Menu
JenProCestovatele
Výlety Olomoucký kraj

Zámek Jánský Vrch v Jeseníkách, krajina s nábytkem a další zajímavosti Rychlebských hor

Taťána Kročková

Taťána Kročková

30. 11. 2020

Oblast Jeseníků a Rychlebských hor je vyhledávaným krajem, který má rozhodně co nabídnout. Pokud jste tam ještě nebyli, anebo se do Jeseníků rádi vracíte, přinášíme vám tipy na zajímavé turistické cíle, které stojí za návštěvu. Jedním z nich je také zámek Jánský Vrch, který se nachází na výběžku nad městem Javorník. Co je ještě dalšího v okolí k vidění?

Historie zámku Jánský Vrch

Zámku Jánský vrch v historii předcházel hrad zvaný Javorník, který byl známý už ve 13. století. Mezi prvními majiteli hradu byla svídnická knížata, která hrad roku 1348 přenechala vratislavskému biskupovi Přeclavovi z Pohořelé. Hrad tedy patřil biskupství ve Wroclawi (česky Vratislavi). V 15. století však došlo k rozsáhlému poškození hradu husitskými válkami a chybným tahem biskupství, které nechalo zbořit obranný systém hradu. Velká rekonstrukce začala až koncem 15. století za přičinění biskupa Jana Rotha a později nového biskupa Jana Thurzy.

Byl také změněn název hradu, kterému se na počest patrona vratislavských biskupů – Jana Křtitele začalo říkat Jánský Vrch. K přestavbě hradu v zámek došlo až za biskupa Filipa Gottharda Schaffgotsche v 18. století. Ten ze zámku Jánský Vrch učinil významné slezské sídlo a kulturní centrum. To se týkalo zejména hudby. Jedním z významných skladatelů, kteří na Jánském Vrchu působili, byl německý dirigent a houslista Karel Ditters z Dittersdorfu. Ten za skoro třicet let pobytu na Javorníku složil přes čtyřicet komických oper a stal se zakladatelem tohoto hudebního žánru.

Na počátku 19. století za biskupa Josefa Kristiána, knížete z Hohenlohe – Waldenburg – Bartenstein proběhla přestavba zámku na letní sídlo. Zámek nadále hostil romantické umělce, například básníka Josefa von Eichendorffa. Na jeho počest byla pojmenována kamenná vyhlídka před zámkem, odkud je krásný výhled na polská jezera – Otmuchovské a Nyské. Ve 20. století byl pak zámek po vyrovnání česko-polských vztahů zestátněn a je ve správě Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Prohlídkové okruhy zámku a co dnes Jánský Vrch nabízí?

Mezi oblíbené prohlídkové okruhy zámku patří okruh nazvaný Hospodářské zázemí zámku s žehlírnou, mandlovnou a jídelnou pro služebnictvo, dále reprezentační místnosti zámku s cennými památkami, mezi něž patří dokonce i 200 let staré záclony a expozice dýmek. Nechybí ani hostinské pokoje, výstava hraček „Hračky za totáče aneb jak si hrály Husákovy děti“ a zámecká půda. Na půdu smí děti od 10 let v doprovodu dospělé osoby, je rovněž povinné mít na hlavě helmu. Půda nabízí prohlídku starého krovu a místnost s hodinovým strojem.

Na zámku se také pořádají svatby a mnohé kulturní akce, například hudební festival Karla Ditterse z Dittersdorfu, Zámecké kulturní léto a mnohé další koncerty probíhající v koncertním sále během prohlídek zámku.

Rychlebské hory a krajina s nábytkem

Rychlebské hory neboli Zlaté hory jsou pohoří v oblasti Jeseníků. Nachází se na Javornickém výběžku nedaleko města Javorník. Pokud už budete na návštěvě zámku Jánský Vrch, určitě byste neměli vynechat další zajímavá místa a potěšit se krásou Rychlebských hor v pohraničí. Nejvyšší horou Rychleb je Smrk s nadmořskou výškou 1127 metrů, ale Rychlebské hory tvoří i spousta dalších pojmenovaných kopců a různě velkých vrcholů.

Krásný výhled na Rychlebské hory a celé široké okolí, část Hrubého Jeseníku a Žulovské pahorkatiny, Kaní horu a Smolný vrch s Venušinými miskami, poskytuje Lánský vrch (neplést se zámkem Jánský Vrch). I když tento kopec není vysoký (423 m n. m.), láká paraglidisty a rovněž široké davy turistů. Proč? Pro jednu zajímavost! Od roku 2007 zde totiž stojí něco neobvyklého – obrovský stůl se dvěma židlemi, které jsou vidět už z velké dálky. Krajina s nábytkem vznikla jako počin neznámého umělce.

Samostatně stojící kruhovitý Lánský vrch se rozkládá u osady Sedm Lánů v Žulovské pahorkatině. Pokud chcete vidět stůl a židle, narazíte na ně nejlépe cestou ze Žulové do Javorníku.

Kamenné menhiry oplývají magickou energií. Kdo je vztyčil však zůstává záhadou

Co ještě Rychlebské hory nabízejí?

Pokud chcete z Rychlebských hor vidět víc, navštivte pověstnou Tančírnu v Račím údolí, která má zajímavou historii. Dále se můžete projít kolem gotické zříceniny Rychleby v Račím údolí, která střežila solnou stezku. Prohlédnout si můžete také zříceninu Kaltenštejn u Černé Vody, zbytky hradu Žulová, památník na dobu 30leté války a na sebevraždu sedmi obklíčených Švédů nazvanou Sedm křížů nacházející se poblíž Zaječího vrchu nebo třeba i nejstarší vápenku v Olomouckém kraji u města Javorník.

Za návštěvu rozhodně stojí i historický hřbitov v Bílé Vodě, kde je mimo jiné i společný hrob obětí pochodu smrti v roce 1945. Vidět lze i mnohé přírodní památky – skály, vodopády, jeskyně a přírodní vyhlídky, například Čertovy kazatelny, Borový, Nýznerovské vodopády nebo již výše zmiňovaný pozoruhodný skalní útvar Venušiny misky na kopci Smolný.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Zámek Jánský Vrch v Jeseníkách, krajina s nábytkem a další zajímavosti Rychlebských hor