Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hamilton má koronavirus a přijde o GP Sáchiru

Mistr světa formule 1 Lewis Hamilton se nakazil koronavirem a vynechá Velkou cenu Sáchiru. Ta bude na programu o nadcházejícím víkendu. Pilot Mercedesu měl pozitivní test na covid-19 v pondělí, den po vítězství v bahrajnské Grand Prix.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP

Sedminásobný šampion se v souladu s protokolem a lokálními opatřeními proti šíření nákazy uchýlil do izolace. Tým Mercedes oznámil, že až na mírné příznaky onemocnění je Hamilton v pořádku a cítí se dobře. Testovat se nechal poté, co se koronavirus potvrdil u jiné osoby, se kterou byl v kontaktu.

V minulém týdnu přitom Hamilton odevzdal tři negativní testy, ten poslední v neděli odpoledne. "V pondělí ráno se ale probudil s mírnými symptomy a dozvěděl se, že byl už před příjezdem do Bahrajnu v kontaktu s osobou, která mezitím byla testována pozitivně. Podrobil se proto dalšímu testu, který byl pozitivní. A potvrdil to i opakovaný odběr," uvedl mistrovský tým.

Hamilton sám později na sociálních sítích potvrdil, že pociťuje jen slabé příznaky onemocnění. Ujistil, že s týmem dělali od startu šampionátu zpožděného kvůli pandemii koronaviru všechna možná preventivní opatření a drželi se veškerých regulí. "Dávejte proto, prosím, tam venku na sebe pozor. Opatrnosti není nikdy dost," vzkázal Hamilton.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamilton po zisku titulu nepolevil, ovládl kvalifikaci v Bahrajnu

V izolaci stráví deset dní a vyjádřil hlubokou lítost, že nebude moci závodit. "Jsem naprosto zdrcený z toho, že o víkendu nemůžu jet," konstatoval. "Štve mě to. Priorita ale teď je následovat pravidla a doporučení, abych ochránil ostatní," dodal.

Pětatřicetiletý Hamilton je třetím účastníkem mistrovství světa, který musel kvůli pozitivnímu testu do karantény. Nucenou přestávku si před ním v sezoně poznamenané pandemií museli vybrat Mexičan Sergio Pérez a Kanaďan Lance Stroll z Racing Pointu.

Mercedes zatím neoznámil, kdo Hamiltona v nejbližším závodě nahradí. Rezervními jezdci týmu jsou Belgičan Stoffel Vandoorne, který se měl tak jako tak přesunout k druhému závodu v Bahrajnu po nynějším testování ve formuli 2 ve Valencii, a Mexičan Esteban Gutiérrez. Hamilton před návratem bude muset odevzdat negativní test a je otázkou, zda nepřijde i o závěrečný závod sezony v Abú Dhabí 13. prosince.

Hamilton si už v polovině listopadu při Velké ceně Turecka zajistil sedmý titul mistra světa, kterým vyrovnal rekord Michaela Schumachera. O víkendu v Sáchiru vybojoval jedenácté letošní vítězství a pozitivní test jej připravil o šanci na dostižení dalšího Schumacherova maxima. Legendární Němec a jeho krajan Sebastian Vettel drží rekord s 13 triumfy v ročníku.

Nucená pauza také přetrhne Hamiltonovu rekordní šňůru 265 startů v mistrovství světa. Staronový šampion nechyběl v závodě od australské Grand Prix v roce 2007. Z aktivních jezdců k němu má nejblíže Daniel Ricciardo s účastí ve 186 závodech za sebou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články