Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

PS5 vyhrála počáteční nextgen prodeje ve Španělsku poměrem 3:1

Uvnitř přesná prodejní čísla.

Orientovat se dle dříve publikovaných čísel v Japonsku by bylo velmi ošidné, protože tamní nepopularita Xboxu je všeobecně známá.

Zato ve Španělsku to je už něco jiného a dá se z toho udělat solidní obrázek o poměru sil, přestože se ví, kterak je jih Evropy baštou PlayStation. Tamní zdroj Vandal totiž publikoval, jak si která nextgen konzole stála v "přímém prodejním souboji".

Srovnání to tedy není úplně přesné, i protože Xbox měl o týden více času (kvůli dřívější premiéře než PS5), ale ani tak mu to k vítězství nepomohlo.

PlayStation 5 se ve Španělsku prodalo přibližně 43 tisíc kusů, kdežto Xbox Series dohromady "jen" 14 tisíc kusů.

Z PS5 šlo v drtivé většině (poměr 38 tisíc vs. 5 tisíc) o model s Blu-Ray mechanikou. U Xboxu to je trochu vyrovnanější, když model X měl 10 tisíc kusů a model S necelé 4 tisíce kusů.

Vandal připomněl, že stejný počet Xboxů se v této zemi prodal i minule u startu Xbox One a Xbox 360. Vzhledem k rozebranosti obou strojů se tedy spíš jedná o velikost počátečního závozu na španělský trh než o cokoli jiného.

U Sony nicméně jde o vzestupnou trajektorii, protože úvod PS5 tam měla větší než v předešlých generacích (38 tisíc PS4, 35 tisíc PS3).

Bude určitě zajímavé sledovat, jestli se tento poměr zpoakuje i v jiných zemích Evropy. Pokud ano, nebude to nějakým překvapením či šokem, jen to bude víceméně kopírovat situaci z předešlé generace konzolí.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments