Ženy, které utvořily první směry módy

Ženy, které utvořily první směry módy

Každý zná princeznu Dianu, Jackie Kennedy nebo Marilyn Monroe. V dnešním článku, ale zabrouzdáme do dávnější historie a podíváme se na opravdu první směry módy, které se začaly utvářet.

zdroj: pixbay.com

Kdo by neznal módní ikony minulých let, ale co ty z dřívější doby? Vzpomenete si na některé známé osobnosti?

Kleopatra (69-30 př.n.l.)

Každý zná její jméno, egyptská královna byla známá pro svůj půvab i vkus. I když některé prameny uvádějí, že nebyla ve skutečnosti tak krásná, ale spíše inteligentní. Nechávala se údajně vyobrazovat s mužskými rysy, aby projevila svou sílu. Ať už je pravda kdekoliv, bylo jasné, že byla silná žena s dobrým vkusem. Kleopatra nosila dle tradice klasické bílé šaty „kalasiris“. Zdobila se honosnými šperky, zlatými límci, náramky i nákotníky všech barev. Dbala také na silné líčení, především očních linek, tehdejším černidlem. Na oční víčka používala malachitový prášek s tukem, který vytvořil krásné zelené stíny.

zdroj: wikipedia.org

Marie Antoinetta (1755-1793)

Již ve svých 20 letech usedla na trůn a pro sovu marnivost nebyla u lidu moc oblíbená. Libovala si především v extravagantnosti a udávala šlechtě módní inspiraci. V šatech, látkách a především účesech. Nechávala se česat i několik hodin a do vlasů si dávala vycpané ptáky, ovoce i peří. Její účesy kolikrát vážily i několik kilogramů.

zdroj: wikipedia.org

Císařovna Evženie (1826-1920)

Temperamentní a svéhlavá Evženie byla přímou konkurencí císařovny Sissi. Nebyla moc bohatá a byla přezdívaná zlatokopkou. Zamiloval se do ní Ludvík Napoleon, kterého okouzlila svou odmítavostí, až si ji jednoho dne vzal, bohužel to nebyl šťastný sňatek. Nicméně se stala francouzskou módní ikonou pro svou svatební toaletu ušitou z bílého atlasu s brilianty. Móda byla její vášní a její modely se objevovaly v časopisech, které udávaly tehdejší trendy.

zdroj: wikipedia.org

Alžběta Bavorská (1837-1898)

Bavorská princezna, přezdívaná Sissi, se stala císařovnou a na její módní vliv se jen těžko zapomíná. Byla až posedlá svými dlouhými vlasy, které ji služebné musely česat 2 hodiny každý den. Také milovala módu a držela kvůli tomu drastické diety, aby její váha nikdy nepřesáhla 55 kg. Měla ráda široké róby i korzety, ale šperkům nikdy moc neholdovala.

zdroj: wikipedia.org

Tak která je vaše oblíbenkyně? Je potřeba ke konci zmínit, že všechny z nich byly nakonec velmi bohaté a dalo se očekávat, že budou udávat módní směr. I v dnešní době se ženy snaží vyniknout z davu a najít svůj vlastní styl. Jen to budou mít poměrně těžší než tehdejší královny a císařovny.

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram