Nové české rekordy na aukci obrazů

Kupkův obraz Divertimento II stanovil nový český dražební rekord, foto: ČT24

Ani letošní mimořádná situace nesnížila zájem sběratelů umění o nakupování. Právě naopak. Přestože se 84. aukce Galerie Kodl poprvé konala online, stala se historicky nejúspěšnější v Česku. Byly pokořeny tři rekordy. Nejvyšší cena za obraz, nejdražší dílo dosud žijícího českého autora a rekordní byla i samotná aukce.

Divertimento II od Františka Kupky,  zdroj: Galerie Kodl

Nejdražším obrazem v Česku se stalo dílo s názvem Divertimento II od Františka Kupky. Z vyvoválvací ceny 30 milionů se dostal až na více než 90 milionů korun, což se v českých umělěckých aukcích dosud nikomu nepovedlo. Dražba trvala několik minut, Kupkova malba našla nového majitele po rychlých příhozech.

Šéfredaktor portálu artplus.cz Jan Skřivánek připomněl, že obraz Divertimento II se v červnu 2011 prodal za 15 milionů korun.

Jan Skřivánek,  foto: Vojtěch Havlík,  archiv ČRo

"Bylo to na aukci sbírky manželů Hascoeovych (američtí manželé, kteří se specializovali na české umění především první poloviny 20. století). Byla to tehdy senzační událost pro český trh s uměním a tento obraz tam byl jedním z dražených děl," řekl Českému rozhlasu.

Nyní se jedná nejen o nejdražší obraz prodaný v České republice, ale i o nejdráže prodané Kupkovo dílo na světě. Dosavadní tuzemský aukční rekord patřil obrazu Piková dáma od malířky Toyen, který se letos v říjnu prodal za 78,65 milionu korun.

Je to zadostiučinění

Adieu,  Guy Moll od Theodora Pištěka,  zdroj: Galerie Kodl

Další rekord, který padl v neděli na Žofíně, pokořil obraz s názvem Adieu, Guy Moll od Theodora Pištěka. Dílo s vyvolávací cenou 15 milionů se prodalo za více než 25 milionů. Jde tak o nejdráže prodané dílo žijícího autora v tuzemsku.

Podle odborníků lze obraz inspirovaný autorovým oblíbeným prostředím automobilových závodů považovat za jedno z jeho nejvýznamnějších děl, které se na trhu objevilo. Pištěk  na hyperrealistickém obraze červené Alfy Romeo pracoval s přestávkami přes čtvrt století.

"Je to zadostiučinění za tu práci. Cokoli k tomu řeknu, bude klišé. Jsem prostě strašně spokojený," popsal umělec po dražbě své pocity.

Rekordní aukce

Ilustrační foto: Daniel Bone,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Nedělní aukce Galerie Kodl v Praze na Žofíně nabídla na 250 uměleckých děl. Kvůli opatřením proti koronaviru se dražilo převážně online nebo po telefonu. V sále bylo jen šest dražitelů.

Přesto padl ještě jeden rekord. Celková vyvolávací částka 210 miliónů byla navýšena takřka na jednonásobek a poprvé byla překonána hranice 400 milionů v jedné aukci. Jedná se tak o nejúspěšnější dražbu v historii České republiky.

„Myslím si, že můj táta by byl velice pyšný na své dva vnuky, kteří tuto aukci organizovali. Protože jsem ze staré školy, nikdy bych si neuměl představit, že takto velký úspěch se dá vytvořit před prázdným sálem," řekl Martin Kodl, majitel společnosti, která je založená na více než stoleté rodinné sběratelské tradici.

Galerie Kodl,  foto: Eva Turečková

Z aukčních síní vzniklých po revoluci patří Galerie Kodl k těm s nejdelší historií. Zaměřuje se na nákup a prodej obrazů, kreseb, grafik a plastik českého výtvarného umění 19. a 20. století.

Součástí nedělní aukce byla i charitativní dražba ve prospěch Centra Paraple, které dostane téměř 3 miliony korun.