Hlavní obsah

UFC je jen pro ty nejlepší. Chuť slavné organizace okusilo již šest Čechů

Aktualizováno

V posledních letech se dostává MMA stále větší pozornost a využívají toho také čeští zápasníci. Ti se i díky popularizaci mají větší šanci dostat se do UFC - nejznámější světové organizce. Zatím se to podařilo pouze hrstce českých zápasníků. Aktuálně největšího úspěchu dosáhl Jiří Procházka, po té co 12.6. 2022 získal pás šampiona v polotěžké váze.

Foto: UFC

Jiří Procházka se stal novým šampionem polotěžké váhy UFC.

Článek

Americká společnost Ultimate Fighting Championships vznikla v roce 1993 a ve světě MMA je považována za nejprestižnější organizaci, pod jejíž hlavičkou bojují opravdu jen ti nejlepší. Má 12 váhových divizí a jejím prezidentem je Dana White.

Karlos Vémola

Olomoucký rodák je rozhodně nejznámějším zápasníkem MMA v Česku, a to i u lidí, kteří bojové sporty zpravidla nesledují. Vémola měl první profesionální zápas v roce 2008, poté získal řadu titulů v českých i zahraničních organizacích.

Do UFC se "Terminátor" dostal v červenci 2010, v prvním zápase však prohrál na body s Američanem Madsenem. O tři měsíce později na UFC 122 porazil Setha Petruzelliho, a stal se tak prvním Čechem, který v UFC zvítězil. V nejslavnější MMA organizaci podstoupil celkem šest zápasů, vyhrál dvakrát. UFC opustil po dvou porážkách v řadě.

Viktor Pešta

Viktor Pešta začal v 16 letech s tradičním musadem a o čtyři roky později měl již premiéru v MMA. V roce 2013 se stal šampionem organizace GCF v těžké váze, poté podepsal smlouvu s UFC na šest zápasů.

Stejně jako Vémola, tak i Pešta svůj první zápas v UFC prohrál. První vítězství ve slavné organizaci přišlo v jeho druhém zápase, a to proti Rusovi Konstantinu Jerochinovi v lednu 2015. Následovaly tři po sobě jdoucí prohry a Pešta byl z UFC propuštěn.

Lucie Pudilová

Šampionka organizace GCF ve váze do 61,2 kilogramu se jako první Češka v UFC poprvé představila jako náhradnice v březnu 2017, kdy zápas proti Švédce Länsbergové prohrála. Následující dva zápasy vyhrála a v UFC vydržela rodačka z Příbrami tři roky. Představila se také na první UFC noci v Praze v únoru 2019. Své působení ve slavné organizaci zakončila čtyřmi prohrami.

Momentálně působí v Oktagon MMA, kde patří ke špičce bantamové váhy a mezi hvězdy organiazce.

David Dvořák

David Dvořák svůj první zápas v MMA podstoupil v roce 2009, předtím se věnoval šachu. O deset let později dostal nabídku z UFC, kterou však odmítl, byla totiž na zápas ve vyšší váhové kategorii. Svůj debut v UFC si Dvořák odbyl v roce 2020, kdy v muší váze porazil Brazilce Silvu, a stal se tak prvním Čechem, který dokázal svůj první zápas v Ultimate Fighting Championships vyhrát.

Druhý zápas se odehrál v září 2020, kde Dvořák dokázal na body porazit Američana Espinosu, následně rodák z Hořic porazil v květnu 2021 Kolumbijce Ronderose, který kvůli nenavážení nahradil Rauliana Paivu.

Machmud Muradov

Uzbek narozený v Tádžikistánu obdržel české občanství v roce 2019, a stal se tak pátým Čechem v UFC. Zápasník, který žije střídavě v Praze, bojuje ve střední váze a svůj debut v MMA si odbyl v Košicích v roce 2012. Do UFC se dostal v roce 2019, kdy absolvoval dva zápasy - oba vyhrál. Další zápas proti Američanovi Hollandovi byl zrušen kvůli koronaviru.

Jiří Procházka

Procházka začínal s thajským boxem, ve kterém dokonce vyhrál mistrovství republiky v roce 2011. O rok později již debutoval v MMA, v roce 2013 získal titul organizace GCF. V roce 2015 se rodák z Hostěradic upsal japonské organizaci Rizin FF, ve které se stal šampionem polotěžké váhy v dubnu 2019. Titul následně obhájil.

Podepsání kontraktu s UFC oznámil Procházka v lednu 2020. Svůj první zápas proti Volkanu Oezdemirovi dokázal oblíbený bojovník vyhrát v druhém kole. V květnu 2021 Procházka absolvoval svůj druhý zápas, kdy v druhém kole "uspal" zkušeného Mexičana Reyese a svým výkonem si řekl o titulový zápas.

Obrovského úspěchu Procházka dosáhl v červnu roku 2022, kdy se stal šampionem UFC v polotěžké váze. Po strhující bitvě, ve které vyzval dosavadního šampiona Glovera Teixeiru, dokázal zvítězit "uškrcením" brazilského soupeře 28 vteřin před koncem zápasu. Vybojoval tím doposud historicky největší úspěch pro české bojové sporty.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články