Podzimní Očima šéfredaktorky

nahled1
Dnešní Očima můžete brát jako tipy na vánoční dárky. Najdete tu audioknihu pro děti, romantiku i detektivku pro dospívající, autobiografickou knihu například pro maminku, napínavé thrillery pro milovníky napětí či románovou ságu třeba pro babičku, která si chce zavzpomínat. Dnes tu zkrátka najdete pestrou všehochuť.

Pojďte se vrátit v čase, do doby, kdy města měla hradby a kdy inkvizice oplývala mocí. Do doby krále Rudolfa II. na Staré Město, v jehož ulicích se proháněla parta Bratrstva křišťálu: Fiorella, Martin a Lukáš. Třetí díl historické dobrodružné série Vlastimila Vondrušky s názvem Hřbitov upírů jako kniha sice vyšel už v roce 2012, ale jako audioknihu ji připravilo nakladatelství Radioservis až letos. Načetla ji svým osobitým způsobem opět Eva Josefíková, stejně jako i předchozí části Bratrstvo křišťálu a Záhada mrtvého netopýra.

I když sama moc historické romány nemusím, u Vlastimila Vondrušky dělám výjimku a Fiorellu, ač je předně určena dětem, si prostě nemůžu nechat ujít. A musím říct, že mě nezklamala. Ani chytře vystavěný detektivní děj (na venkovském nuselském hřbitově se našly dvě mrtvoly rozsápané „upírem“), ani načtení a předělová hudba. Vše působí dohromady jako jeden přirozený celek a větším dětem (a samozřejmě i dospělým, kterým nevadí, že hlavní roli hrají děti) se bude líbit. Něco málo přes osm hodin délky není příliš a určitě je lze za času podzimních plískanic snadno poslechnout. A nemusíte ani chodit kupovat CD, audioknihu můžete stáhnout z webu Audiotéka.cz.

————————————————

nakladatelství Cosmopolis vyšla v srpnu kniha s názvem Spolu jsme dokonalá holka autorky Ariel Kaplanovépodedici YoungAdult. Už z těchto pár informací lze snadno vydedukovat, že titul nejvíce upoutá dospívající dívky a že půjde o romantiku, a nikdo takto uvažující by se nespletl.

Téma první lásky souběžně s problematikou střední školy (kam dál po závěrečných zkouškách) se však ukazuje ve výsledku až jako vedlejší linie. Tou hlavní je totiž přátelství a nalezení vlastního sebevědomí. Bethany je sice krásná, ale nedokáže promluvit na neznámého člověka. Jako nemluva postrádala kamarády a je jasné, že ani v lásce kvůli tomu nemá štěstí. Už na základní škole se jí však ujala Aphra, která si naopak nepřipadá vůbec krásná, ale zato srší výřečností a vtipem. Možná by dohromady vydaly za jednu dokonalou holku, jenže to má velký háček…

Romantika s poselstvím a plná humorných scének a hlášek je jako stvořená pro mladé dívky, které hledají svoje místo v životě a možná nemají až tak skvělé sebevědomí. Příběh je bude bavit a navíc jim dodá pocit, že každá může být v něčem výjimečná…

————————————————

U některých knih najdeme zavádějící anotaci, která vyvolává o knize mylný dojem, u této novinky young adult literatury je zavádějící už její název: Návod na vraždu pro hodné holky. O žádný „návod“ totiž ve skutečnosti nejde. Mnohem více o knize prozradí její podtitul: Školní práce, která vás může zabít. Ve skutečnosti opravdu jde o vypracování nikoli návodu, ale mimořádného studijního projektu (MSP). Sedmnáctiletá Filipa zvaná Pipa si za jeho téma zvolila: Výzkum vyšetřování případu pohřešované Andie Bellové z roku 2012.

Pět let starý případ totiž Pipě nedává spát a chce zjistit, co se tehdy doopravdy stalo. Nevěří, že Andie zabil ten sympatický a milý Sal Singh, který po Adiině zmizení spáchal sebevraždu a poslal doznávající SMS. Začne se vyptávat na okolnosti vyšetřování a velmi brzy dostane anonymní výstrahu. To ji neodradí a začne docházet k poznání, že gloriola mrtvé dívky má významné trhliny…

Napínavé pátrání založené jen na zpovídání svědků a dedukcích sedmnáctileté dívky je kupodivu velmi přitažlivé a čtenář je brzy vtažen do děje, který jej nepustí až do dramatického finále. Podezřelí se během času mění a je zajímavé pozorovat, jak se některé krásné „fasády“ rozpadají.
Thriller mladé britské autorky bych určitě doporučila všem milovníkům logických detektivek, ale i příznivcům YA literatury.

————————————————

Možná už jste se někde setkali s pojmem Maappi – což jsou reprodukce ručně malovaných map městské dopravy umístěné na různých předmětech (oblečení, „lítačka“, obrazy apod.). Ručně je kreslí dnes šestnáctiletý Matěj Hošek, kterému mapy pomáhají s integrací. Trpí od narození PAS (tedy poruchou autistického spektra) a jeden plán pražského metra, který vzpouzejícímu dítěti dala jeho maminka k zabavení, mu před lety zcela proměnil život. Pokud vás zajímá jak a proč a jaké to vlastně je, žít s dítětem s autismem, máte dvě možnosti: buď se začíst do blogu na webu maappi.com, nebo otevřít knihu s názvem Matěj maluje mapy, kterou napsala Matějova maminka Michaela Hošková.

Knihu vydalo na letošní podzimní Velký knižní čtvrtek nakladatelství Portál a rozhodně je dobře, že Michaela Hošková šla s kůží na trh. Může tak pomoci většinové společnosti s tím, jak vnímat autistické děti. Že pro ně a jejich rodiče je velice obtížný každý krok směrem k začlenění a že to, zda se to vůbec podaří, je hodně závislé také na druhé straně – na nás tzv. normálních lidech.

Rozhodně doporučuji se do knihy, která sice působí obsáhle, ale ve skutečnosti je hlavně plná Matějových map, a proto příliš času na čtení nezabere, se začíst. Odložit předsudky a neustálé hodnocení toho, jak, kdo a co dělá, a jen vnímat, že i přes naprostou beznaděj je důležité se pořád snažit.

————————————————

Pokud máte rádi hlas Zuzany Slavíkové, pak si určitě nenechte ujít thriller Mizející dívky autorky Lisy Reganové, který načetla pro nakladatelství Cosmopolis. Její skvělá interpretace vás provede dvanáctihodinovým poslechem originálního thrilleru z prostředí amerického venkovského městečka.

Hlavní hrdinkou je detektiv Josie Quinnová, která je momentálně za neadekvátní zásah postavena mimo službu. Jenže se na nucené dovolené nedokáže nečinně dívat na to, jak její kolegové bezradně pátrají po zmizelé sedmnáctileté dívce. Navíc se připlete k přestřelce, která završuje automobilovou honičku a nedá jí spát, proč v autě mezi mrtvými gangstery seděl učitel unesené dívky a jediné slovo, které před upadnutím do kómatu pronesl, je jméno „Ramona“. To stejné jméno pak krví na stěnu napíše jeho neteř, která se znenadání objeví v zuboženém, katatonickém stavu poté, co ji její strýc bezvýsledně skoro dva roky hledal… Co se to děje v Dentonu, proč mizí dívky a proč je nikdo nehledá? Je policie zkorumpovaná, nebo se jen bojí? A čeho?

Skvělý thriller si pořiďte, ať již v tištěné podobě, nebo jako CD či stažitelnou nahrávku z webu Audiotéka.cz, protože něco takového by vám nemělo uniknout. Zuzana Slavíková se navíc dobře poslouchá a čas vám v její společnosti uteče jako nic.

————————————————

Ač román Karin Lednické Šikmý kostel 1894–1921 vyšel již letos v únoru a stal se takřka přes noc hitem románových hitparád, já se k poslechu audioknihy, kterou pro OneHotBook načetla Vilma Cibulková, nemohla odhodlat. Dostala jsem se k tomu až nyní, v pošmourném podzimním čase, a myslím, že to byl čas obzvlášť příhodný.

