Získejte boj s časem o záchranu dětských životů

posledni-vlak-do-londyna-perex
Když nacisté začnou s vyhlazováním židovských rodin, Holanďanka Truus Wijsmullerová nehodlá jen nečinně přihlížet, jak umírají nevinní lidé včetně dětí. Rozhodne se proto udělat vše, aby zachránila alespoň je. Přečtěte si její příběh.

Naděje pro židovské děti

Čeho lze dosáhnout, když se dobří lidé spojí proti zlu?

Píše se rok 1936 a nacisté jsou v očích patnáctiletého Stephana Neumana, začínajícího dramatika a syna bohaté vídeňské židovské rodiny, a jeho nejlepší přítelkyně, matematicky nadané Žofie-Heleny, jen primitivními neotesanci. Když se Hitlerovy síly dají do pohybu, bezstarostná nevinnost obou mladých lidí vezme zasvé.

V temnotách se však skrývá naděje. Holanďanka Truus Wijsmullerová riskuje vlastní život při pašování dětí ze zemí okupovaných nacisty do států, které jsou ochotné je přijmout. Tante Truus, jak jí všichni říkají, je odhodlaná zachránit tolik děti, kolik jen bude možné. A tak když Velká Británie rozhodne, že bude přijímat nezletilé uprchlíky z Říše, odváží se vyjednávat dokonce s Adolfem Eichmannem. Pustí se do závodu s časem ve snaze dopravit stovky dětí do bezpečí.

 

Poslední vlak do Londýna

Autorka: Meg Waite Clayton

Vydalo: nakladatelství Cosmopolis
Překlad: Petr Kotouš, Klára Šumová
Počet stran: 424
Vazba: pevná
Vydáno: 10/2020
ISBN: 978-80-271-2484-8

Přečtěte si více o knize Poslední vlak do Londýna, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Cosmopolis. A nezapomeňte také na ukázku.

Nakladatelský dům Grada, největší vydavatel odborné literatury, rozšířil v roce 2015 své portfolio o značku Cosmopolis. Tato značka vám přináší kvalitní světovou a českou beletrii. Nabízí všem čtenářům ty nejlepší knihy z celého světa, strhující příběhy, napínavá dramata, ale i romantiku a zábavu.

 

Ukázka z knihy

Nacistický pohraničník už šplhal vzhůru po schůdcích.
„Běžte, jděte rychle, s umýváním rukou ale nespěchejte,“ pronesla Truus klidně. Dívce pak řekla: „Zůstaň s bratry na toaletě, drahoušku.“
„Dokud si znovu nenatáhnete rukavice, Tante Truus,“ přikývla dívenka.
Bylo důležité, aby Truus děti zdánlivě neskrývala, zároveň si však nepřála, aby byly během následujícího vyjednávání na dosah. Naše zraky se upínají ne k viditelnému, nýbrž k neviditelnému, pomyslela si a nevědomky si při tom přiblížila rubínový prsten ke rtům, jako by ho chtěla políbit.
Otevřela kabelku, která byla mnohem menší, než jakou by si vybrala, kdyby tušila, že se bude do Amsterdamu vracet se třemi dětmi. Chvíli se probírala jejím obsahem a zároveň si z ruky stáhla prsteny. Děti už byly v tu chvíli za ní a nemotorně škobrtaly uličkou. (str. 14)

 

Vyhrajte knihu Poslední vlak do Londýna

Stephan a jeho nejlepší přítelkyně Žofie-Helena považují nacisty za primitivní neotesance, ale brzy si uvědomí, jaké nebezpečí jim od nich hrozí. Dobře to ví i Truus Wijsmullerová, která se rozhodne udělat vše pro to, aby dala naději na přežití alespoň dětem a neváhá pro ně riskovat vlastní život. Po protižidovském pogromu během Křišťálové noci se proto v její hlavě začne rodit plán. Vyjednávání a pašování dětí z okupovaných zemí do Velké Británie je doslova závod s časem a vy si o něm můžete přečíst v knize od americké spisovatelky Meg Waite Clayton, kterou napsala podle skutečných událostí.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Cosmopolis vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Poslední vlak do Londýna vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Poslední vlak do Londýna
probíhá od 1. do 14. prosince 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Poslední vlak do Londýna

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední vlak do Londýna

Clayton, Meg Waite

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář