Náraz, výbuch a pilot F1 zůstal v hořícím vozu: Video ukazuje, jak se zachránil

Vozy Formule 1 jsou čím dál bezpečnější. Bezpečí pilotů bylo dlouho spekulovaným tématem a díky úpravám na vozech dnes můžeme mluvit o malém zázraku. Pilot týmu Haas, Romain Grosjean, se dnes podruhé narodil. Dostal se totiž z plamenů, které nevěstili nic dobrého.

Závod Velké ceny Bahrainu sotva odstartoval a už došlo k několika drobným kolizím. Co následovalo však čekal málokdo. Po několika stovkách metrů narazil vůz francouzského řidiče Romaina Grosjeana do svodidel. Jeho monopost se roztrh vejpůl a část, ve které pilot seděl, zůstala v plamenenech a zaklíněná pod svodidly. Záběry vypadaly hrůzostrašně a stávají se hitem na sociálních sítích. Z ohnivého inferna se totiž pilot po dlouhých desítkách vteřin dokázal ve zdraví dostat. Jak je to možné?

Zachránila ho svatozář: Systém Halo

Změny v konstrukci vozů Formule 1 již dávno nejsou jen z oblasti zrychlování. Důraz je kladen na bezpečnost. V tragické nehodě v roce 1974 zemřel Rakušan Helmut Koinigg, když mu svodidla ve Watkins Glen uťala hlavu a riziko přetrvávalo i dlouho poté. Právě proto byl v roce 2017 do vozů umístěn systém Halo, který lze přeložit jako „svatozář“ a jeho cílem je chránit hlavu pilota.

Právě systém Halo dnes zachránil život francouzského pilota, stejně jako speciální nehořlavá kombinéza z materiálu Nomex, který umožňuje pilotům přežít i 11 sekund při teplotě kolem 840 °C. Za svůj život pilot vděčí také bleskovému zásahu záchranářů.

Přes 20 sekund v plamenech

Jak ukazuje fascinující video, Francouz byl v hořícím pekle přes 20 sekund. I tak se ale z vozu dokázal dostat po svých. Závod byl po nehodě přerušen a nakonec jej vyhrál Hamilton. Romain Grosjean z nehody vyvázl se zlomenými žebry a popáleninami hotníků a zápěstí. Jeho stav je dobrý a už nyní lze mluvit o malém zázraku.

Přečtěte si také