Kateřiny Razýmová za 14. místo a Janatová za 30. místo na SP ve finské Ruce zabodovaly

První víkend Světového poháru v běžeckém lyžování uzavřely stíhací závody. Všechny čtyři české reprezentantky při tom svém startu dokázaly zlepšit své umístění z předchozího dne.  Na nejlepší výsledek dosáhla opět Kateřina Razýmová, která si připsala 22. místo ve stíhačce. V pořadí na základě výsledného času dosáhla ale na skvělé 14. místo, za které bere body do Světového poháru! Zvítězila Norka Therese Johaugová.

Na start závodu na 10 km volně se postavily české reprezentantky s vědomím, že bez ohledu na pořadí ve stíhačce budou body udělovány na základě výsledných časů z tohoto závodu. S nejnižším číslem šla do závodu Kateřina Razýmová – startovala jako třicátá. Po celý závod jela sama, postupně sjížděla své soupeřky a nakonec vybojovala 22. místo! Od první Norky Therese Johaugové ji dělily 2 minuty a 27 sekund.

Její čas 25:50 byl ovšem 14. nejrychlejší! Díky tomu bere body do světového poháru právě za tuto příčku. Nejrychleji běžela Johaugová, která trať v Ruce prolétla za 25:06.

Jak říkám...

„Musím říct, že jsem si spravila náladu po sobotě. I když je skate moje slabší disciplína a startovala jsem až ze 30. místa, tak se mi dařilo postupně sjíždět soupeřky. Celý závod jsem si sice odtáhla sama, ale když člověk sjíždí, tak je to pro něho povzbuzení a dodává mu to síly. Takže 14. nejrychlejší čas považuji s ohledem na to, že jsem nejela ve skupině, za dobrý výkon. Cítila jsem, že mám hodně sil,“ zhodnotila ho Kateřina Razýmová.

Jako druhá z Češek startovala s číslem 53 Kateřina Janatová. Také ona své postavení postupně zlepšovala. V polovině závodu byla na 49. příčce, cílem pak proběhla na 48. pozici. Na první pozici ztratila 4:21. Také její čas ovšem stačí na mnohem lepší výsledek v tomto samostatném závodu, ve kterém se dostala na bodované pozice. Obsadila 30. příčku za 26:27.

Třetí českou zástupkyní byla Petra Nováková, která vstupovala do závodu na 58. pozici. V průběžné výsledkové listině svou pozici pomalu vylepšovala, až proběhla cílem jako 56. Její ztráta na čelo činila při průjezdu cílem 5:49. Výsledný čas jí v závodě o body přisoudil 53. místo.

Jako poslední vlétla do závodu Petra Hynčicová. Stejně jako další české reprezentantky dokázala své umístění zlepšit – z 62. startovní pozice se na náročné desetikilometrové trati posunula na konečné 59. místo se ztrátou 6:25. V závodě o body ji přitom patří 52. místo.

Jak říkám...

„Dneska vládne spokojenost. Máme radost, že Katka Razýmová i Katka Janatová jsou na bodovaných pozicích, což je dobré pro jejich klid. Obecně můžeme říct, že se výkony zlepšily a závod se vydařil, což je důležité i směrem k další přípravě v Davosu,“ řekl Jan Franc, trenér reprezentačního týmu žen.



Ruka 29. listopadu 2020



Světový pohár v běhu na lyžích

Ženy, stíhačka 10 km volně: 1. Therese Johaugová (NOR) 25:06, 2. Tatiana Sorinová (RUS) +47, 3. Ebba Anderssonová (SWE) +49 … 22. Kateřina Razýmová +2:27, 48. Kateřina Janatová +4:22, 56. Petra Nováková +5:50, 59. Petra Hynčicová +6:25 

(mv, SportovníListy.cz, czech-skiandsnowboard.com, foto: czech-skiandsnowboard.com)