Kuchyně

Jednou pro vždy: Kuchyňské nože do myčky nepatří

Od   | 

Nechali jste nabrousit nože a za chvilku je máte zase tupé? Možná se k nim nechováte, jak by si zasloužily. I jim totiž musíte věnovat náležitou péči, minimálně je správně mýt a ukládat. Jedině tak  zůstanou dlouho ostré a stoprocentně funkční.

Přestože je nejjednodušší nůž po použití, tedy krájení či řezání, dát do myčky nádobí, nedělejte to. Pokud vám na nožích záleží, a také jste do nich investovali více peněz, nikdy nože nemyjte v myčce nádobí. Ano, někteří výrobci to sice nezakazují, ale určitě to nedoporučují. Kyseliny v myčce totiž naleptávají strukturu nože a také jim nesvědčí ani příliš horká voda, která nože nejen tupí, ale způsobuje i měknutí ostří, a to pak pod tlakem na zpracovávanou surovinu nekrájí. Takže po několika mycích cyklech byste nůž mohli klidně vyhodit a pořizovat zase nový, protože už nepůjde nabrousit. Rovněž tak pokud máte nože s lepenými nebo dřevěnými rukojeťmi – budou mytím v myčce nenávratně poškozené. A při reklamaci rozhodně neuspějete.

Velmi pěkně vypadají nože uložené v magnetickém bloku. Zdroj: Rösler

Nože je potřeba mýt bezprostředně po použití, ideálně pod tekoucí teplou vodou, osušit a uložit.

Ani dosychání na odkapávači nádobí není dobré, protože jak voda usychá, vytváří na čepeli nepěkné fleky, a kromě toho nelze nůž postavit a „nechat okapat“ špičkou dolů, protože ji poškodíte, ani kontakt s dalšími kovovými pomocníky čepeli rozhodně neprospívá. A dosušovat nůž „naležato“ mezi ostatním nádobím není dobré z výše zmíněného důvodu a pro vás i docela nebezpečné. To samé platí o hození nože do dřezu s ostatním nádobí s tím, že se pak umyje vše najednou. Nůž trpí a vy budete trpět taky, když po něm budete jenom trochu neopatrně sahat.

V zásuvce by nože měly být vždy uloženy v organizéru. Zdroj: Wüsthof

Kam správně nože uložit?

Tady ale péče o nože nekončí, stejně jako správná hygiena je důležité i uskladnění nožů v kuchyni. Můžou mít samozřejmě vyhrazené svoje místo v organizéru v zásuvce, kde ale bude ležet jeden přes druhý a dotýkat se čepelemi. Není to úplně ideální způsob. Čepele naráží navzájem na sebe, nože se tupí. Když už tedy do zásuvky, tak ve speciálním organizéru, ve kterém je každý nůž bezpečně uklizený, má svoje místo, navzájem se nedotýkají.

Na magnetické liště přesně vidíte tvar a velikost nože. Zdroj: Rösler

Ale schovávat pěkné a kvalitní nože v zásuvce je docela škoda a také to není úplně praktické, protože je nemáte hned po ruce a nevidíte čepele. Velice praktickým způsobem, který také nezabere mnoho místa, jsou magnetické lišty na stěnu – kovová nebo dřevěná, ve které je magnet schovaný. Podstatou lišty je silný magnet, který nože bezpečně udrží. Výhodou lišty je, že nože vidíte v celé své kráse a velikosti a saháte přesně po tom, který právě potřebujete. Kdežto v organizéru vidíte pouze střenky nožů a pokud jsou stejné, ten správný nůž vytáhnete třeba až na třetí pokus.

V moderní kuchyni se bude vyjímat betonový blok na nože. Zdroj: Pexels

Máte-li na kuchyňské lince dostatek místa, můžete pro uložení využít bloky na nože. Jsou to nejen bezpečné schránky pro vaše pomocníky, ale i designové kousky (dřevěné, plastové), kterými doladíte svoji kuchyň a nože v nich vypadají velmi dobře. Bloky na nože se prodávají většinou s noži, ale lze je koupit i samostatně. Pokud se rozhodnete pořídit si blok samostatně, měl by být stabilní, nejlépe s protiskluzovou základnou, každý nůž by měl mít svoji vlastní štěrbinu, ze které jen tak lehce nevypadne a uvnitř se nedotýká dalšího nože. Některé bloky mají také štěrbinu na nůžky nebo na ocílku. Drobnou nevýhodou bloků je, že stejně jak u organizéru v zásuvce nevidíte čepele nožů. Kromě štěrbinových bloků existují i magnetické bloky nebo magnetické stojany, které nože bezpečně udrží a vy je můžete mít vystavené v celé kráse.

Lehkou nevýhodou bloků je, že nevidíte délku a tvar nože. Můžete sáhnou t po jiném, než právě chcete. Zdroj: Wüsthof

Pro případ, že se bez svých pomocníků nedokážete obejít ani během dovolené a vozíte je s sebou, je dobré chránit jejich ostří. Ochranné kryty mají plstěnou vnitřní část, která čepele ochrání během transportu v tašce či kufříku. Problém nastane až ve chvíli, když na dovolené zjistíte, že nože sice máte, ale zapomněli jste doma jinou, daleko důležitější věc nebo dokonce rodinného příslušníka či čtyřnohého miláčka…


You must be logged in to post a comment Login