Přejít k hlavnímu obsahu
Týdenní výhled (30. listopadu - 4. prosince)
Patria Finance přináší výhled na následující týden.

Růst akcií se v posledních dnech zadrhává, což ale po jízdě ze začátku měsíce asi není divu. Optimismus, který se zformoval na bázi očekávání rychlejšího návratu ekonomik vzhůru za podpory vakcíny a na předpokladu stále silné hospodářskopolitické podpory, by však nemělo jen tak něco vykolejit. Tento týden jsme už dostali další indicii, že se čínská ekonomika vrací na předkrizové úrovně výstupu, západní země však na jejich cestě ještě přibrzdí čtvrtý kvartál.

Protivirová opatření v Evropě i USA ještě budou přetrvávat, ačkoli současná vlna nákazy se už dostala za nejhorší fázi. Je možné, že řada zemí bude v rozvolňování restrikcí opatrnější - tento přístup razí třeba Německo. Důsledky na ekonomiku by se tím pádem zhoršily, ovšem výhodou by zase bylo snížení rizika pádu do další koronavirové vlny ještě předtím, než rozšíření vakcíny poskytne dostatečnou ochranu.

Nová data zatím příliš velké škody v zámoří neukazují a tento týden se dozvíme víc. Vyjdou listopadové indexy ISM o aktivitě v průmyslu i službách, navíc jsou v kalendáři data z trhu práce. Tam přece jen týdenní statistiky naznačují jisté zhoršení - situace se přestala zlepšovat podle plánu. Také odhady jsou opatrnější a čekají lehký pokles indexů ISM z vysokých hodnot i slabší tvorbu pracovních míst. Stále se však domníváme, že pohled za současné problémy bude převažovat, zvláště pokud si investoři dělají větší zálusk na novou podporou z Fedu a ECB.

Skupina OPEC+ tento týden rozhoduje o nastavení úrovně těžby od Nového roku. S letošním rokem formálně vyprší dohoda na omezení produkce a ve světle problémů světové ekonomiky trh zatím počítal s prodloužením současného nastavení. Mezitím se však vyhlídky zlepšily, a to možná vneslo mezi země této skupiny nejednotu. Zatímco většina z nich nadále podporuje pokračování snížené těžby, UAE a Kazachstán volají po revizi dohody. Pochybnosti o výsledku jednání tak doléhají na cenu ropy.

Brexit může ke konci roku trhy zajímat o něco víc, ačkoli jsou tímto tématem už hodně unavené. Rychle se však nachýlil čas, který je vymezený na obchodní dohodu EU - UK, aniž by následovalo tvrdé oddělení obou ekonomik. Pravděpodobnost dohody je výrazně vyšší než před pár měsíci a už tento týden by mohlo dojít k zásadnímu průlomu, což by ocenila zejména libra a pravděpodobně také euro. Případný neúspěch v nejbližších dnech a další odložení by však nemusely příliš tvrdě zasáhnout trhy zvyklé v tomto vztahu na jednání do nejzazší minuty.

S koncem listopadu, který se pro evropské akciové trhy pravděpodobně stane tím historicky nejlepším měsícem vůbec, se díváme na podobný obrázek jako v uplynulých týdnech. Relativní sektorová výkonnost se přelévá podle toho, jestli má zrovna navrch vakcína nebo podzimní epidemická vlna. Stabilizuje se i technologický sektor, který se nechává inspirovat vývojem na dlouhém konci americké výnosové křivky.

Obvykle nevelmi zajímavé „mimo-výsledkové“ období v tomto týdnu osvěží celá plejáda výherců korona-loterie, o nichž finanční trhy vloni sotva zavadily. Namátkou třeba Zoom Video, Veeva, Okta, Crowdstrike, Snowflake, nebo Docusign, jež spojuje společný jmenovatel cloud. Tento týden ovšem nabídne i výsledky zcela nepravděpodobných vítězů, kteří se účastnili nečekaného trendu renovací bydlení, do nichž směřovaly peníze ze státních podpor i úspory ze zrušených dovolených. Mezi tituly, které se letos můžou pochlubit výnosy v řádu stovek procent, patří např. At Home Group nebo RH.

A konečně, schyluje se k největší fúzi letošního roku, pomineme-li čínské rošády s ropní a plynovou infrastrukturou. S&P Global se údajně chystá na převzetí IHS Markit za 44 miliard dolarů. Motivací je bující poptávka po datech, především z finanční sféry.

Datum vytvoření: 30/11/2020
Patria Finance

ZK_cena podnikatelů

Komentáře komentáře
Státní dluh překonal hranici 3,2 bilionů korun V poměru k HDP situace vypadá mnohem příznivěji, protože se dluh pohybuje jen ok... Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas
Profile picture for user Petr Dufek
Geopolitika opět v centru pozornosti Trhy jinými slovy věří, že další eskalace do podoby širšího regionálního konflik... Dominik Rusinko, analytik ČSOB
Profile picture for user Dominik Rusinko
Inflace v březnu zůstává na cíli, v létě uvidíme další pokles Příběhy uvnitř spotřebitelského koše jsou však nadále velmi rozdílné.  Za poměrn... Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
Profile picture for user Jan bureš