Hlavní obsah

Havlíček: Rozvolněním vracíme do Česka život

Právo, Stanislav Ptáčník

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v neděli v rozhovoru pro Právo řekl, že ještě před měsícem by vůbec nevěřil, že tak rozsáhlé rozvolnění, které začne už za pár dní v České republice platit, bude vůbec možné.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček

Článek

Rozhodli jste o výrazném rozvolnění proti­epidemických opatření, a tak i o osudu stovek tisíc firem a živnostníků. Co z toho bylo pro vás nejobtížnější?

Nezastírám, že šlo o jedno z nejnáročnějších rozhodování této vlády. Obtížné to bylo hlavně v tom, jak co nejlépe skloubit požadavky na ochranu zdraví obyvatel, zvláště pak rizikových skupin na jedné straně, a potřeby zmrazené, strádající ekonomiky na straně druhé. Navíc v situaci, kdy stále panují velké epidemiologické rozdíly mezi jednotlivými regiony.

Očekávám, že zimní sezona by tak do čtrnácti dnů mohla začít

Jsem proto skutečně rád, že se nám podařilo najít takové řešení, které jednak striktně dodržuje schéma protiepidemického systému, a zároveň dává čas na přípravu i těm re­gionům, které podmínky pro přechod na třetí stupeň PES zatím nesplňují.

Změn je opravdu hodně. Po­dle situace, která tu byla před měsícem či třemi týdny, bych přitom nevěřil, že tak rozsáhlé rozvolnění bude ke 3. prosinci vůbec možné. S trochou nadsázky se dá říct, že čtvrtkem vracíme do Česka a do české ekonomiky život.

Došlo ke dvěma změnám. Kadeřnice a jiní nemusejí mít i štít a vyzkoušený a neprodaný textil či obuv nemusí na 24 hodin do karantény. Proč?

U poskytovatelů kadeřnických a dalších služeb jsme přihlédli ke zkušenostem z první vlny na jaře. Chtěl bych ocenit, že nám v tom vyšli vstříc i epidemiologové. A pokud jde o onu „karanténu“ pro textil a obuv, nebyla shoda na tom, jak dlouhé by to období mělo být. Pro menší obchodníky s užší nabídkou by mohl být i nemalý problém, kde toto zboží uskladnit a podobně.

Od čtvrtka otevřou všechny obchody, a to i v neděli

Domácí

Nakonec jsme přihlédli k tomu, že ani ve většině okolních zemí se toto opatření neuplatňuje.

A jak to bude s prodejem vánočních kaprů?

Vyšli jsme z toho, že o pořádání vánočních trhů mohou lépe než vláda rozhodnout místní zastupitelstva. Město od města je totiž situace jiná. Někde je jejich konání úplně v pohodě, jinde určitá rizika existují. Kromě toho by postrádalo logiku, kdyby se farmářské trhy či jiné venkovní prodeje konat mohly a ty vánoční ne.

Proto jsme řekli, že pravidla budou totožná jako u trhů farmářských, tedy méně stánků, čtyřmetrové rozestupy mezi nimi, bez konzumace jídel a nápojů na stojáka. Tradiční prodej kaprů by měl zůstat stejný jako v jiných letech.

Se zimou souvisí také zimní turistika, možnost lyžování. O podobě zimní sezony dosud rozhodnutí nepadlo. Jaké bude?

Pracuje na tom náš odborný tým vedený paní náměstkyní Jirotkovou, mají v něm zastoupení Národní sportovní asociace, dotčené sportovní svazy i epidemiologové.

Uklidíme a lidi můžou chodit, těší se hospodská

Domácí

Brzy bude k dispozici manuál, který upraví pravidla pro provoz lanovek, organizaci ve frontách či poskytování občerstvení.

Netajíme se tím, že chceme jít obdobnou cestou jako Rakousko či Slovensko, byť je známo, že jiné země zvažují přísnější omezení. Nicméně očekávám, že zimní sezona by tak do čtrnácti dnů mohla začít.

Reklama

Výběr článků

Načítám