Pirátský nájezd na kapitál. Zdanění prodeje akcií je nekoncepční a ničivé, tvrdí kritici

Debata o daních na chvíli zcela ovládla Česko. Vedle široce diskutovaných opatření ale do Senátu zamířil také o trochu nenápadnější návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka na zdanění výnosů z prodeje cenných papírů. Nejde přitom o žádnou maličkost. Zatímco jeho zastánci mluví o zdravém posunu k tomu, co funguje na západě, kritici počítají negativa, rizika a hrozby.

Dává pirátský návrh smysl, nebo ne? Jako vždy, záleží na tom, koho posloucháte. Podle jeho zastánců jde o narovnávání legislativního prostředí, a navíc do vydrancovaného rozpočtu může přinést nezanedbatelné peníze. Jde prý o normu, která kopíruje evropské trendy, a tak nepůjdeme proti proudu; v okolních zemích – a na Západě obecně – podobné zdanění cenných papírů existuje. 

Odpůrci argumentují mimo jiné tím, že se jedná o selektivní zásah na poslední chvíli, o kterém se nevedla širší debata, a že se sotva vydělá na vyšší počet úředníků, kteří zdanění budou administrovat. Co je zásadnější, v důsledku by schválení návrhu mohlo vést k tomu, že Česko opustí část kapitálu – a západní Evropě bychom se tak namísto přiblížení spíše vzdálili.   

O co vlastně u pirátského návrhu, který je součástí daňového balíčku a čeká na projednání v v Senátu, technicky jde? Legislativa ruší současnou výjimku, která akcionářům a investorům při prodeji cenných papírů garantuje osvobození od daně, pokud k prodeji došlo minimálně po třech letech od nabytí akcií. Pokud by návrh Senátem, případně znovu Poslaneckou sněmovnou prošel, nově by to znamenalo, že by lidé museli zisk z prodeje cenných papírů nad 20 milionů danit 23 procenty.

Co je vlastně spravedlivé?

sinfin.digital