Hlavní obsah

Popálený Grosjean další závod F1 nepojede, nahradí ho Fittipaldi

Sáchir/Praha
Aktualizováno

Po hrozivé nehodě při Velké ceně Bahrajnu vynechá francouzský pilot formule 1 Romain Grosjean minimálně jeden závod. Grosjean se v neděli dokázal z hořícího monopostu dostat a má popálené ruce, v dalším dílu mistrovství světa jej proto koncem tohoto týdne nahradí Pietro Fittipaldi. Čtyřiadvacetiletý vnuk brazilské legendy Emersona Fittipaldiho prožije v Sáchiru premiéru v seriálu F1.

Foto: Albert Gea, Reuters

Pietro Fittipaldi nahradí popáleného Romaina Grosjeana.

Článek

Grosjean narazil v prvním kole po kolizi s Daniilem Kvjatem ve vysoké rychlosti do bariéry. Jeho vůz se po nárazu rozlomil, explodoval a začal hořet. Čtyřiatřicetiletý pilot Haasu po zhruba půlminutě dokázal z kokpitu vylézt a z děsivé nehody vyvázl jen s menšími popáleninami především na rukou.

Dnes jeho tým oznámil, že Grosjean bude v úterý z nemocnice propuštěn. Šéf amerického týmu posléze dodal, že další Grand Prix nebude francouzský pilot schopen absolvovat. "Bude pro něj nejlepší, když vynechá aspoň jeden závod," řekl šéf Haasu Günther Steiner po návštěvě Grosjeana v nemocnici. Fittipaldi je testovacím jezdcem týmu dva roky.

Velká cena Sáchiru je předposlední v letošním kalendáři. Závěr sezony bude hostit o týden později 13. prosince Abú Zabí. Zda Grosjean rozlučku s Haasem stihne, není jisté. Již v říjnu tým oznámil, že po této sezoně u nich Francouz po vypršení smlouvy skončí.

Fittipaldi bude v F1 reprezentovat třetí generaci slavné rodiny. Dvojnásobný mistr světa Emerson a jeho bratr Wilson závodili v 70. a 80. letech, Wilsonův syn Christian absolvoval v královské třídě tři sezony počátkem 90. let.

"Samozřejmě to není ideální souhra okolností, abych dostal první šanci závodit ve formuli 1, ale jsem vděčný za důvěru," řekl Pietro Fittipaldi.

Reklama

Související témata: