30. 11. 2020

Novinka pod lupou: The Flight Attendant (HBO Max)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Flight Attendant (Letuška)
Žánr thriller, krimi, komedie, minisérie
Stanice HBO Max
Premiéra 26. 11. 2020
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Cassandra Bowden je letuška, která se jednoho dne probudí s opicí v hotelovém pokoji v Bangkoku… a vedle ní leží mrtvé tělo. Rozhodne se neinformovat policii a nastoupí zpět na let do New Yorku. Zde se setká s FBI agenty, kteří mají otázky ohledně jejího posledního výletu. Hrdinka nedokáže dát dohromady všechny střípky a začne samu sebe podezřívat, že by právě ona mohla být vražedkyní.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Na seriál jsem se těšila a musím říct, že pilot nezklamal. Jde o ideální kousek pro maraton, protože mě příběh dokázal upoutat a vtáhnout do sebe. Takže jsem se ani nenadála a byl konec a já bych si nejraději pustila hned další díl. Naštěstí jde o minisérii, takže si počkám, až se odvysílá finále, a pěkně si seriál vychutnám od začátku do konce jako předvánoční dáreček.

I když jsem zaznamenala, že by to měla být částečně komedie, komické prvky mě zde překvapily. Nebyly zlé, to určitě ne. Ale myslím, že by seriálu více slušelo, kdyby byl čistokrevný thriller. Jak psal furiant na timeline, takhle je z hlavní hrdinky další Penny, což určitě musí vidět všichni, kteří kdy zahlédli nějakou minutu z Teorie. Možná je to jen samotnou Kaley, která se ještě nedokáže přenést do jiné herecké roviny, ale spíše dávám vinu samotnému žánrovému zařazení seriálu.

Jinak si ale nemám, nač stěžovat. Příběh upoutá, dokáže navnadit na další sledování a udrží si pozornost od začátku do konce. I ostatní postavy vypadají zajímavě, i když se jim v pilotu nedává až tolik prostoru. Líbí se mi i to, že hrdinka je letuška, takže se může podívat do celého světa – i to jsme v pilotu docela dobře viděli.

Za mě úspěch. Pokud si seriál udrží laťku až do konce, budu spokojená.

  • záhada
  • ideální pro maraton
  • postavy
  • komická stránka tomu až tolik nesluší
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Nakonec jsem vydržel, trailer si nepustil a do pilotu šel více méně naslepo. A byla to pecka, to vám můžu říct, celý díl jsem čekal, co bude, ještě bylo tolik času a začínalo se to ubírat takovým směrem, pak zase chvíli takovým, no bylo to něco.

Když jsem viděl Kaley Cuoco, trochu jsem měl obavu, jestli to bude tak vážné, jak si zaslouží, nakonec byly obavy zbytečné. Přesto asi jsem si našel jinou oblíbenou postavu, Megan, ztvárněnou Rosie Perez, která mě bavila celou dobu. Jsou tu postavy, u kterých jsem navážkách s názorem na postavu i na obsazení, ale to se určitě ještě srovná.

Temný tajemný příběh vtáhne od začátku, podobně jako Cassie vtahuje její mysl. Tady tento prvek je na první pohled trochu ohranou deskou, každopádně pro příběh působí hodně dobře. Podobně pomáhají i rozčleněné obrazy, různé úhly, pohyb, hned to vypadá jinak a originálně, když nad sebou najednou máte víc oken a pohyb probíhá napříč nimi. Po technické stránce to nemá chybu.

Překvapením byly úvodní titulky, inspiraci v komiksech známe, naposledy loni u Why Women Kill se nápad vyvedl, zpracování u The Flight Attendant úspěšně sekunduje. Volba barev, témat, prolínání, vpíjení a rotace jednotlivých obrazů je trochu ujetá, ale vlastně zachycuje všechno podstatné. Jen to tak skvěle doplňuje postupně se odkrývající příběh.

Původně jsem čekal vraždu v letadle a až tak velký potenciál neviděl, ale toto je rozhodně mnohem lepší, nabízí se tu více vážných i vtipných scén, prostor pro rozmanitost a odvážné kroky tvůrců taky, takže pokud se někde v průběhu seriál nezlomí někam jinam, myslím, že má velkou šanci stát jedním z velkých želízek v ohni letošní sezóny.

S obsazením a postavami jsem vlastně neřekl tak úplně pravdu, vrchní příčku v žebříčku obsadila Michelle Gomez, ani nebylo třeba jí vidět pořádně obličej, to prostě byla jasná ona a neskutečně se těším, co během celé série předvede, Gomez je jednou z těch hereček, kterým role „ryzích“ charakterů se špetkou tajemna sedne. Na závěr mě těší info, že se jedná o minisérii, tou by mohl seriál i zůstat, ať si můžu naráz vychutnat celou sérii a být spokojený s koncem. Zatím se to vyvíjí hodně nadějně. Navíc se člověk i dobře pobaví, přestože by to nečekal, taková scéna s nečekaným okupováním postele… no, je čemu se smát.

