Recenze Marvel’s Spider-man: Miles Morales – druhý pavoučí muž v nejlepší formě

Nedávno jsme vám přinesli recenzi na jednu z prvních cross-gen her v letošním roce a nyní přicházíme s druhou. Nemůžete být nikdo jiný než Spider-man s podtitulem Miles Morales. Jedna z nejlepších exkluzivních her pro Playstation 4 se sice zatím nedočkala druhého dílu, ale dalšího dílu ano. Již v původní hře se objevil další člověk kousnutý pavoukem, jenž získal nadpřirozené schopnosti, který pod dohledem Petera Parkera objevuje své schopnosti a učí se je kontrolovat.

Začátek nového Spider-Mana

Hra Marvel’s Spider-man: Miles Morales, tedy přímo navazuje na Marvel’s Spider-man, akorát se nyní chopíme role Milese Moralese, který pokročil v tréninku natolik, že si náš hrdina z prvního dílu vychutnává svojí první dovolenou mimo území New York a mladému učni tak přenechává kontrolu nad ochranou tohoto velkoměsta. Nový Spider-man se rozhodně nudit nebude, a kromě ochrany města si musí získat důvěru u obyvatel, kteří tolik nevěří mladému svěřenci.

Spin-off, nebo nový díl?

Hra měla původně vyjít pro Playstation 5, ale jelikož nových herních konzolí je po celém světě nedostatek, tak si naštěstí můžeme vychutnat nového Spider-mana i na dosluhující PS4. Na začátku musím říct, že se nejedná přímo o další pokračování, ale nýbrž o takzvaný „spin-off“, což značí takovou menší odbočku, ale to neznamená, že by se jednalo o horší hru, nebo to samé jen s jinou postavou.

Jeden z ikonických záporáků se nám představí na začátku hry

Samozřejmě vývojáři by byli blázni, kdyby vše, co fungovalo v původní hře jen tak zahodili. Hra staví na základech originálu, ale ukazuje nové možnosti ať už příběhově, nebo s novými schopnostmi Milese či dalšími vylepšeními a nápady implementovanými do tohoto dílu.

Rodina a energetická krize

V původní hře byl famózní příběh, který nabídl snad úplně všechno, od zajímavých dialogů, přes pompézní scény až po zarážející zvraty. Nechci toho moc prozrazovat z příběhu ani jedné hry, jelikož to je jedna z nejdůležitějších složek. Miles Morales nabízí také velice zajímavý příběh, který utkví v hlavách nemálo hráčů, ale je trošku komornější. V původním díle Spider-man nevěděl kam dříve skočit a celý New York se hemžil ikonickými záporáky, zde jich není tolik a druhý Spider-man má čas řešit i menší patálie a strasti občanů.

Obleky jsou opět povedené

Hlavní zápletka se ale točí kolem nového nevyčerpatelného zdroje elektrické energie, čímž je látka Nuform vyvíjena společností Roxxon Energy Corporation, kterou vede ředitel Simon Krieger. Proti ní se staví teroristická organizace Underground, pod vedením tajemného záporáka Tinkerera a náš mladý pavoučí muž mezi nimi.

Vylepšená hratelnost o nové schopnosti

Jelikož je Peter Parker velice dobrý učitel, tak náš mladý Miles Morales umí většinu triků, co jsme se v původním díle učili a postupně odemykali, proto je tentokrát strom schopností o dost menší. Je rozdělen na tři části, a to klasické schopnosti Spider-mana, druhý se zaměřuje na bio-elektrické schopnosti a třetí na schopnost maskování.

Vánoční atmosféra

Stejně tak počet vynálezů a jejich vylepšování není tak bohaté, kromě klasických pavoučích střel budete mít k dispozici třeba elektrické miny, nebo holografického pavouka. Za to obleků je jen o pár méně, takže pokud se vám nelíbí originální vzhled, tak si rozhodně najdete to svoje a ostatní uvítají speciální schopnosti různých obleků, které si můžete po jejich výrobě přiřadit i k původnímu oděvu.

Ideální vánoční hra

Ve hře se dočkáme i stejné mapy a rozlohy, akorát je vše zasaženo do období Vánoc, tudíž je New York zahalen sněhem a musím uznat, že vypadá fantasticky. Tím se stává z Marvel’s Spider-man: Miles Morales opravdu výbornou hrou na vánoční svátky, jelikož je cítit ta vánoční atmosféra v každém coulu. Celkově celé město více ožilo a reaguje lépe i na přítomnost pavoučího hrdiny.

New York vypadá úchvatně

Opět je ve město plno práce, takže i když je herní doba hlavního příběhu o dost kratší než v původní hře, tak se nemusíte bát, že by na velké herní ploše nebylo co dělat. K novým oblekům a vylepšování svých vynálezů jsou potřeba body aktivity a technologické body. Ty získáváte z vedlejších misí, zabraňováním zločinů, ničením nepřátelských základen a laboratoří, ale i plněním tréninků připravených od originálního Spider-mana, nebo sběrem sběratelských předmětů či nepřátelských zařízení.

Pro vedlejší aktivity využíváte novou aplikaci, kde občané města žádají našeho hrdinu o pomoc a následně na sociální síti komentují jeho počiny jak ve vedlejších aktivitách, tak i v hlavních úkolech. Nová aplikace k novému Spider-manovi perfektně sedí ať už k jeho věku, nebo k trošku modernějšímu pojetí. Lidé žádají o pomoc jak při důležitých problémech, jako jsou přepadení, únosy, hořící budovy, tak i k těm méně důležitým, jako je záchrana ztracené kočičky.

 

Miles Morales není lepší, ale ani horší

Marvel’s Spider-man: Miles Morales je opět skvělou hrou a osobně vývojářům z Insomniac Games tleskám. Hra i na PS4 vypadá naprosto skvěle a hraje se velice plynule, tak i hratelnost posunuli o kousek dál. Příběh je sice komornější bez velkých ikonických záporáků, až na nějakou výjimku, ale i tak dokáže znovu zasáhnout. Jediný velký neduh je krátká herní doba, protože hra je výborná a chtěli bychom toho více.

Marvel’s Spider-man: Miles Morales

9

Hodnocení

9.0/10

Klady

  • Stejně výborná hra jako původní díl
  • Skvělý příběh a úchvatná atmosféra
  • Nové schopnosti mění hratelnost
  • Hezký vzhled a technický stav i na PS4

Zápory

  • Krátká herní doba
Hodnotit text
[Celkem hlasu: 4 Prumer: 5]

Komentujte

avatar
  Odebírat komentáře  
Upozornit na