Chata na prodej: Režiséra při psaní scénáře inspirovala vlastní rodina

Ještě než prodají rodinnou chatu, kterou už nevyužívají, musejí se s ní, jak se patří, rozloučit. Proto se, i když mnozí nedobrovolně, vydává celá rodina na víkend, kde vzniká řada komických i dramatických situací. Tahle rodina je totiž hodně specifická.

Jan Kačer se scénářem problémy neměl

Herec Jan Kačer ztvárňuje ve filmu dědečka, který působí, jakoby byl duchem nepřítomen a všechno mu bylo jedno. Za celý film jeho postava řekne pouhých osm slov a poprvé promluví až po půl hodině filmu. Herec se tak alespoň nemusel učit náročný text.

Kde se natáčelo

Natáčení filmu probíhalo jak jinak než na chatě. Štábu posloužila skutečná chata v Posázaví. Dále se natáčelo v Pyšelích, v Hořicích v Podkrkonoší, u Českého Šternberka a štáb se podíval i do okolí Dobříše.

Vlastní inspirace

Snímek režíroval Tomáš Pavlíček, který se podílel i na scénáři. Při jeho psaní se pak nechal inspirovat vlastními zážitky, postavami z vlastní rodiny a přidal pár rodinných historek. Ve výsledku je to rozhodně znát, protože s filmovými postavami se leckdo ztotožní.

Nejprve scénář – a pak obsazení

Mnoho rolí je psáno hercům přesně na míru, v tomto případě tomu tak nebylo. Obsazení do filmu se totiž začalo řešit až ve chvíli, kdy byl scénář téměř hotový.

Původní název filmu byl nejprve úplně jiný. Uvažovalo se o tom, že se film bude jmenovat „Sešlost“.

Zdroje: FDB, CSFD

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu