InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jiří Baloušek: Pokukuji po opravdu dlouhém závodu

STRAKONICE - Vrchařská koruna jižních Čech, Vrchařská koruna Vysočiny, Toulání Šumavou, Montes Ferrei a Bohemia Divide. To je pětice závodů, které letos absolvoval cyklistický nadšenec Jiří Baloušek ze Strakonic. „Stihl jsem toho docela dost. V plánu jsem měl jenom o dva závody více, ale vzhledem k tomu, jaká situace panuje u nás i ve světě, to dopadlo velmi dobře,“ vysvětluje dvaačtyřicetiletý fotbalista rezervy strakonického Junioru, jemuž jízda na kole učarovala poté, co mu ji lékaři doporučili jako rehabilitaci po operaci kolene.

Bylo letos obtížné vybírat závody, kterých se zúčastníte, nebo se víceméně všechny vámi vybrané akce konaly?

Tři závody jsem měl naplánované už od loňska a povedlo se je absolvovat v původním termínu. Vzhledem k tomu, že se jedná o ultramaratony bez zabezpečení, tak pravidla pro jejich pořádání jsou jednodušší. Některé nové závody se přesouvaly a kryly se s ostatními, nebo se zrušily.

Zvolil jste především vyzkoušené akce, nebo jste spíše pošilhával po jiných, abyste se podíval na nová místa?

Dva závody byly stejné jako před rokem, jeden z nich má pokaždé jinou trasu a ten druhý byl asi z jedné třetiny pozměněn. Také ale rád objevuji nová místa, tři závody byly nové a další se zrušily nebo se kryly s těmi, co jsem měl naplánované. Ještě jsem pošilhával po nějakém závodění v zahraničí, tak snad někdy příště.

Který z pěti absolvovaných závodů byl pro vás nejvíce náročný?

To je těžké říci, všechny stály za to a každého si vážím. Povedlo se i umístění a také parádní časy. Každý byl jinak náročný, ale asi Bohemia Divide bych hodnotil jako nejtěžší. Konal se na konci září a skoro celou dobu pršelo, takže to stálo za to. Startovalo 106 lidí z osmi zemí světa a 39 jich závod nedokončilo. Trasa byla kvůli počasí velmi náročná. Na startu se sešla česká ultramaratonská špička, přesto jsem až do konce bojoval o TOP deset. Za celý závod jsem naspal jen tři hodinky a navíc jsem mohl naplánovat průjezd Strakonicemi, takže trasa vedla přes hrad. Zajímavostí je, že se na něj mnoho závodníků chce podívat ještě jednou. Jelikož se dal závod sledovat on-line, tak jsem byl pod drobnohledem kamarádů, takže jsem se ještě víc zmáčknul.

Podepsala se nějak koronavirová situace na vašich výkonech, popřípadě zpřísňovala se pravidla během některého ze závodů?

Paradoxně jsem díky tomu najel na kole jednou tolik kilometrů co loni. První dva závody jsem absolvoval, když bylo zavřené skoro všechno a při tom posledním se pravidla zpřísnila. Restaurace zavíraly ve 22 hodin, takže jsem se alespoň nezdržoval zastávkami a byl jsem rychlejší.

Jak trávíte nucenou sportovní pauzu? Jezdíte na kole?

Začátkem října se mi povedlo blbě padnout a ještě trochu více se zocelit. Kvůli tomu mám už měsíc dráty v rameni, takže jsem provozoval gaučing. Kondici budu udržovat, až mi dráty vyndají. Máme takovou tréninkovou skupinu, kterou založil na jaře Petr Kratochvíl, když byl nouzový stav, takže o motivaci je postaráno.

Máte už vybrané akce na příští rok, kterých byste se rád zúčastnil?

Jak jsem teď měl trochu více času, tak jsem na to trochu koukal a zjistil jsem, že příští rok přibude spousta nových akcí. Chtěl bych jet asi stejné jako letos a rýsuje se i něco nového. Abych se přiznal, pokukuji po opravdu dlouhém závodu, který se jede přes celou Evropu od Lago di Garda (Itálie) do North Cape (Norsko). Každý rok je jiná trasa a pohybuje se lehce přes čtyři tisíce kilometrů, ale je to závod logisticky a finančně náročný. Asi by to už chtělo sponzora, tak snad někdy…

Kromě toho, že jste propadl kolu, také hrajete fotbal za béčko strakonického Junioru, které vyhlásilo za cíl postup do krajské I. B třídy. Po osmi odehraných kolech máte na čele tabulky čtyřbodový náskok, takže asi vše jde podle plánu, že?

Je pravda, že mi kolo zabírá dost času a také jsem kvůli tomu přemýšlel, když jsem končil v Oseku, že pověsím kopačky na hřebík. Naštěstí mě Bob Mára přemluvil a fotbal mě začal v béčku zase bavit, protože jsme tam většina staršího data vydání. A ty mladé pušky, co nás doplňují, musí s námi držet basu – máme super partu. Co se týče cílů, vedení vyhlásilo útok na postup. Vzhledem k tomu, že jsme se poctivě připravovali jaro i léto, tak jsme byli oproti ostatním o krok napřed. Dokonce diváci, co se na nás chodili dívat i na tréninky, říkali, že trénujeme víc než áčko. Máme na okresní přebor nadstandardní realizační tým – trenéry Pepu Mráze a Romana Malého, manažera Boba Máru a vedoucího Rosťu Hrubého. Také díky tomu chodilo na tréninky i patnáct lidí. Navíc, když to někomu v áčku nejde, tak se u nás v béčku rozehraje. Kluci si rádi s námi zahrají fotbal. Musím říci, že je to poprvé, co se áčkaři předhánějí, který z nich si s námi zahraje. Takže zatím spokojenost, že plníme předem daný cíl.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace