Fenomén Královo Pole. Skladatel a muzikolog Miloš Štědroň představuje osobnosti brněnského genia loci

26. červenec 2021

Královo pole, Kénig nebo také Krpole, a dříve též Kartouzy podle kartuziánského kláštera, který byl na území dnešního Králova Pole založen ve 14. století. Úřední název Královo Pole je ale o sto let starší a vznikl spojením slov král a jeho pole. Od poloviny 19. století bylo městysem, následně samostatným městem a po založení Československa se stalo součástí velkého Brna.

Všechny epizody

Skladatel a muzikolog Miloš Štědroň

Královo Pole se vyznačuje velmi silným geniem loci, což je v poměru vzhledem k velikosti tohoto místa, skutečnou raritou. Z Králova Pole pochází osobnosti jako herci Karel Höger a Ladislav Pešek, operní pěvkyně Libuše Domanínská, básník a novinář Josef Chaloupka, malíř a sochař Alois Mikulka, kreslíř, novinář a entomolog Ondřej Sekora, nebo také známý klinický psycholog Stanislav Kratochvíl či matematik a první rektor Vysokého učení technického v Brně Karel Zahradník. Obzvláště silné zastoupení má Královo Pole v oblasti hudební kultury. Narodili se zde například skladatelé a žáci Leoše Janáčka Václav Kaprál a Vilém Petrželka. Vyrůstal tu také muzikolog a klavírista Ludvík Kundera, nějaký čas zde žil rovněž zakladatel brněnské hudební vědy Vladimír Helfert. V Králově Poli se narodily a vyrůstaly také děti již jmenovaných osobností. Především, skladatelka a dirigentka Vítězslava Kaprálová a spisovatel a dramatik Milan Kundera. 

Vltavská série s názvem Fenomén Královo Pole představí především osobnosti hudebního a divadelního světa. Průvodcem bude totiž muzikolog a skladatel Miloš Štědroň, který osobnosti vybíral jednak podle profesního zaměření ale hlavně podle svého srdce.

Jednotlivé díly jsou zahájeny a ukončeny krátkou hudební ukázkou, která souvisí s konkrétní představovanou osobností. Uslyšíte tak ukázky z tvorby Václava Kaprála, Viléma Petrželky a Vítězslavy Kaprálové, ale ponejvíc bude znít hudba z pera Miloše Štědroně. Cyklus připravila Simona Kostrhunová.

Spustit audio