Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Řítíme se do kelu.“ ČSSD tlačí na změny u daňového balíčku, ve vládě s Babišem ale zůstává

Autor: Jakub Veinlich - 
30. listopadu 2020
14:00

Sociální demokraté navrhují kompromis pro přijetí daňového balíčku. Radí Senátu, aby v něm upravil sazby daně z příjmu na 19 a 23 % a vepsal tam zvýšení daňové slevy na poplatníka na třicet tisíc korun. Přijatý návrh, který už prošel Sněmovnou, by podle vládní ČSSD znamenal oslabení České republiky a devastaci rozpočtů krajů, měst i zdravotnictví a školství. Sociální demokraté ale kvůli těmto rozporům z vlády odcházet nechtějí. Emotivní vyjádření přidal především místopředseda strany Roman Onderka, podle kterého se Češi „řítí do kelu“.

„Jako pro sociální demokracii to není debata o jednom zákoně a nějakých číslech. Je to debata o tom, v jakém státě budeme žít,“ začal předseda ČSSD Jan Hamáček tiskovou konferenci o daňovém balíčku. Tiskovku, jejíž přesné téma strana do posledních chvil tajila.

Sociální demokraté proto podle Hamáčka navrhli u daňového balíčku kompromis. „To, co navrhnul pan premiér, je cesta, jak oslabit Českou republiku, jak oslabit stát. Aby stát mohl pomáhat, tak musí mít prostředky. Je to velmi, velmi nákladné pro státní rozpočet a je to nespravedlivé,“ doplnil Hamáček.

Hamáčkův kompromis je podle jeho slov pro stát levnější a ve svém důsledku daně snižuje. Šéf ČSSD i dál navrhuje dvě sazby daně z příjmů, tedy 19 a 23 %. „I tak je to snížení daní o jeden procentní bod,“ dodal Hamáček. Navýšení daňové slevy na poplatníka navrhuje předseda ČSSD na 30 tisíc. Současný návrh, který prošel Sněmovnou, zvyšuje tuto položku na 33 tisíc. „Je tam možnost započítávat odvod na sociální a zdravotní pojištění u živnostníků tak, aby jim daně nevzrostly. Je to suma sumárum zhruba za 40 miliard korun,“ dodal vicepremiér Hamáček.

„Ano, země potřebuje daňové změny, ale to, co začalo, jde úplně jiným směrem,“ řekl na tiskové konferenci hodinu před jednáním vlády ministr kultury Lubomír Zaorálek. Odchod ČSSD z vlády by podle Zaorálka vyvolal další krizi, tentokrát prý politickou.

Onderka: Kvůli Babišovi se řítíme do kelu

„Pravda je, že kdyby nebyla složitá situace okolo pandemie, tak bychom vedli asi nějaká dohadovací jednání v rámci koalice. Takhle to odbojujeme v parlamentu,“ doplnil Hamáček s tím, že je to právě pandemie, co zabraňuje ČSSD situaci ve vládě nějak eskalovat.

První místopředseda ČSSD Roman Onderka připomněl, jak předseda ODS navrhoval v přímém přenosu v televizní debatě premiérovi Andreji Babišovi (ANO) společný postup pro zrušení superhrubé mzdy. „Tehdy pan premiér říkal, že by nás to přivedlo do kelu,“ vzpomněl Onderka.

„Do toho kelu se díky panu premiérovi teď řítíme,“ doplnil Hamáčka jeho místopředseda. „Slibem neurazíš,“ pustil se Onderka také do ODS, která podle něj už dva roky vede předvolební boj.

„Jestli se daňový balíček a superhrubá mzda schválí tak jako v Poslanecké sněmovně, nastane v České republice nejistota,“ varuje Onderka, podle kterého by například Brno přišlo po schválení sněmovní verze i Senátem o zhruba 1,3 miliardy korun.

Rozpor vládních stran kvůli daním

Právě daňový balíček nyní rozděluje vládní koalici hnutí ANO a ČSSD. A především kvůli nastavení daně z příjmu. Zatímco vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček navrhl jako poslanec zvýšit daň na 19 % a doplněnou o sazbu 23 %, premiér Babiš navrhl jako poslanec sníženou daň na 15 %.

Premiérův návrh podpořili ve Sněmovně poslanci hnutí ANO, SPD a ODS.

Sněmovnou prošel Babišův návrh, do kterého ještě Pirátská strana protlačila zvýšení daňové slevy na poplatníka, která by podle Sněmovnou schváleného návrhu měla vzrůst na zhruba 33 tisíc korun. Babiš a Schillerová se snaží přesvědčit Senát, aby tuto slevu při hlasování příští týden vypustil.

Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordním deficitu  - Blesk
Video se připravuje ...

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se v prosinci chystá představit také parametry důchodové reformy, které schválila Komise pro spravedlivé důchody vedená Danuší Nerudovou.

Sledujte Epicentrum s Danuší Nerudovou v pondělí od 15 hodin na Blesk.cz.

Důchodovou reformu má vláda ve svém programovém prohlášení. Podle premiéra Babiše ale návrh Maláčové důchodovou reformou není. Šéfka resortu prý hledí především na výdaje, ale ne na příjmy.

Michal Snobl ( 30. listopadu 2020 18:43 )

Hambačku budem rádi až ta vaše strana se do kelu dostane. Vlastně už dostala hééle víď,

marmat ( 30. listopadu 2020 14:27 )

Víme , že si plácnul 28.8.2020 Hamáček s Babišem...na variantu A.
Nejen, že Hamáček tohle jako chlap potopil....
Moje otázka zní!!! Jak se k tomu hlasování NAŠROUBOVAL ještě návrh Pirátů ???
Čekala opozice až bude těch 2.30 ráno a všichni "hotoví".
nebo jim křivdím a bylo to dřív jen prostě chytře???
Z varianty A, nebo B, se stalo AB !!!§§§ Jak je to možný ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa