Francouzská vláda ustoupila tlaku veřejnosti, stáhla zákon zakazující natáčet policisty

Francouzská vláda stáhla kontroverzní návrh zákona, který by občany zbavil práva natáčet policisty při akci. Na tiskové konferenci o tom informoval Christophe Castaner, šéf vládní strany Republika v pohybu (REM) ve francouzském parlamentu. Proti návrhu zákona protestovaly v sobotu po celé Francii tisíce lidí.

„Návrh zákona bude kompletně přepsán a bude předložena nová verze,“ řekl Castaner. Poslanci ho schválili minulý týden v prvním čtení. V sobotu proti němu demonstrovalo podle ministerstva vnitra 133 tisíc a podle organizátorů půl milionu Francouzů. Před týdnem se obdobného protestu zúčastnilo 22 tisíc demonstrantů.

Návrh zákona předpokládal postih těch, kdo se „zlým úmyslem“ zveřejní obrázky či videa příslušníků ozbrojených sil. Za porušení zákona by hrozil trest až jeden rok vězení a pokuta 45 tisíc eur (1,2 milionu korun). Proti se postavili zejména novináři a aktivisté hájící lidská práva.

Čtyři policisty kamery usvědčily z napadení

K široké vlně nevole přispěl i incident z 21. listopadu, při němž čtyři policisté napadli hudebního producenta černé pleti. Klíčovou roli totiž hraje záznam z kamery. Hudební producent Michel Zecler uvádí, že šel po ulici bez roušky, která je povinná kvůli šíření koronaviru. Když spatřil policejní auto, vešel do domu, ve kterém je nahrávací studio. Policisté pak podle něj vstoupili za ním, k čemuž neměli oprávnění, a začali ho bít.

Trojice strážníků, k nimž se později přidal i čtvrtý, zpočátku tvrdila, že je Zecler napadl. Záběry z kamery, které ve čtvrtek zveřejnil server Loopsider, ale ukazují brutální zásah policistů. Ti byli postaveni mimo službu a v pondělí proti nim pařížská prokuratura vznesla obvinění.