HBO představuje jednu z největších tankových bitev v dějinách očima mladých vojáků. Osmidílné Údolí slz vás nenechá spát

HBO představuje jednu z největších tankových bitev v dějinách očima mladých vojáků. Osmidílné Údolí slz vás nenechá spát
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
1973 - jomkipurská válka očima mladých vojáků. Místo aby se věnovali studiu, práci, radostem a strastem mladistvého života, bojují na Golanských výšinách v rámci arabsko-izraelské války.

HBO nás v posledních týdnech krmí opravdu nepřeberným množstvím kvalitních seriálů. Nedávno zveřejnili další TV počin, který nás zavede na Golanské výšiny, kde se v roce 1973 odehrála jedna z etap arabsko-izraelských válek. Osmidílný seriál z dílny HBO Max nám představí situaci v Izraeli, vztahy mezi jednotlivými aktéry, i postoj světových mocností. To celé ale z perspektivy mladých vojáků, kteří bojují v liniích.

Pokud navštívíte výšiny dnes, těžko uvěříte, že se zde před necelými 50 lety odehrála jedna z největších tankových bitev v dějinách. Na vrcholu hory stojí návštěvnické centrum, jsou zde budovány vodní nádrže a na pastvinách se pase skot. Kdysi zde ale stála izraelská pozorovací stanice a syrský vojenský opěrný bod.

3 mladíci, nezávisle na sobě vypráví příběh o jomkipurské válce. Přichází problém s komunikačním izraelským centrem a vcelku pozdě vojáci zjišťují, že Syřané disponují 1600 tanky, přičemž Izraelci se mohou bránit pouhými 177. Všechny 3 dějové linie se posléze prolínají. Syřané a Egypťané nečekaně napadají Izrael během židovského posvátného dne, který se tak pro mladíky v liniích stává nejčernějším.

V příběhu se projevuje i studená válka mezi mocnostmi USA a Ruskem. Zatímco USA podporuje Izrael, SSSR otevřeně podporuje napadení, politicky i materiálně podporuje Sýrii, Egypt, Irák a Jordánsko. 

Silný příběh o vlastenecké nasazenosti mladých vojáků, o jejich rodinách, o lidech, za kterými se chtějí vrátit. Epizodám nechybí akce, během sledování se divák prostě nenudí a čas utíká možná až příliš rychle. Údolí slz je jedním z nejlepších počinů HBO Max v tomto roce, rozhodně stojí za zhlédnutí.