Další exponát Dolní oblasti Vítkovic v provozu, ale ...

Již dříve jsme psali o přestavbě dvou ostravských hal na pobočku Národního zemědělského muzea (NZM). Jde o objekty, jež jsou součástí expozic v Dolní oblasti Vítkovic. V září byl objekt slavnostně otevřen a zpřístupněn veřejnosti. Netrvalo dlouho a byl ze známých pandemických důvodů uzavřen, což trvá dodnes, tedy ke konci listopadu, kdy jsme tvořili tento článek.

Několika údaji si připomeneme původní zaměření zmíněných dvou propojených hal a poté si uvedeme jejich dnešní funkci. Obě začaly fungovat v roce 1926, coby součást měděné hutě. Severní hala sloužila jako sklad sypkých materiálů, v jižní, o něco delší, bylo 12 velikých betonových van, v nichž se loužily kyzové výpalky. V průběhu 60tých let 20. století se loužírna přeměnila na veronikárnu, kde se opravovaly veroniky, alias pojízdné mísiče feromanganu. Následné využití hal jako skladovacích prostor uzavřelo jednu kapitolu tohoto řekněme dvojhalí. Plánované demolici zabránil nápad a posléze přeměna na zmíněnou pobočku NZM.

Architektonický návrh

Autory architektonického řešení revitalizace obou hal jsou Ing. arch. Josef Pleskot a Ing. Milan Šraml. Propojili obě haly vestavbou a v proluce mezi halami navrhli třetí objekt. Plášť budov je z pálených neomítnutých cihel, které vyplňují nosníky ocelové konstrukce. Tím, že nyní není zpřístupněn interiér, můžeme jen velmi stručně reprodukovat něco málo z jeho vybavení: je zde expozice zemědělské techniky, domácího potravinářství včetně regionálních značek a připomínka padesátileté historie nošovického pivovaru Radegast. Všem je známý slogan Život je hořký, bohudík.

Nyní máme život jinak hořký, jubilující pivo za to nemůže. Neodpustili jsme si, po nahlédnutí do prosklených vstupních pečlivě uzamčených dveří muzea, další příměr: k vidění je malotraktor s přívěsným vozíkem, hodně podobný tomu, který ve filmu Slavnosti sněženek řídil pan herec Rudolf Hrušínský. Za ním seděla jeho řvoucí rodina - "konečně si nás taky někdy vyvez, dědku!" A na to vše se dívá model dojnice v pozadí se svými družkami, namalovanými na velkoplošné plátno.

Josef Pleskot

Myslíme, že k osobě významného našeho architekta Josefa Pleskota se sluší připomenout v těchto souvislostech alespoň některé z dosud známých dat: rodák z jihočeského města Písku (jako autor tohoto článku), se mj. upsal přeměně rozsáhlého areálu Dolních Vítkovic. Za všechny opět i když jinak funkční objekty zdůrazňujeme multifunkční halu Gong, dříve plynojem. On sám tvrdí, že je nejvíce hrdý na skutečnost, že v areálu jsou ulice, parkoviště a chodníky a je zcela otevřeným veřejným prostorem. Další velkou výzvu vidí v dosud původních nefunkčních vysokých pecích číslo 4 a číslo 6. A až přibudou restaurace, kavárny i další kulturně vzdělávací instituce, jistě dojde také na bydlení. Také se těšíte? Těšte se.

A teď to hlavní: dne 3. prosince 2020 oslaví Ing. arch. Josef Pleskot narozeniny. Přejeme mu kromě zdraví i více štěstí a přízně rodného města, ve kterém je realizován pouze jeden jeho projekt - lávka přes řeku Otavu. Zatím ...

Autor: Zdeněk Svoboda
Foto: Zdeněk Svoboda