Video placeholde
První česká audiohra Důkaz 111
První česká audiohra Důkaz 111
První česká audiohra Důkaz 111
První česká audiohra Důkaz 111
První česká audiohra Důkaz 111
5
Fotogalerie

Důkaz 111: Skvělá detektivka do ucha, kde ovlivňujete děj a hledáte viníka. Vyzkoušejte první českou audiohru

Audiohra Důkaz 111 je unikátním počinem českého studia Play by Ears, které vytvořilo první českou interaktivní hru založenou pouze na zvuku. Hráči si ji mohou stáhnout na svůj mobil a v jejím průběhu sami rozhodovat o tom, jakým směrem se bude příběh vyvíjet. Audiohru lze ovládat i se zavřenýma očima a nechat se tak naplno pohltit. Hlas hlavním hrdinům napínavé detektivky propůjčili známí čeští dabéři v čele s Terezou Hofovou, Norbertem Lichým či Bohdanem Tůmou. Demoverze hry je ke stažení zdarma v AppStore i GooglePlay, plná verze pak stojí 99 korun. Ale pokud ji vyzkoušíte, budete si ji muset koupit, protože se přeruší v tom nejlepším!

V úvodu předestírám, že asi nejsem úplně objektivní recenzent, protože rád hraju hry ve stylu interaktivních filmů i poslouchám audioknihy. V případě první české audiohry Důkaz 111 se obě moje záliby spojily v jednu téměř dokonale. Jednoduché ovládání, které zvládne každý, a které je dokonce přizpůsobeno nevidomým hráčům, v kombinaci s elitními českými dabéry funguje skvěle. Jak je v tomto žánru zvykem, hra vás vystavuje do momentů, kdy je zatraceně těžké si vybrat jednu z možností. Nejen kvůli tomu jsem několikrát přejel svou cílovou stanici  tramvaji i metru.

O příběhu vám toho chci prozradit málo, protože já sám jsem netušil, o co půjde a každá další scéna mě překvapila. Ve hře hrajeme za postavu policejní náčelnice Alice Wellsové (dabuje Tereza Hofová), která se při snaze vyřešit svou nepříjemnou minulost dostane k novému případu, kde je podezřelým úplně každý. Dosyta si tak užijete výslechů různých postav, které nadabovali takové hvězdy, jako Norbert Lichý, Bohdan Tůma, Filip Švarc, Jan Šťastný nebo Andrea Elsnerová.

Nepatřím k velkým milovníkům detektivek, proto nemohu posoudit, nakolik je příběh originální. Pár základních klišé v něm najdete, ale pointa mi přišla originální a překvapivá. Samozřejmě se děj odehrává v noci, na opuštěných místech a zhusta do toho prší. Zvuk je fantastický a hra vás díky němu zcela pohltí. Pokud jej hrajete ve tmě a o samotě, zážitek to ještě umocní. Výživné je to ale i v tramvaji a metru, kdy zaručeně (stejně jako já), několikrát přejedete svou cílovou stanici.

Jak jsem již psal v úvodu, svými rozhodnutími ve hře ovlivňujete příběh. Tento mechanismus je dobře známý právě z videoher třeba od společnosti Telltale, kde jste podobným způsobem prožívali příběhy z Hry o trůny či světa Walking Dead. Stejně jako u produkce velkých zahraničních herních studií i u Důkazu 111 je skutečně podstatných jen pár voleb, což zjistíte v samotném závěru hry. Líbí se mi ale, že svým rozhodnutím se můžete připravit třeba o celý dialog a tím jednu z postav poznat jen velmi okrajově. Hned po dohrání si to pak můžete dát celé znovu. A tady se objevily první a jediné bugy hry, které jsem zaznamenal. Postavy totiž při druhém projíždění reagovali na něco, co jsem udělal poprvé, ale napodruhé jsem schválně vybíral opačné odpovědi. Tohle by si zasloužilo vychytat, ale ten prvotní a nejsilnější zážitek to neovlivní.

V závěru tedy můžeme audiohru Důkaz 111 doporučit. Pro milovníky audioknih a detektivek je to naprostá povinnost, ale zaujme i všechny ostatní. Jedná se o druh zážitku, který jinde nenajdete. Za cenu 99 korun (tedy méně než za lístek do v současnosti stejně zavřeného kina) jde o skvělou koupi a ideální netradiční vánoční dárek, protože ji ovládat na svém chytrém telefonu zvládne opravdu každý. A čím víc lidí si ji koupí, tím spíš se zvýší šance na případné další hry a ty bych si minimálně já velmi rád zahrál. Stanout si ji pro iPhone můžete zde. A pro Android zde.