Hlavní obsah

Načerno chovaní lvi musí z obytné zóny pryč

– Rokycany
Právo, Patrik Biskup

Několik let chová načerno u svého domu poblíž centra Rokycan velké šelmy. Jako první si Josef Novotný (62) pořídil dvě pumy, ke kterým později přidal ještě dvě lvice. Žádost o legalizaci chovu mu státní veterinární správa zamítla s tím, že obytná zóna k tomu není vhodné místo. Novotný veterináře zažaloval, ale zastání se nedočkal.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Lvice je na chovatele zvyklá

Článek

„U chovu těchto zvířat platí přísnější podmínky, a to jak s ohledem na welfare samotných zvířat, tak i s ohledem na jejich okolí. V konkrétním případě je to například ochrana veřejnosti před možným únikem šelem, když stavby pro jejich chov jsou umístěny v hustě osídlené rezidenční oblasti města Rokycany,“ stojí v rozsudku Krajského soudu v Plzni z minulého týdne, který postup veterinářů posvětil.

Soudce Ondřej Szalonnas také upozornil, že ubikaci s výběhem postavil chovatel nelegálně a město mu stavbu nepovolilo ani dodatečně s tím, že je v rozporu s územním plánem. „Šelmy jsou umístěny v nelegální stavbě, které hrozí odstranění. Za této situace nejsou dány předpoklady k zajištění podmínek pro jejich chov tak, jak je ukládá zákon na ochranu zvířat proti týrání,“ konstatoval soudce.

Ošetřovatel v ruském cirkusu zemřel v kleci s medvědem. Šelma ho skalpovala

Evropa

Podle veterinářů je chov šelem v zastavěných částech obcí nevhodný a není tak ve veřejném zájmu. „V tomto případě by navíc nebylo logické, abychom povolili chov těchto zvířat tam, kde není možné pro ně legálně postavit vhodné ubikace, neboť to odporuje územnímu plánu,“ uvedl před soudem zástupce veterinární správy. Jak dodal, v ilegálně provozované stavbě nemůže existovat tolerovatelný chov.

Mluvčí rokycanské radnice Tereza Maixnerová Právu potvrdila, že stavební úřad již zahájil řízení o odstranění stavby. „V rámci tohoto řízení si dotyčný znovu požádal o její dodatečné povolení,“ upřesnila Maixnerová.

Původně dostal Novotný zelenou na chov dvou pum v přístěnku u domu. Když si ale v roce 2016 pořídil první lvici a začal bez povolení stavět ubikaci s výběhem, u veterinářů narazil. Přesto si o dva roky později koupil další lvici. Nakonec mu úředníci neprodloužili povolení ani na pumy.

Policisté na Prachaticku odebrali chovatelům koně, psy, kočky a holuby

Domácí

„Stavební povolení nemám, ale spěchal jsem hlavně kvůli zvířatům. Razítko bylo až druhořadé. Věřil jsem, že mi ubikaci dodatečně zkolaudují. Měl jsem ke stavbě předběžný souhlas radnice,“ řekl už dříve Právu Novotný.

Druhou lvici si podle svých slov pořídil právě kvůli veterinářům, kteří tím podmiňovali souhlasné stanovisko k chovu. „Odůvodňovali to tím, že lvici nemohu chovat samostatně, protože tato zvířata žijí v tlupě,“ dodal chovatel.

Hrozí jim utracení

Pokud Novotný šelmy nepřemístí na vhodnější místo, vystavuje se jednak velké pokutě za nelegální chov, ale také může o zvířata přijít. „Soud po přezkoumání zákonnosti našeho rozhodnutí uznal, že je po právní stránce v pořádku. Potvrdil tím, že zvířata jsou v daném místě chována nelegálně. Nyní zvážíme další kroky a nevylučuji, že podáme místně příslušnému orgánu podnět k nápravnému opatření, kterým je odebrání a přesun zvířat do jiného schváleného zařízení,“ uvedl Richard Bílý z Krajské veterinární správy v Plzni.

Udat zvířata by byl ale zřejmě velký problém. „Pro zoologické zahrady jsou z chovatelského pohledu prakticky bezcenná, neboť nemají původ. Šanci moc nevidím ani u soukromých zařízení, protože řada různých zookoutků zanikla,“ konstatoval ošetřovatel šelem z plzeňské zoo Tomáš Košatka.

Nevyloučil, že nakonec budou muset být zvířata utracena. „Pokud by se přece jen podařilo šelmy někam umístit, neměla by mít problém se v novém prostředí adaptovat. Samozřejmě nějakou dobu to potrvá, když byla zvyklá na jednoho člověka,“ uzavřel Košatka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám