InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Předseda OFS Písek Michal Řezáč: Práci ve fotbale mám rád, je to můj život. Ve vedení FAČRu vidí bývalé reprezentanty a Rudolfa Řepku

PÍSEK - V lednu čeká fotbalové kluby z Písecka nová volba předsedy okresního fotbalového svazu. Poslední dvě volební období působil ve funkci Michal Řezáč, který už předtím zastával post místopředsedy. Hlava okresního fotbalového svazu se vždy volí na dobu čtyř let. Během předsedování Michala Řezáče se svaz stal více finančně nezávislým. Nepostradatelná je také práce místopředsedy Vratislava Pekla, díky kterému se na okrese rozšířily soutěže mládeže a vznikl i nový turnaj pro úplně nejmenší fotbalisty. Michal Řezáč je naopak nespokojený s počty rozhodčích, které jsou na Písecku, stejně jako v ostatních okresech, velmi nízké. Kvůli zrušené jarní části se v letošní sezoně do soutěžního řádu přidal nový dodatek. Aby soutěže byly řádně dokončeny, musí být odehráno alespoň padesát procent zápasů. ,,Prioritou by mělo být dohrání odložených utkání a zbývající zápasy z podzimu,“ vysvětluje předseda Michal Řezáč, který se pozastavil i nad kauzou Romana Berbra a situací celého českého fotbalu. ,,Pokud by se opravdu měl očistit fotbal, mělo by se změnit celé jeho prostředí a přístup naprosto každého.“ Lednová volba podle Michala Řezáče ukáže, jak byly kluby s jeho prací spokojené. Pokud stávající předseda dostane znovu mandát, v příštích letech by rád na bázi mládeže vylepšil komunikaci mezi trenéry jednotlivých klubů, navýšil počty rozhodčích nebo navázal na úspěšné turnaje 3+0 pro nejmladší fotbalisty.

 

Jak dlouho působíte ve funkci předsedy Okresního fotbalového svazu Písek?

Ve funkci předsedy Okresního fotbalového svazu Písek jsem dvě volební období, tedy osm let. Předtím jsem působil pět let v pozici místopředsedy OFS.

Můžete ty roky nějak shrnout, co se podařilo a co naopak ne?

Hodně těžké to bylo úplně na začátku. Chyběly finanční prostředky na činnost, rozhodčí a soutěže mládeže, které byly potřeba zařadit podle kategorií. Podařilo se toho hodně. OFS se za celou moji činnost předsedy finančně stabilizovalo, a díky úsporám se stal Okresní fotbalový svaz Písek i nezávislým. V současné době dokáže OFS Písek v případě neobdržených dotací nepřerušovat svoji činnost i na dva až tři roky. Soutěže mládeže jsou díky neocenitelné práci Vráti Pekla rozděleny do kategorií podle věku. V minulém roce jsme měli v soutěžích OFS Písek i dvě skupiny ve starší přípravce a dvě skupiny v mladší přípravce. Letos se počty mužstev snížily. Velkým plusem považuji založení dorostenecké soutěže OFS, která tady deset let vůbec nebyla. Pro budoucnost návaznosti na mužský fotbal na okresech si myslím, že je to dobrá věc. Je potřeba se zmínit o založení turnajů náborových dětí 3+0, kterou vymyslel a rozběhl právě Vráťa Peklo. Je až s podivem, že tento Vráťův nápad převzal celý FAČR. Děti z náborů se učí základy hry, soutěživosti a kreativity, i když se nemohou ještě zapojit do mistrovských soutěží. Dobré je také udržení obou mládežnických turnajů OFS Písek v letním a zimním přípravném období. Děti tak po Vánocích můžou trávit čas sportem. Co se úplně nedaří, je doplnění listin rozhodčích.

Zmínil jste, že vás trápí nedostatek rozhodčích. Kolik sudích působí na úrovni okresu?

Rozhodčích na okrese je míň a míň. Jejich počty se neustále mění, ale spíše k dolní hranici. Letošní rok jsme začínali s počtem dvaceti devíti rozhodčích, spíše mladšího věku. Během soutěží jsme se ale dostali na pouhých jednadvacet. Bohužel ale, ještě někteří kluci hrají. Za víkend je například potřeba obsadit dvanáct utkání mužů, pět utkání B třídy, třiadvacet utkání mládeže a jedno utkání žen. Vidíte, že nepoměr je znatelný. Do toho omluvy, zranění. Oceňuji práci komise rozhodčích a zejména nominačního úseku, který vede Jakub Matyš. Někdy je to opravdu hodně těžké.

