Soudce pražského vrchního soudu Pavel Zelenka Foto: Eva Paseková

Soudce Petra, který po nehodě odmítl test na alkohol, bude hájit předseda senátu VS Pavel Zelenka

Soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích Bohuslava Petra, který je dočasně postaven mimo službu, bude v kárném řízení u Nejvyššího správního soudu (NSS) hájit předseda senátu Vrchního soudu v Praze (VS) Pavel Zelenka. „Byl jsem o to požádán kolegy, kteří znají JUDr. Petra,“ sdělil soudce České justici. Zelenka do povědomí veřejnosti vstoupil zejména jako soudce z kauzy exhejtmana Davida Ratha, kdy trvá na tom, že nelze použít odposlechy, jejichž nasazení nebylo dostatečně odůvodněno.

NSS nyní podle informací České justice soudcovskou radu Krajského soudu v Českých Budějovicích (KS) žádá o zaslání stanoviska k osobě někdejšího předsedy soudu Bohuslava Petra. Ten měl v únoru autonehodu a při zásahu policie odmítl zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu i krvi. Osudný den se podle svědků pohyboval po budově soudu a jevil známky opilosti. Požití alkoholu Petr odmítá. Připustil pouze zdravotní indispozici a šok, který po nehodě údajně utrpěl. Kárný senát v čele s Miluší Doškovou se nyní zajímá o úroveň pracovní morálky Petra, o dodržování etických principů v rámci výkonu funkce soudce a o způsob jeho komunikace na pracovišti.

Soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích Bohuslav Petr Foto: Deník.cz

Jako obhájce si Petr zvolil zkušeného trestního soudce Zelenku, který v minulosti předsedal kárnému senátu. Bylo to ještě v době, kdy prohřešky soudců řešily vrchní soudy. Zelenka České justici sdělil, že způsob vedení obhajoby prozrazovat nebude a nechá si ho až pro kárný senát.

To, že soudce obhajuje svého kolegu v rámci kárného řízení, není až tak neobvyklé. Nedávno například soudce Městského soudu v Praze Alexandera Sotoláře velmi zdatně hájil v kárném řízení soudce vrchního soudu Bohuslav Horký.

Čtěte také: Soudce Zelenka: Nesmíme hledět na to, zda jde o Ratha nebo Pepu z Uhříněvsi. S každým musíme zacházet stejně

Zelenkův senát proslul tím, že v roce 2016 zrušil rozsudek krajského soudu nad Davidem Rathem a konstatoval, že klíčový důkaz, tedy odposlechy, nelze použít. Jejich povolení soudy podle něj dříve dostatečně neodůvodnily. Nejvyšší soud nakonec na základě stížnosti pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán, konstatoval, že povolení odposlechů bylo v pořádku.

Soudce Petr byl zproštěn funkce do doby rozhodnutí NSS. Ten v září přerušil kárné řízení kvůli tomu, že se soudcem kvůli jeho autonehodě vedl správní řízení českobudějovický magistrát. V kárné žalobě ministryně spravedlnosti Marie Benešová Petrovi navrhuje jako trest odejmutí taláru. Nyní je soudce dočasně zproštěn funkce a pobírá polovinu platu.

Eva Paseková