Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Blogy

    Občasník Jaroslava Štěpaníka (No. 3)

    Herec Ladislav Kolář slaví 70. narozeniny

    Ladislav Kolář (1. 12. 1950) je stálicí a dlouholetou oporou Městského divadla Brno. Láry, jak ho oslovují kolegové a přátelé, je brněnským rodákem, k herectví směřoval od malička, jeho maminka vedla dramatický kroužek. I to oslovení Láry vzniklo prý z pohádkového láry – fáry, jak prozradil před lety v rozhovoru s ním kolega kamarád, též výborný herec, bohužel již nežijící, Erik Pardus.

    Ladislav Kolář v My Fair Lady. Foto: archiv MdB.

    Kolář absolvoval konzervatoř, první angažmá a malé operetní role měl na olomoucké scéně, kde začaly směřovat jeho první kroky k hudebnímu divadlu, krátce působil i na prknech brněnské Reduty, tehdy sídle operetního souboru. Poznal i působení na „volné noze“, nějaký čas byl ve známém brněnském klubu Fléda kulturním referentem, současně hercem. Nedlouho, do roku 1974, tu existoval Kabaret U netopýra. Kolář zde účinkoval v autorských představeních Lubomíra Černíka.

    Prvním dlouhodobým divadelním přístavem se mu stalo Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Zde zakotvil na třináct let, angažmá tu měla i jeho žena. Na to období Láry rád vzpomíná, přineslo mu řadu zajímavých rolí. Tak například Petruccio ve Zkrocení zlé ženy byl velmi inspirativní, protože Kateřinu hrála právě jeho manželka. Objevil se také jako Hospodský v Maryši, dále v Anouilhově dramatu Tomáš Becket a v mnoha muzikálových postavách, např. v titulní roli inscenace Nikola Šuhaj. Vrcholem byla role Cholstoměra v Rozovského hudebním Příběhu koně.

    V roce 1991 přešli oba manželé do tehdejšího Divadla bratří Mrštíků, dnešního MdB. Byla to doba, kdy se utvářel nový herecký soubor pod vedením Stanislava Moši. Nejvýraznější postavou v počátku působení Ladislava Koláře zde, bylo jeho ztvárnění Kazantzakisova Zorby, kterého si zahrál po boku Libuše Billové.

    Výčet všech rolí, které dosud ztvárnil na jevištích Městského divadla Brno, by byl opravdu dlouhý. Zmiňme namátkou, jak s chutí zahrál třeba Tovjeho a jeho těžkostí s vdavkami dcer v muzikálu Šumař na střeše. V původním historickém muzikálu Papežka pomáhal hlavní hrdince ke vzdělání jako řecký učenec Aeskulapius. Nezapomenutelný byl jeho Soudruh Šišolák v bláznivé féerii Bítls.  V činoherní komedii Brouk v hlavě, byl neuvěřitelných dvacet čtyři let výbušný, současně komediantský Carlos Homenides de Histangua.

    Tři sta čtyřicet repríz má na kontě dnes již legendární muzikál My Fair Lady (ze Zelňáku), který trefně a vtipně využil slovník brněnského hantecu. Láry se tu dvacet a jeden rok, v inscenaci stále diváky vyžadované, střídá se Zdeňkem Junákem v roli popeláře, současně svérázného filozofa a člověka Alfréda Ďulínka. Uchvacuje i dojímá jako předák v loděnici Jackie White, v muzikálu Poslední loď, za jehož bravurní ztvárnění se ocitl v širší nominaci na prestižní divadelní Cenu Thálie. Z dalších ocenění zmiňme, že v červnu 2019 na jevišti Hudební scény MdB převzal Výroční Cenu portálu Musical-opereta za rok 2018 v kategorii Bard hudebního divadla.

    V současné době diváky baví několika rozmanitými postavami v rekapitulačním leporelu Osmyčky, vystupuje jako impresário Sandor v elegantně excentrickém muzikálu Grand Hotel či správce panství Tichý v dramatu Noc pastýřů.

    Těšit se na něj možno hned ve dvou připravovaných inscenacích – v romantickém muzikálu Pretty Woman, kde se představí jako James Morse. V nesmrtelné české komedii Světáci ztvární emeritního profesora tance Dvorského.

    Ladislav Kolář se objevuje také na televizních obrazovkách, diváci ho mohou znát např. ze seriálů Četnické humoresky, První republika, Četníci z Luhačovic a jiných. V nabitém programu si svěží sedmdesátník najde čas i k předávání hereckého umu mladším kolegům.

    Láryho životní krédo zní: Nejde mi o to vypadat v civilu jako herec. Chci být dobrým hercem na jevišti. A to se dlouhá léta oblíbenému herci bezesporu daří – a jistě se dařit bude i nadále.


    Komentáře k článku: Občasník Jaroslava Štěpaníka (No. 3)

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,