Trio Aperto: Štědroň, Spilka, Zámečník, Bednařík, Dlask

Trio Aperto: Štědroň, Spilka, Zámečník, Bednařík, Dlask

Tisk

Trio Aperto 200Ensemble Opera Diversa se s ohledem na současnou situaci přesouvá do online prostoru a uvádí stream komorního koncertu přenášeného z působivých prostor Löw-Beerovy vily.

 

 

Na koncertě se představí dechové uskupení Trio Aperto, ve složení hoboj, klarinet a fagot. V jejich podání zazní díla výhradně brněnských autorů, mnohá psaná na míru tělesu. Vzhledem k neuskutečnění orchestrálního koncertu z řady hudebních inventur byla tomuto komornímu, avšak plnohodnotnému programu svěřena role „brněnské hudební inventury komorně“. Koncert bude ke zhlédnutí na Youtube kanálu agentury BIATEK, odkaz na stream bude včas zveřejněn na operadiversa.cz a na facebook.com/operadiversa.

„Trio pro hoboj, klarinet a fagot je „humorné“ především tím, že v duchu své poetiky rád ironizuji banální, to, co je v hudbě konvenční, laciné, běžné, zaužívané… Takže uslyšíte parodie především valčíků, s jedinou vloženou pozdně gotickou melodií Solis praveia,“ láká Miloš Štědroň .

Radim Bednařík popisuje, že skladbu Mikrosvěty IX – Dechové trio č. 2 zkomponoval v létě letošního roku. Oproti většiny svých skladeb měl od souboru Trio Aperto úplnou tvůrčí svobodu, určité omezení bylo snad pouze v přibližné délce skladby, a ovšem také nástrojovým obsazením. Proto po určité rozvaze zvolil tvar trojvěté skladby attacca absolutního typu hudby, který užívá spíše méně často, a kde chtěl primárně vyzkoušet svoji hudební poetiku na dechovém komorním obsazení, kterému se delší dobu nevěnoval. Tři v podstatě kontrastní věty (I. Maestoso, II. Con moto, III. Maestoso agitato e con moto) mají ambici utvářet klasický gradační cyklus s obloukovým zakončením. První věta celek uvádí unisono melodií a jejím variováním, druhá má charakter scherza a závěrečná, jak už názvy napovídají, kombinuje oba druhy uvažování včetně reminiscence některých motivických tvarů.

„Skladba má tři verze – původní je pro sestavu, v níž hoboj střídá anglický roh a klarinet basklarinet, dnes uslyšíme verzi, kde se střídá hoboj a anglický roh a třetí verze je pro standardní obsazení beze změn příbuzných nástrojů. U každé verze dochází k přesně plánovaným barevným rozdílům a vyznění vůči ostatním. Souboru Trio Aperto upřímně děkuji za příležitost vyzkoušet fungování své hudební řeči pro toto klasické obsazení,“ doplňuje Radim Bednařík.

„Novela Celý muž španělského existencialisty Miguela de Unamuno přivedla německého postmodernistu Tankreda Dorsta k napsání hry Fernando Krapp mi napsal dopis. Jsou to oba texty o sebeklamech, o mužské bezohlednosti a ženské manipulativnosti; o lidské samotě, kterou nadlouho nenasytí ani láska. Dorst si ve hře hraje s mnoha stylovými výpůjčkami, s groteskou, melodramem, paroduje kurtoazní literaturu i ibsenovské drama – znejišťuje diváka v mnoha aspektech a umožňuje tím příběhu nabrat na sebe prvky podobenství,“ popisuje Vojtěch Dlask.

Krapp-trio (2015) podle něj postupuje podobně, a navíc sleduje jednotlivé zápletky příběhu Othella a Julie. Výjimkou z přímé návaznosti na jejich drama je vsunutá věta III ½, hudební portrét tarotové karty Viselce, muže pověšeného za nohu na laně – bytosti temné, napůl závislé na lidské pomoci a napůl obracející svým pohledem celý svět naruby. Za zády svírá Viselec klíč ke svému tajemství – co jím asi je? „Tato skladba vznikla z původního projektu scénické hudby k představení Buranteatru: Fernando Krapp mi napsal dopis, kde byla původní myšlenka muzikantů na scéně. Z tohoto projektu nakonec sešlo, ale vzniklý materiál posloužil jako základ pro toto trio,“ dodává dále Vojtěch Dlask.

trio aperto2

Trio Aperto bylo založeno na půdě Moravského divadla Olomouc v roce 2014. Soubor ve složení Barbora Šteflová – hoboj, Jan Charfreitag – klarinet, Pavel Horák – fagot se zaměřuje na českou soudobou tvorbu, a to zejména na skladby třetí čtvrtiny 20. století. Tento repertoár vychází především z bádání hobojistky Barbory Šteflové, která v rámci své dizertační práce vytvořila katalog českých hobojových skladeb právě tohoto období. Trio také aktivně oslovuje skladatele, na svém kontě má několik premiér skladeb českých autorů a pravidelně natáčí premiérové nahrávky pro Český rozhlas. Českou soudobou hudbu propaguje na tuzemských festivalech (Concentus Moraviae, Setkávání nové hudby +, Dny soudobé hudby, Poláčkovo léto v Rychnově nad Kněžnou, Festival Harriet Parish v Žamberku, Forfest Kroměříž). V roce 2019 získalo trio 3. cenu na mezinárodní soutěži komorních souboru AEMC Montecassiano, spojenou s koncertem v italském městě Campregheri. V roce 2020 soubor účinkoval na festivalu L’altra stagione v italském Porto Recanati, v červnu 2020 se aktivně účastnil online konference AEMC Conference of music, communication and performance.

7. prosince 2020 v 19.00, online z vily Löw-Beer, Brno

Skladba Affetti Banalissimmi Miloše Štědroně se skládá z pěti částí a vznikla jako zbrusu nové dílo namísto původního, téměř ztraceného díla pro totožné obsazení, na míru Triu Aperto. Dalibor Spilka zkomponoval svoji jednovětou skladbu Rozmarné léto v roce 1984 pro Filharmonické dechové trio, snad ovlivněn „rozmary“ stejnojmenného literárního díla Vladislava Vančury. Pro stejné seskupení vznikly v roce 2007 také svým stylem humorné Tři grotesky Evžena Zámečníka. V premiéře pak na koncertě zazní také třívěté dílo Mikrosvěty IX Radima Bednaříka, psané v létě tohoto roku na míru tělesu. Závěr pak patří Vojtěchu Dlaskovi a jeho Krapp-Triu, exkurzi do světa lidských povah, sebeklamů i literárních zápletek.

PROGRAM
MILOŠ ŠTĚDROŇ (1942): Affetti Banalissimmi (2018)
I. 5 Affetti Banalissimi – II. Solis praevia – III. Soli – IV. Menuet – V. Fresco
DALIBOR SPILKA (1931–1997): Rozmarné léto (1984)
EVŽEN ZÁMEČNÍK (1939–2018): Tři grotesky (2006)
I. Allegretto scherzando – II. Allegretto – III. Allegro

RADIM BEDNAŘÍK (1979): Mikrosvěty IX (2020) PREMIÉRA
I. Maestoso – II. Con moto – III. Maestoso agitato e con moto
VOJTĚCH DLASK (1979): Krapp-Trio (2015)
I. Ty mě nechceš milovat? Ale to nejde! Mě nemilovat, to nejde! – II. Jistě jste již určili diagnózu, pánové. Pomožte jí, dělejte, co umíte! – III. Ten čaj nám dnes přines ty, Julie! – III ½. Nejspíš si ještě máte co říct... mezi čtyřma očima – co jste nechtěli říkat přede mnou. Opustím vás. – IV. A najednou pukla obruč kolem jeho srdce...

Stream koncertu zajišťuje agentura BIATEK.

 Trio Aperto

Více informací:
www.operadiversa.cz
www.facebook.com/operadiversa


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nebojte se snít s otevřenýma očima. Nikdy není pozdě

Eva MaškováSpisovatelka Eva Mašková má na kontě již pár knih, nejčastěji detektivek. Je to taková česká Agatha Christie, ráda píše klasické detektivky, kdy co nejvíce napíná čtenáře a dobře psychologicky prokresluje postavy. Kromě to...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vraždy, romance a hory: Uteč, dokud můžeš

utec dokud muzes200V lednu nám nakladatelství Metafora nadělilo knihu Uteč, dokud můžeš od americké autorky Rebeccy Zanetti, která, ač má na kontě slušnou řádku knih, v češtině s touto knihou debutuje. Mělo by se jednat o thriller či krimi, ale příb...

Divadlo

Hru Teď mě zabij uvede Městské divadlo Mladá Boleslav po pěti letech v derniéře

Ted me zabiji200Derniéru inscenace Brada Frasera Teď mě zabij oznámilo na pondělí 11. prosince Městské divadlo Mladá Boleslav. Příběh jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy. Premiéra hry...

Film

Tady to musí být je trpkou podívanou

altDo českých kin v oficiální distribuci vstoupí na konci dubna snímek Tady to musí být. Kontroverzní počin na pomezí dramatu a komedie rozdělil nejen filmové kritiky, ale i samotné diváky na dva tábory. Jedni ho považují za geniální, jiní z...