Na jaře byly všechny soutěže od České fotbalové ligy zrušené. Bylo to podle vás správné rozhodnutí?

Na jaře byly mistrovské soutěže přerušeny 21. března ruku v ruce s nařízením vlády České republiky. Pandemie covid-19 byla neznámé prostředí, nikdo pořádně nevěděl jak se chovat a všichni jsme měli strach o své blízké. Dle mého názoru to bylo správné rozhodnutí.

Jak se lišila příprava letošních ročníků okresních soutěží od těch minulých?

Letošní ročník začínal kvůli pandemii déle než jiné ročníky. Znatelně bylo na vše méně času, na druhou stranu byly přihlášky zaslány s dostatečným předstihem a rozlosování bylo včas zapsáno na informační systém. Řekl bych dokonce, že hned po krajském rozlosování. I tak ale některé oddíly váhaly s přihlášením mládežnických mužstev. To je ale pochopitelné, vzhledem k nemožnosti trénování během jara nebyly děti v kontaktu s trenérem a oddílem. Soutěže mužů byly klidnější. V okresním přeboru došlo k odstoupení B mužstva Čížové a B mužstva Kestřan. Jak jsem ale měl možnost vidět v rozehrané podzimní části mistrovských soutěží, soutěže mají svoji kvalitu a úroveň a některé zápasy opravdu stálo za to vidět. Viděl jsem opravdu dobré zápasy, například Podolí II - Hradiště B nebo Smetanova Lhota – Králova Lhota. Oddíly si také na losovacím aktivu odhlasovaly pokutové kopy v případě nerozhodného stavu nebo opakované střídání ve všech mistrovských soutěží OFS Písek.

Letos se soutěže kvůli pandemii přerušily už v říjnu. Bylo to správné rozhodnutí nebo by stačilo hrát bez diváků? K čemu se přikláníte vy?

Podzimní část soutěží byla přerušena 17. října. Kdo řídil v tomto období mistrovské soutěže na jakékoli úrovni, dobře ví, že tento konec před přerušením už nebyl jednoduchý. Každý víkend se odkládalo jedno nebo dvě utkání. Oddíly hlásily nakažené hráče a termínů pro dohrání nebylo opravdu moc. Přesto si myslím, že podzim oddíly na OFS Písek zvládly a zápasů, které scházejí odehrát, není moc. Oddílům patří poděkování za vzájemnou vstřícnost a ochotu vše odehrát. Přesto mě osobně mrzí, že pandemie opět přerušila naše soutěže, které byly v plném proudu.

Amatérský fotbal se nakonec zrušil až do konce roku. Čekal jste, že to tak dopadne?

Vzhledem k průběhu pandemie a vnímání v rámci mistrovských soutěží jsem to bohužel čekal. Jen jsem si v prvopočátku myslel, že třeba poslední dvě kola už zase budeme hrát bez diváků. Bohužel, ta čísla nakažených byla velká.

Co tohle rozhodnutí přesně znamená pro fotbal na okresní úrovni?

Je to velká škoda, fotbal na úrovni okresů je lidská zábava, možnost scházet se, bavit a žít fotbalem v každém koutku našeho okresu. Odpočíváme po těžkém pracovním týdnu, někdy si jdeme vyplavit endorfiny. Všem nám fotbal schází, děti nesportují. Snad celá situace nezpůsobí úbytek už tak malého počtu hráčů a nepřesvědčí je, že doma je líp. Fotbal si to nezaslouží.

Jak bude za současné situace vypadat jarní část v okresních soutěžích, aby je bylo možné dohrát?