  • Michelle Gomez
  • Rosie Perez
  • rozložení záběrů
  • vtahování do mysli
  • vtipnost
  • nelogičnost (minimální)
  • přehnané ubírání intelektu Cassie
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Tak to vůbec nebylo špatné! Nebyl to sice žádný trhák, ze kterého by mi spadla brada, ale příjemná oddechovka z lákavého prostředí určitě. Dokonce mi pilot tak sedl, že jsem si hned pustila druhý a třetí díl, takže teď budu muset ve vašem zájmu předstírat, že se tak ještě nestalo. :)

Přiznám se, že podle „předtitulkové“ sekce jsem čekala mnohem horší pilot. Zkrátka se moc nepovedla, ať už šlo o divný střih nebo nepříjemné nadužívání hudebních podkresů. Samotné úvodní titulky taky stojí za zmínku, takové opisování jsem už hodně dlouho neviděla, schválně mi do komentářů napište, co se vám hned vybavilo. Když ale pominu okopírovanou grafiku a hudbu znělky, samotný obsah byl zajímavý.

Furiant a Fruiko na Timeline řešili, že jim úplně nesedělo místy komediální ladění příběhu. Toho jsem se před sledováním taky trochu obávala, ale musím říct, že mi to nakonec přišlo vcelku vyvážené a Cuoco mi svým hraním do této dramedy polohy skvěle sedí. Nemůžu říct, že bych ji „měla nakoukanou“ v jiných věcech, ale rozhodně tu má větší herecký prostor než v Teorii.

Co mi ale vadilo, byl ten divný rozpačitý pokus o mystery prvek. Pokud to byl tedy vůbec záměr. Ani po třech epizodách stále nevím, zda to tvůrci myslí vážně a budou to chtít ještě nějak rozvést, nebo zda to jsou to jen divně zpracované myšlenkové pochody hlavní hrdinky. Každopádně tady bych podotkla, že méně je někdy více.

Hodně se mi ale líbilo, jak bylo vysvětlené jednání hlavní hrdinky na místě činu. Asi nejsem sama, kdo si v tu chvíli vzpomněl na Bridget Jonesovou a thajské vězení.

Na závěr bych chtěla zmínit, že i samotná krimi zápletka je vcelku zajímavá, přestože jsou některé její části dost předvídatelné (ehm, kniha), a určitě mě donutí Letušku dosledovat do konce. Pro některé by také mohla být dobrým lákadlem pro další sledování skvělá Michelle Gomez, které ti záporáci zkrátka jdou!

  • obsazení
  • prostředí
  • krimi zápletka
  • dramedy
  • střih
  • hudba
  • vnitřní dialogy hlavní hrdinky
70 %
Mé hodnocení
Tempy

Penny si změnila jméno na Cassie, dala kopačky Leonardovi a rozhodla se pro kariéru letušky. Tak nějak by se ve zkratce dal shrnout úvod nového seriálu. Cassie flámuje, flirtuje a užívá si života. Všechno se pokazí, když její poslední milenec ráno už není mezi živými. Kaley Cuoco, která je producentkou, plynule přešla do nové role a i když se od té předchozí příliš neliší, přijde mi, že tady do svého výkonu dává víc. V závěrečných dílech BBT mi totiž docela přišlo, že toho má plné zuby a trochu to flinká. Tady naopak působí, jako že ji nový projekt plně naplňuje a v podstatě si ukradla celý pilot pro sebe.

Příběh hezky odsýpá a Cassie se do všeho zamotává. Trochu to místy působí jako černá komedie, což se vzápětí mění na temný thriller, když se začnou objevovat cosi jako halucinace. Tohle působí trochu nevyrovnaně, že si jakoby seriál neumí vybrat, čím chce být, ale mě to celkem sedlo a nijak zvlášť mi to nevadilo.

Co mi vadilo, byla občasná divná kamera a různě rozčtvrcená či rozpůlená obrazovka, když se tvůrci snažili vměstnat co nejvíce informací do co nejkratšího času. Jejich snahu oceňuji, ale nejspíš to šlo udělat i nějak citlivěji.

I když se má jednat o minisérii, tak se nedávna nechala Kaley slyšet, že by ráda natočila pokračování, ale neuzavřeného konce se snad bát nemusíme. Prý prvních osm dílů vyřešilo vše z knihy a pokud by se nějaké pokračování odehrávalo, tak využije jen Cassiinu postavu.

  • je příjemné Kaley vidět v jiné, i když stejné roli
  • má super spád
  • vlastní hudební podkresy
  • občasné rozdělení obrazovky
90 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Regisx

Regisx

Abych pravdu řekl mě to vůbec nezaujalo a největší problém mám právě s Caley. Nevěřím jí ani slovo,...
před 3 roky
foruska

foruska

Taky jsem tomu nepřišla na chuť a i když mi Caley nijak nevadila tak mi vadilo snad všechno okolo a...
před 3 roky
b.Tom

b.Tom

Počkat! :D na plakátu není Emily Blunt?
před 3 roky
Další články k tématu