Série Naturalista řeší Temný vzorec

Série Naturalista řeší Temný vzorec

Tisk

temny vzorec 200V říjnu vyšla u nakladatelství Kalibr další kniha Andrewa Maynea ze série Naturalista, nápaditý thriller Temný vzorec. A já už chápu, proč je kolem toho takové haló! Pokud vás autor Andrew Mayne také míjel, měli byste to napravit.



Excentrický protagonista má zelenou

Hlavní postavou je profesor bioinformatiky Theo Cray, který jen tak mimochodem dokáže vypátrat sériové vrahy. Jenže v ne tak daleké minulosti byl vystaven nebezpečnému patogenu, který by z něj mohl udělat zabijáka. To zamává s jeho pověstí, reputací v práci a hlavně to zamotá hlavu jemu. Cray je důvtipný, inteligentní člověk, který žije svou prací a cení si intelektu nadevše. Interakce s lidmi, pohyb ve společnosti a chápání narážek, to je pro něj jiný oříšek.

Koho si vzal na mušku tentokrát?

Na kobylku se podívá zdravotnickému systému a konkrétně se zaměří na zdravotníky, v jejichž profesi je nejvíce sériových vrahů. Začne to podezřelými úmrtí třech dětí na jednom oddělení, ale při odkrývání dalších indicií zjistí, že jde jen o špičku ledovce a hledání po anděli smrti je mnohem náročnější, než jak si původně myslel. Mezitím nás poučí o sériových vrazích obecně, dozvíme se něco málo o těch nejznámějších, ale taky něco o tom, jak funguje zdravotnictví v Americe.

Z kouzelníka spisovatelem

Andrew Mayne, hvězda televizního pořadu Otázky a odpovědi: Nevěřte Andrewu Mayneovi, je salonní kouzelník, autor knih o iluzionismu a romanopisec, který se na britském Amazonu dostal v roce 2012 mezi pětici nejprodávanějších nezávislých autorů a jenž byl za román Name of The Devil nominován na ocenění Thriller Award 2016. První cestu kolem světa jako iluzionista podnikl, když byl ještě teenager, a později spolupracoval s mistry řemesla, jako jsou Penn & Teller, David Blaine a David Copperfield. Andrewův román Angel Killer (2014) se nyní adaptuje na televizní seriál. Uvádí taky podcast s názvem Weird Things.

Série Naturalista má pěkně našlápnuto!

Mayne vydal v roce 2017 román Naturalist (česky Šelma), kde stvořil originální postavu přírodovědce profesora bioinformatiky Theo Craye. K dalším knihám série s profesorem Theo Crayem patří: Looking Glass, 2018 (česky Hračkář), Murder Theory, 2019 (česky Teorie vraždy) a zatím poslední Dark Matter (Temný vzorec), 2019. A myslím, že nějakou dobu budeme touto řadou zásobováni.

Proč byste si to neměli nechat ujít?

Andrew Mayne umí psát, jinak to říct prostě nejde. Naučil se vhodně skombinovat součástky, po nichž čtenáři touží – osobitý hrdina ovšem rozhodně ne dokonalý, vyšetřování na vlastní pěst, kdy jde o hubu, svět sériových vrahů – a dokáže to dovedně vybalancovat, jak humor, napětí, myšlenkové pochody i třeba popisy nebo když nám něco vysvětluje, co se událo nejen v jeho minulosti. Takže pokud hledáte jednu z nejlepších detektivek roku, s klidným svědomím vám doporučím zrovna tuto knihu!

temny vzorec

Název: Temný vzorec
Autor: Andrew Mayne
Název originálu: Dark Pattern (2019)
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 304
Hodnocení: 88 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/temny-vzorec/kniha/12920/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nenudím se a nechápu, když mi někdo vypráví „jak se nudí“, říká René Kekely

rene200V médiích a šoubyznysu se René Kekely pohybuje přes dvacet let, a je to znát. Je to profesionál. Třeba když moderuje talk show Face To Face, kde si zve zajímavé hosty, je vidět, jaký je hostitel, jak je připraven, přitom vždy jde o rozhovor svižný, kultivov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Příjemná oddechovka nejen na dovolenou

nejdrazsi suvenyr200Petře Š. Jirglové vyšla další kniha, po románu z Anglie tentokrát Nejdražší suvenýr odehrávající se v Mexiku a Praze.

...

Literatura

Jarek Nohavica, zpívající básník

Nohavica jarek perexS životopisy slavných osobností se v poslední době roztrhl pytel. Ne všechny portréty se povedly. Tentokrát však z pytle vypadl poměrně povedený kousek. Knížka Jarek Nohavica autorky Dany Čerm...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Spolupracovat, nebo vzdorovat? Jan Cina ukáže v minisérii Herec, jakou cenu zaplatí za životní roli

Herec 200První polovina padesátých let, Československo, Praha. Stanislav Láník je talentovaný herec. Jeho postavení ale ovlivňuje kádrový profil. Otec zemřel v odboji, matku zabili po sousedově udání za údajnou kolaboraci s Němci. Zbyla mu tak pouze sestra An...