Prioritou by mělo být dohrání odložených utkání a zbývající zápasy z podzimu. Návrhem bylo také začít vyšší soutěže už v únoru, samozřejmě když to počasí dovolí. Záležet bude také na tom, jaké termíny zvolí řídící orgány v České fotbalové lize, divizi a Jihočeský krajský fotbalový svaz. Kdyby se mělo začínat dle původní termínové listiny, nemůže se dohrání stihnout. Náhradní termíny 1. a 8. května spadají na sobotu, zbývají tak pouze Velikonoce. Zatím je v plánu začít vyšší soutěže už v únoru. Předpokladem k tomu, aby fotbalové soutěže byly řádně dokončeny, je dohrát minimálně padesát procent utkání. Tak to stanovil dodatek k soutěžnímu řádu, nově přijatý po loňské nedohrané sezoně. Pak lze určit postupující a sestupující. Bude to pro všechny hodně těžké jaro. Zažil jsem s oddíly OFS už hodně problémů - povodeň, zavádění IS systému na oddíly OFS, internetové připojení na sportovní areály, ale tohle bude opravdu složité období. Bude potřeba hodně vzájemné komunikace, tolerance a klidu. Držím všem palce, ale zase moc dobře vím, že kluby OFS Písek jsou funkcionářsky zdatné, jsme rodina a kamarádi a vše se zvládne. Snad se nestane nic mimořádného i na jaře.

Během nucené pauzy zaznamenali jste na okresní úrovni nějaký úbytek fotbalistů?

Jak jsem už říkal, po jarní části mistrovských soutěží OFS Písek v soutěži dospělých ukončila činnost dvě mužstva. V soutěžích mládeže množstevní úbytek mužstev sice je, ale nemyslím si, že to je z důvodu nezaviněné pauzy. Spíše se více fotbalistů přesouvá do větších klubů, kam nakonec odcházejí i někteří trenéři. Každý rok u mládeže je specifický a jiný. Uvidí se, co ukáže další ročník mistrovských soutěží OFS Písek.

Jak už jste řekl v úvodu, v minulé sezoně se po delší době rozjela okresní soutěž dorostu. Kvůli malým počtům se ale hraje na menším hřišti. Není to pro hráče, kteří ve starších žácích už hrají na velké ploše, krok zpátky?

Na okresní úrovni je soutěž dorostu zázrak. Je potřeba si toho patřičně vážit, ale s tím souvisí i přizpůsobení soutěže možnostem okresních oddílů. Jako krok zpátky to může vypadat, ale je přece daleko lepší v této vzácné kategorii hrát, než nehrát vůbec a nechat kluky bez fotbalu. A v naší soutěži dorostu lze hrát i 10+1, záleží na možnostech obou mužstev. Jsem moc rád za soutěž dorostu na našem OFS.

Okresní fotbalové svazy pořádají pravidelně výběry mladých fotbalistů. Jak to s nimi bylo v loňské sezoně, a budou se konat v letošním ročníku?

Výběry okresního fotbalového svazu se konají i v letošní sezoně. Turnaje výběrů se konají v kategoriích U11, U12 a kategorii dívek. Výběry má po vytvoření pozice Grassroots trenéra mládeže (GTM) na OFS Písek na starosti Petr Houdek. Je to zkušený trenér mládeže, který si teprve na podmínky prostředí OFS zvyká. Myslím si ale, že jeho práce je už teď vidět. OFS Písek byl na podzim pověřen konáním prvního kola turnaje výběrů OFS, které se konalo na hřišti FK Protivín a SK Skály. Snad budeme v těchto turnajích pokračovat i na jaře.

Českou republikou zahýbala kauza kolem dnes už bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Co si o celé situaci myslíte?

Celá situace ve Fotbalové asociaci České republiky a kolem fotbalu není dobrá. Už tak pošramocená pověst fotbalu utrpěla další těžkou ránu. Víte, my všichni obyčejní lidé na nejspodnějších patrech děláme svůj milovaný sport s láskou a odhodláním věnovat mu svůj všechen volný čas. A tím myslím všechny funkcionáře, hráče a trenéry. Pro nás je to celoživotní radost a náš život. Chybějí hráči, peníze, děti, trenéři, ale i rozhodčí. Covid nám zastavil soutěže a každá taková kauza nám všem nepřidá radosti. Navíc v případě postihu ubývají i finanční zdroje v rámci možných dotací pro oddíly. Věřím, že prošetření celé kauzy Policií České republiky dojde až do samotného konce. Lidé volají po mimořádné valné hromadě FAČR, ale je potřeba si uvědomit, že by na ní byli ti samí lidé. Je potřeba dovést FAČR k řádné valné hromadě za předpokladu dodržení řádných stanov. Myslím si, že se tím vytvoří dostatek času najít vhodné a pracovité lidi, oddané pracovat pro fotbal a ne pro něco jiného.

Je nějaké optimální řešení, jak očistit český fotbal?

Názorů je teď spousta. Pokud by se opravdu měl očistit fotbal, mělo by se změnit celé jeho prostředí a přístup naprosto každého. Ten náš okresní fotbal je díky obětavosti a pracovitosti oddaných funkcionářů a hráčů dobrý. V těch vyšších soutěžích nemá nikdo svědomí čisté, ať se každý zamyslí, co může udělat pro fotbal, vítězství, nebo mladé talentované hráče jinak. Myslím, že to je na dlouhé povídání. V návrhu by mohla být i změna volebního systému.

Máte nějakého favorita, kdo by podle vás měl stát v čele českého fotbalu?

Pro mě by to měl být člověk, který dokáže dát FAČRu řád a jasná pravidla. Dokáže sjednotit lidi v celém fotbalovém prostředí. Rád uvidím ve vedení FAČR bývalé reprezentanty. Pavla Nedvěda nebo Petra Čecha. Víte, při mojí práci a komunikaci s FAČR to někdy bylo opravdu složité, ale jeden bývalý zaměstnanec mi dokázal vždy poradit, nebo odpovědět na email. Myslím, že i jméno ve fotbale v České republice ale i ve světě už má. Ruda Řepka by podle mého názoru mohl být dobrým předsedou výkonného výboru FAČR.

Na začátku příštího roku se konají volby. Budete se znovu ucházet o místo předsedy OFS Písek?

Tento výkonný výbor pracoval po celou dobu svého volebního období skvěle. Nemá, zač by se mohl stydět. Já mám rád práci ve fotbale, je to můj celý život. Práce s lidmi v prostředí, které miluji. Úplně nejraději bych fotbal hrál, ale bohužel, kolena mě neposlouchají. Okresní fotbalový svaz patří oddílům OFS Písek, je to jejich svaz a soutěže, všechny volí a jen ony mi ukážou, jestli byly s mojí prací spokojené a dají mi důvěru a mandát. Jen ony samy.

Jak jde práce na okresním fotbalovém svazu skloubit s běžným zaměstnáním?

Skloubit normální práci s prací na okresním fotbalovém svazu jde. Když za něco zodpovídám jako statutární zástupce, musím mít vše pod kontrolou. Snažím se každý den být fyzicky přítomen v kanceláři, je to vždy až odpoledne. A pokud to situace vyžaduje jako například u výběrů, valné hromady, rozlosování do IS systému, beru si na Povodí Vltavy, kde pracuji, dovolenou.

Je něco, co byste chtěl ještě na Písecku změnit, kdybyste byl znovu zvolen?

Musím zopakovat, že celý výbor pracoval skvěle. Vsadil jsem na mládí a zdá se, že se vyplatilo. Dokonce bych řekl, že bych mezi nimi našel budoucího předsedu OFS Písek. Změnit a vylepšit je vždy co. Dle mého je potřeba zapojit více trenéry do vzájemné komunikace v soutěžích mládeže. Máme na OFS Písek na pozici GTM Petra Houdka. Pokud naváže, a já věřím, že ano, na neocenitelnou práci Vráti Pekla, nebude mít na tomto okrese mládež do budoucna potíže. Je potřeba zvýšit počty rozhodčích, navázat na konání mládežnických turnajů a turnajů 3+0, napojení trenérů na program XPS. Ale to je práce pro celý následující VV OFS Písek.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Petr 

    Reagovat

     

    A proč se ho paní novinářka přímo nezeptá, jestli toho Berbra volil nebo ne? Pro spoustu oddílů na okrese naprosto zásadní otázka protože všichni věděli, co je Berbr za člověka.

    Vloženo 30.11.2020 13:14:04

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Zásadní by mělo být jestli těm klubům Berbr ublížil či nějak přímo ovlivňoval jejich činnost. Ne kdo ho volil To se také někomu nemusí líbit ten Řepka, nebo Šmíca, za čas na ně něco najdou a zase půjdeme linčovat jejich voliče? Škoda, měli bychom takto linčovat voliče zákonodárců z devadesátek za privatizaci. Ta ovlivnila životy nás všech.

      Vloženo 30.11.2020 18:31:02

    • Lili 

      Reagovat

       

      Asi protože je to v tomto případě otázka zbytečná :D

      Vloženo 1.12.2020 11:24:29

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace