Díky správnému načasování výsadby rostlinstva bylo možné uvítat už první hosty v komplexu plném zeleně.

Zuri: soběstačný resort na Zanzibaru vybudovaný Čechy

Nebaví vás karanténa v aktuálně pošmourném Česku? Máme pro vás tip. Odjeďte na dovolenou do luxusního hotelového komplexu na Zanzibaru. Ubytujte se v autonomní vesnici vybudované na skále v některém z bungalovů se střechami z eukalyptového dřeva a stébelné trávy. Technologicky vyspělý areál disponuje mimo jiné také například zařízením na odsolování mořské vody.

„Zuri" znamená ve svahilštině – tedy v lokálním jazyce ostrova Zanzibar – „nádherný". A to je přesně emoce, kterou vám chceme zprostředkovat v našem mikrosvětě,“ říká Václav Dejčmar, jeden z majoritních akcionářů investorské společnosti, která je vlastníkem i provozovatelem tohoto cca dvanáctihektarového resortu. Resort se rozprostírá na jedné z nejkrásnějších pláží světa a nabízí samostatně stojící vily a bungalovy různorodých konstrukcí, které poskytují maximální soukromí. O návrh resortu se postaralo architektonické studio Jestico+Whiles, jehož zadáním bylo respektovat zanzibarskou kulturu, tropické klima i polohu na skále. Důraz byl kladen především na použití lokálních materiálů a silný odkaz k dědictví ostrova a jeho řemeslům.

Zuri evokuje ráz typické africké vesnice a je určen pro náročné cestovatele. Komplex vyniká charakteristickou architekturou ve stylu „African Chic“.

Bylo nebylo

Jak to však všechno začalo? Počátek projektu lze datovat do roku 2013, kdy došlo k rozhodnutí o výstavbě. Ta započala v roce 2015, ukončena byla roku 2018. Stavební činnost byla zahájena formou zadání zakázky generálnímu dodavateli (anglické společnosti se sídlem v Keni), ale daná firma podcenila rozsah projektu, a proto se investor sám ujal vedení stavby. Původní tým o třech zástupcích společnosti se postupně rozrostl o dalších asi 30 osob, které řídily celý proces výstavby a vykonávaly dohled nad místními pracovníky (700-800 lidí) tak, aby byly dodrženy veškeré evropské standardy. Všechny specializované instalace a odborné práce však byly vykonány českými firmami s povětšinou importovanými materiály a technologiemi.

Cement, písek, dřevo a tráva

Konstrukce bungalovů je tvořena železobetonovými sloupy a na nich uloženými deskami. Až následně, tedy nad úrovní terénu, jsou z cementopískových bloků (vyrobených přímo na Zanzibaru) vyzděny bungalovy, díky čemuž dochází k tzv. vznášejícímu se efektu. Střechy tvoří masivní dřevěné krovy (z lepených trámů) z tvrdého dřeva eukalyptu pocházejícího z certifikovaných plantáží, jež odolá zdejšímu agresivnímu klimatu s až 95% vlhkostí vzduchu. Na trámech je provazy upevněna krytina tvořená vysokou stébelnou trávou (miasové střechy) o tloušťce 15 centimetrů. Disponuje životností asi 8-10 let, v případě potřeby bude lokálně opravena či vyměněna za novou. Samozřejmostí je ošetření střechy protipožárním nástřikem a impregnací proti hmyzu, zejména proti potenciálnímu napadení termity, kteří jsou hlavním předmětem obav místních stavebníků. Složité bylo pro koordinátory stavby především načasování instalace střechy tak, aby mohla být tráva sklizena ve vhodném období – tedy sucha, ne dešťů.

Komplex disponuje rovněž množstvím společenských objektů jako recepce či restaurace, jejichž střechy se vyznačují nižším sklonem než jsou miasové střechy, a byly proto opatřeny importovaným dřevěným šindelem z řezaného dřeva (walaba – tvrdé červené dřevo obvykle využíváno na střechách v tropickém klimatickém pásmu). Jednotlivé části krytiny jsou na nosnou konstrukci nastřeleny.

Zuri Zanzibar Hotel & Resort leží ve vesnici Kendwa na severozápadním pobřeží ostrova Unguja.

Spletitá koordinace

Od prvního výkopu až po otevření hotelového komplexu musely uběhnout 3 roky, přičemž další zhruba půlrok probíhaly ještě kompletační práce na vybraných méně klíčových objektech. Organizace stavby, dodržení předem daného harmonogramu, koordinace mnoha subdodavatelů, logisticky náročný transport technologií z Evropy či import materiálů, potřeba přizpůsobit se místnímu pozvolnému tempu – to vše bylo nesmírně náročné a možné uskutečnit jen s maximální trpělivostí a respektem k africké kultuře. Kupříkladu zahrady, bez nichž by nebylo toto místo úplné, bylo nutné řešit již od samého počátku, prakticky zároveň se započetím výstavby tak, aby byla v době otevření hotelu veškerá zeleň vzrostlá a vytvářela patřičného ducha místa.

