Staré odrůdy ovocných stromů se vracejí do Krkonoš. Na horách se objevují třešně nebo jabloně

Správa Krkonošského národního parku vrací do krajiny nejvyšších českých hor ovocné sady. Objevují se v nich třeba nové třešně nebo jabloně. Národní park je sází i na soukromých pozemcích.

Končiny Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Správa Krkonošského národního parku vrací do krajiny nejvyšších českých hor ovocné sady

Správa Krkonošského národního parku vrací do krajiny nejvyšších českých hor ovocné sady | Zdroj: Správa Krkonošského národního parku

Nejvýše položený sad v republice byl na Končinách nad Jabloncem nad Jizerou. I do takových výšek šly úžasné sady s úžasnými odrůdami. Všechno se tam nyní vrací.

„Ve spolupráci s Výzkumným a šlechtitelským ústavem v Holovousích vybíráme zejména staré a krajové odrůdy,“ popisuje pro Český rozhlas Hradec Králové odborník správy parku Jakub Fišera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Staré odrůdy ovocných stromů se vracejí do Krkonoš

„Například k obnově staré třešňovky v Horním Maršově byly nové stromky dosázeny a ponechány i ty staré. Protože takový extenzivní sad svojí rozvolněností připomíná přechod mezi lesem a lučním ekosystémem. A vzniká nám zajímavý lesostepní charakter krajiny.“

Podle Fišery v krajině vždy byly velké ovocné stromy. Právě v ochranném pásmu národního parku mají svůj velký význam.

„V letošním roce jsme spolupracovali s Okrašlovacím spolkem z Vrchlabí a doplnili jsme aleje. A abych si zažil vše, co káže papír, tak několik jabloní prošlo i mýma rukama. A budou třeba jednou sloužit mým vnoučatům,“ přidává.

Dílo zkázy bylo dokonáno. Mrazy zničily letošní úrodu meruněk v hodnotě 50 až 80 milionů korun

Číst článek

Starých ovocných stromů v krajině ubývá, a proto v průběhu letošního podzimu Správa Krkonošského národního parku úspěšně pokračovala v podpoře výsadeb ovocných stromů do naší krajiny. V ochranném pásmu národního parku došlo k obnově extenzivního sadu ve Vítkovicích a k doplnění alejí v okolí města Vrchlabí.

Vysázeno bylo 50 perspektivních mladých stromků zejména jabloní, ale též hrušní, slivoní či třešní. Nové stromky budou mít vedle produkce chutných plodů i funkci záložní populace genofondu starých ovocných odrůd, které využívali naši předci už za první republiky.

Extenzivní ovocné sady a aleje v naší krajině mají významnou roli pro druhy živočichů a rostlin vyhledávající biotopy lesostepního charakteru, dotvářejí krajinný ráz a neméně důležitá je i jejich kulturní hodnota a rekreační využití.

Eliška Pilařová, Milan Baják Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme