Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bašný řešil před Eurem ztráty, ale říká: Tým je dostatečně silný. Kdo zaskočí na pivotu?

Asi jako každý trenér v současnosti ve vrcholovém sportu měl trable s nominací. Kouč českých házenkářek Jan Bašný napočítal šest ztrát, ke kterým se před evropským šampionátem v Dánsku přidala sedmá v přípravě. Žádná slova znepokojení ovšem od trenéra na tiskové konferenci před odletem nezazněly.

Kouč českých házenkářek Jan Bašný
zdroj: Český svaz házené autor: Robert Grim

"Chybí sice nějakých pět, šest hráček ze základní patnáctky. V nominaci jsou nějaké nové hráčky, ale žádná není úplným nováčkem, že by neodehrála utkání za reprezentaci. Tým je dostatečně silný na to, abychom odehráli roli, kterou chceme," řekl Bašný.

Pojďme postupně, od brankoviště. Obvyklá reprezentační jednička Lucie Satrapová se v utkání francouzské ligy zranila, koleno jí při jednom ze zákroků nevydrželo. Brankářce Nice se stal osudným duel proti Nantes.

"Zápas jsem zrovna viděl živě. Kamera byla postavená tak, že když jsem situaci viděl, bylo mi hned jasné, že to dopadne špatně. Potvrdili mně to vzápětí i moji bývalí kolegové, kteří mluvili s doktorem. Nebylo mně moc dobře, ne vyloženě kvůli tomu, kdo bude chytat na šampionátu, ale nebylo mně dobře kvůli Lucce. Těch zranění od léta nebo března je u vrcholových sportovců a házenkářek velké množství. Hráčky za to v podstatě nemohou, protože příprava není ideální. Nedá se s tím nic dělat," mrzelo Bašného.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky se chystají na ME

Na turnaj bere tři brankářky v čele s Petrou Kudláčkovou. "Petra do Dánska samozřejmě jede v pozici jedničky, ale to neznamená, že odehraje třikrát šedesát minut a v případě postupu stejně. Bude dobře připravená a motivovaná, protože hraje ve Švédsku a je to náš první soupeř. Co se pak bude dít během šampionátu je otevřené," prohlásil šéf střídačky ke gólmance Kristianstadu.

Brankářky Sabrinu Novotnou a Karin Řezáčovou pak čeká premiéra na velké akci. "Obě jsou ve svých klubech jedničky. I když jde o mladé brankářky, tak už jsou nějakou dobu v důležitých rolích," přidal sedmapadesátiletý trenér.

Brankářky:

Petra Kudláčková (Kristianstad/Švéd.), Karin Řezáčová (Plzeň), Sabrina Novotná (Šaľa/SR).

Ke zraněné křídelnici Kristýně Mika se přidala na mardoku v průběhu přípravného kempu i její sestra Martina Přikrylová. 

Zranění vyřadilo také spojku Helenu Ryšánkovou. Vzhledem k mateřským povinnostem bude scházet kapitánka Iveta Korešová, další spojku Michaelu Hrbkovou a pivotku Petru Tichou nepustil na turnaj zaměstnavatel.

Ze soustředění v Chebu má však kouč s dlouholetými zkušenostmi z Francie dobrý dojem. "Byl jsem překvapený z kvality hry, na začátku kempu. Zdálo se mi to dobré, nebyly vidět nějaké velké rozdíly mezi hráčkami, které víc nebo méně trénovaly. Celá příprava probíhala bez problémů až na jedno zranění Martiny Přikrylové," uvedl Bašný.

Křídla a spojky:

Levá křídla: Veronika Malá (Paris 92/Fr.), Adéla Stříšková (Most).
Levé spojky: Markéta Jeřábková (Thüringer/Něm.), Hana Kvášová (Sambre avesnois Handball/Fr.).
Střední spojky: Šárka Marčíková (Göppingen/Něm.), Petra Maňáková, Jana Šustková, Veronika Mikulášková (všechny Most).
Pravé spojky: Markéta Hurychová (Saint Amand les Eaux/Fr.), Sára Kovářová (Kastamonu Belediyesi/Tur.), Silvie Polášková (Poruba).
Pravá křídla: Jana Knedlíková (Vipers Kristiansand/Nor.), Dominika Zachová (Most).

Nejvíc mu dalo ohledně nominace zabrat rozhodnutí na postu pivotky. S týmem neodcestuje ani pivotka Veronika Andrýsková, vedle Michaely Konečné se tedy v některých herních fázích zápasů budou točit i Kamila Kordovská a Petra Maňáková.

"Dlouhodobě na této pozici nemáme velký výběr hráček. Nevěděl jsem, jak se s tím poperou hráčky, které na pivotu normálně v klubu nehrají. Kamila Kordovská je ovšem po zranění ramene a není to u ní ještě tak, aby hrála na spojce v útoku na mezinárodní úrovni. Zkusíme jí do postu pivotky dostat. Eventuálně pak Petru Maňákovou, která tam zaskakovala už dříve," plánuje Bašný.

Tak jako každá česká házenkářská reprezentace bude sázet Bašný na týmovost a soudržnost týmu proti favoritkám skupiny. Španělky a Rusky jsou medailové týmy z posledních šampionátů. Švédky skončily v první osmičce na obou posledních turnajích. Papírově tam jedeme v roli outsidera, ale ta nám spíš vyhovuje, nemáme s ní vůbec žádný problém. Ostatním týmům také absentují hráčky a myslím si, že jejich kádry na těch zraněných stály více než náš tým na našich hráčkách, které chybí," uzavřel optimisticky zároveň trenér mužského celku z Ajaccia.

Pivotky:

Michaela Konečná (Poruba), Kamila Kordovská (Blomberg Lippe/Něm.)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články