Tradice ruku v ruce s modernou

Hotelový komplex Zuri Zanzibar byl otevřen v červenci 2018. Kompoziční princip resortu je postaven na hlavní vizuální ose, kterou tvoří vstupní nádvoří, recepce, restaurant, bar a průhled směřující k pláži a k restauraci s bazénem nacházejícím se v blízkosti útesu. Každý z bungalovů, suite a vil v Zuri je vybavený moderním designovým nábytkem kombinovaným s doplňky i artefakty od místních umělců, kteří jsou kupříkladu autory vynikajících řezbářských produktů, třeba dveří, které v interiérech ubytovacích zařízení zastupují zanzibarskou kulturu, a to ve spojení s moderními technologiemi – otevírány jsou pomocí elektronických zámků ovládaných čipy. Jednotlivé pokoje jsou vybaveny speciálním ekologickým chladicím systém, který spotřebovává pouze 20 % energie ve srovnání s klasickou klimatizací (lehké chlazení, tzv. evening breeze).  Prostor není chlazen celkově, ale jen lokálně. Pokoje plynule přecházejí v rozlehlé terasy obklopené bujnými tropickými zahradami.

Bungalovy disponují venkovní sprchou a rozsáhlou soukromou terasou. Apartmány mají oproti bungalovům dvojnásobně velkou terasu, a navíc jim nechybí ani privátní venkovní jacuzzi a samostatný obývací pokoj a ložnice. Největším luxusem jsou vily postavené na exkluzivním místě s vlastní privátní pláží. Všechny vily a bungalovy jsou součástí obrovského tropického parku. V resortu nechybí ani 32metrový „infinity pool“ evokující nikdy nekončící hladinu rozlévající se do pláže a oceánu. 

Instalace miasové střechy.

Téměř soběstačný resort

Resort Zuri navíc jako vůbec první hotel na světě získal zlatou certifikaci EarthCheck, která oceňuje udržitelný a ekonomický design v oblasti cestovního ruchu. Nedílnou součástí filozofie hotelu je také udržitelnost. V Zuri jsou si vědomi potíží souvisejících s čile se rozrůstajícím cestovním ruchem na Zanzibaru, který ústí v nedostatek vodních zdrojů na ostrově. Vedení hotelu proto přistoupilo k čerpání vody z oceánu. Na vlastní pláži se skalním podložím vzniklo několik vrtů. Čerpaná mořská voda je odsolována, odpad v podobě slaného koncentrátu je navracen zpět do oceánu. Voda je distribuována po celém hotelu, její nezávadnost je zajišťována primárně ozonizací, sekundárně pak UV zářiči. Do bazénů je navíc ještě přidáváno menší množství chloru. V resortu je vyráběna i vlastní pitná voda.

Odpadní voda je pak jímána v nejnižším místě resortu, odkud putuje do čističky odpadních vod (sedimentační zařízení s provzdušňováním a živými bakteriemi). Následně je stejná voda využita znova v rámci zahradního závlahového systému. Ani kapka nazmar.

Na výstavbě se podílelo přes 700 místních pod vedením asi třicetičlenného týmu Čechů.

Inteligentní technologie

V hotelu je využíván také moderní systém měření a regulace (tzv. M&R). Kromě klasického CCTv systému aplikovaného z bezpečnostních i provozních důvodů je resort vybaven detektory kouře nebo čidly odhalujícími potenciální únik plynu. Pod neustálou kontrolou jsou také čerpadla na slanou i sladkou vodu a čistička vody. Závlahový systém se spouští na základě zadaných pokynů, informace jsou čerpány také online z meteorologických stanicí. „Chytrá“ jednotka zajišťuje rovněž distribuci elektrického proudu, hlídá jeho spotřebu, reguluje odběr či v případě potřeby deaktivuje aktuálně nevyužívané objekty. Vše je vzájemně propojeno.

Odsolovací technologie.

V současnosti je objekt stále v majetku původního vlastníka jako jedna z jeho takzvaně výnosových nemovitostí, u nichž existuje možnost kapitálového vstupu ze strany případného zájemce.

Fotogalerie

Autor: Bc. Helena Široká, Mgr. Kateřina Saidl
Foto: archiv hotelu a finanční skupiny RSJ