První díl románové kroniky zaniklé osady, z níž do dnešních dnů kvůli těžbě uhlí zůstal pouze poddolovaný kostel, vám v přednesu Vilmy Cibulkové zabere šestnáct a půl hodiny a já musím říct, že bych se nedivila, kdyby ji někdo vyslechl na jeden zátah. Poutavé líčení osudů Barbory a jejich dětí, její kamarádky Julky a synovce Ludwika zakomponované do přelomu minulého století a usazené do důlního ostravského kraje, je totiž silně návykové a po skončení by se chtělo poslouchat dále. Leč musíme počkat, až autorka přijde s pokračováním…

Nemám ráda historické romány, ale rodinné ságy, které jdou z dob, které si pamatují a vypraví nám o nich naši předkové, do současnosti, ty mě naopak přitahují. Osudy obyčejných lidí si jsou v mnohém podobné a v rukou šikovného vypravěče mě zasáhnou přímo do srdce. Proto mám tolik ráda knihy Aleny Mornštajnové, a proto jsem se nechala unést i Karin Lednickou. U jejího vyprávění jsem vzpomínala na svou prababičku, ročník 1892, protože osudy Barky mi ji tolik připomínaly…

Pokud si rádi doplníte znalosti z nedávné historie Těšínska, nebo jen máte rádi osudy obyčejných lidí, pak se rozhodně nenechte odradit „bestsellerovostí“ titulu a jděte do něj. Nedostanete-li již knihu, nebojte se sáhnout po audio podobě např. z webu Audiotéka.cz, Vilma Cibulková vás rozhodně svým přednesem nezklame!

————————————————

Pokud jste si oblíbili sérii detektivek s Davidem Rakerem autora Tima Weavera, kterou vydává Mystery Press v překladu Alžběty Lexové, možná jste stejně jako já vyhlíželi, kdy se dočkáme audio podoby prvních dílů série. A už je to tu! Krátce poté, co jako kniha i audiokniha vyšel poslední český překlad Nikdo není doma, se na webu Audiotéka.cz objevil i první díl série Hon na mrtvého! Více než jedenáct hodin poslechu opět ve skvělé, tak charakteristické interpretaci Igora Bareše.

A po pravdě řečeno, být to můj první David Raker, už bych asi po dalších nesáhla. Ne, že by chybělo napětí či ohrožení hlavního hrdiny, ale styl popisovaného mučení byl moc i na mne. Navíc ujetá sekta, která svérázným způsobem vnímá „záchranu“ osob v nouzi, to byla opravdu drsná (i když dnes ne nějak neobvyklá) zápletka. Ale na druhou stranu, konečně vím, jak to přišlo, že David začal s pátráním po nezvěstných lidech, takže určité plusy (včetně překvapivého závěru) tento poslech má.

Pokud vás neodradí naturalistické popisy sadistického mučení, pak si vstup Davida Rakera na scénu připomeňte. A opět můžete zjistit, že se Tim Weaver neopakuje, ani po sobě, ani po jiných autorech, že je od začátku svůj a originální. A to se cení.


Co právě čtete, nebo posloucháte vy? A bude u vás pod stromečkem také nějaký knižní dárek? Dejte nám vědět ve svých komentářích. A nezapomeňte, že skvělé knižní novinky najdete i v našich knižních aukcích

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpolu jsme dokonalá holka

Kaplanová, Ariel

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeHřbitov upírů (audiokniha)

Vondruška, Vlastimil

Radioservis, 2020

zobrazit info o knizeNávod na vraždu pro hodné holky
Školní práce, která vás může zabít…

Jacksonová, Holly

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeMatěj maluje mapy

Hošková, Michaela

Portál, 2020

zobrazit info o knizeMizející dívky (audiokniha)

Reganová, Lisa

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeŠikmý kostel
Románová kronika ztraceného města, léta 1894–1921

Lednická, Karin

OneHotBook, 2020

zobrazit info o knizeHon na mrtvého

Weaver, Tim

Audiotéka.cz, 2020

Napsat komentář