Hlavní obsah

Meteorologická zima začíná. A bere to zostra

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející týden bude prvním zimním týdnem letošní sezóny, protože meteorologická zima začíná 1. prosince. A bude to znát. Až do čtvrtka se budou denní teploty pohybovat kolem nuly, někde ani to ne. Ranní mrazy mohou dosáhnout až –8 stupňů. Na víkend by se mělo oteplit, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 30.11. 2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Během prvního zimního týdne se u nás ukáže široká škála nebezpečných zimních jevů – náledí, mrznoucí mlhy, námraza, sněžení, déšť se sněhem, mrznoucí srážky, ledovka, na horách přechodně čerstvý vítr,“ upozornila Honsová. Právě na horách lze podle ní od pondělka do čtvrtka očekávat i ledové dny, kdy se teplota ani přes den nedostane nad bod mrazu.

Po úterním přechodu okluzní fronty by do Česka měl začít ve vyšších vrstvách atmosféry postupně pronikat teplejší vzduch od jihu. To se ale projeví na nárůstu teplot vzduchu až od pátku. „Tzv. Mikulášské oteplení přinese až 8 stupňů Celsia,“ uvedla meteoroložka.

V pondělí bude oblačno až polojasno, zpočátku dne se na severu v horských oblastech ojediněle objeví sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty přes den vystoupí na –1 až 3 stupně.

V úterý bude zpočátku polojasno až oblačno. Postupně dojde od západu k dalšímu přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo, místy se sněžením. Teploty v noci klesnou na –2 až –6 stupňů. Přes den se budou držet mezi –2 až 2 stupni.

Oblačno až polojasno bude panovat ve středu, jen ojediněle se vyskytne slabé sněžení. Teploty v noci budou padat na –3 až –7 stupňů. Odpolední maxima vystoupí k –2 až 2 stupňům.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, ráno se místy objeví mrznoucí mlhy. Během dne se ojediněle vyskytne slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. V noci se ochladí na 0 až –4 stupně, ojediněle až na –8. Přes den se opět dočkáme teplot jen mezi –2 až 2 stupni.

Mikulášské oteplení

Na pátek hlásí předpověď oblačno až zataženo, ojediněle se sněžením nebo deštěm se sněhem. Srážky mohou být i mrznoucí. Ráno je také potřeba počítat místy s mrznoucími mlhami. Noční teploty poklesnou na 2 až –2 stupně, ojediněle až –6. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 0 až 4 stupně. Při protrhání oblačnosti na polojasno, k němuž může místy docházet, teploty vyskočí až na 6 stupňů.

V sobotu bude oblačno až zataženo, ojediněle přijde sněžení nebo déšť se sněhem. Během dne se oblačnost místy protrhá až na polojasno. Po ránu se místy vyskytnou mrznoucí mlhy. Ráno bude opět mrazivé s teplotami mezi 0 až –4 stupni, ojediněle až –8. Přes den se oteplí na 2 až 6 stupňů, při malé oblačnosti až na 8 stupňů.

V neděli bude zataženo, místy s mrznoucími mlhami. Během dne předpověď očekává polojasno až oblačno. Noční teploty klesnou na –2 až –6 stupňů. Denní maxima vystoupí na 2 až 6 stupňů, při malé oblačnosti až 8 stupňů.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Ilustrační foto

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám