Příběh Jana Sladkého Koziny

Příběh Jana Sladkého Koziny
30. listopadu 2020 Folklorní okénko Autor: Kateřina Kovaříková

Před 325 lety, 28. listopadu 1695, skončil na plzeňském popravišti život Jana Sladkého zvaného Kozina, jednoho z vůdců chodské rebelie. Skrze Jiráskův román Psohlavci se jeho příběh stal součástí naší národní mytologie. Folklorní okénko věnované této kapitole regionálních dějin jihozápadních Čech, samozřejmě s hudbou předních chodských souborů a kapel, na středu 2. prosince v 16.55 připravil Zdeněk Vejvoda.

O tom, jak Jan Sladký-Ko­zina vypadal, se ve svém díle Chodenprozess zmiňuje dr. Weisel, lékař ze Všerub, který měl přístup k archivu koutského zámku. Uvádí, že Kozina byl střední, silné, zavalité postavy a upřesňuje, že byl pevné povahy, bez falše. Byl jistě zdatným řečníkem. Byť nikdy nebyl rychtářem ani konšelem, uměl byhodnotit situaci a přimě­řeně reagovat.

Kozinův úhlavní nepřítel Wolf Maxmilián Lammingen, nazývaný Lomikar, byl na Chod­sku považován za výrazně ošklivého člověka. Byl rusovlasý (i když to byla zřejmě módní paruka), a o li­dech zrzavých jako Jidáš se říkalo, že jsou nebezpeční a psychicky vyšinutí. Podle ostatků v klenečské hrobce byl asi 170 cm vysoký s podlouh­lým obličejem. Byl schopný právník a bezohled­ný podnikatel. V Trhanově si nechal vybudovat své správní i osobní sídlo, nato otevřel v Nemanicích skelnou huť, v Peci pod Čerchovem sklárnu a železárnu, na jeho panství pracovalo pět hamrů. Ve Kdyni založil první manu­fakturu na výrobu punčoch a mlynářských plátýnek. Co se týče politiky, stal se krajským hejtmanem v Plzni a posléze c. k. místodržitelem v Praze. Jako všichni přede­šlí zástavní pánové sledoval i Lammingen především osobní ekonomické zájmy, snažil se obohatit na úkor kohokoli a nejvíc to odnášel jeho poddaní Chodové.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!