Německo zakázalo neonacistickou skupinu Vlčí brigáda 44, policie podnikla razie

Německo zakázalo neonacistickou skupinu Wolfsbrigade 44, která usilovala o svržení demokracie. Na twitteru o tom dnes informoval mluvčí ministerstva vnitra Steve Alter. Brzy ráno policisté prohledaly byty členů organizace ve třech spolkových zemích. Našli zbraně i hákové kříže.

Cílem skupiny Wolfsbrigade 44 (Vlčí brigáda 44) známé také pod jménem Sturmbrigade 44 (Úderná brigáda 44) bylo podle ministerstva vnitra obnovení nacionálně socialistického (nacistického) státu. K dosažení cíle byli členové organizace, která vznikla v roce 2016, ochotni použít i násilí.

Bundesinnenminister #Seehofer hat heute die rechtsextreme „Sturmbrigade 44“, auch „Wolfsbrigade 44“, verboten. BM #Seehofer: „Wer die Grundwerte unserer freiheitlichen Gesellschaft bekämpft, bekommt die entschlossene Reaktion unseres Rechtsstaates zu spüren.“ #Rechtsextremismus

— Steve Alter (@BMISprecher) December 1, 2020

Při raziích mělo přes 180 policistů za úkol zabavit majetek spolku a případné propagandistické materiály. Policie zasahovala v bytech jedenácti členů skupiny ve spolkových zemích Hesensko, Meklenbursko-Přední Pomořansko a Severní Porýní-Vestfálsko. Podle agentury DPA se zatím našly mimo jiné nože, bajonety, kuše a mačety, ale i hákové kříže a předměty z dob nacistické Třetí říše.

Číslice 44 ve jméně skupiny se podle agentury DPA vztahuje k čtvrtému písmeni abecedy. DD je zkratkou pro Division Dirlewanger, která odkazuje na speciální jednotku SS složenou z trestanců. V jejím čele stál Oskar Dirlewanger. Jednotka specializovaná na boj s partyzány, která proslula svou brutalitou, se účastnila mimo jiné potlačení Slovenského národního povstání v roce 1944.

Ministr vnitra Horst Seehofer letos zakázal již dvě krajně pravicové skupiny: Combat 18 a Nordadler. V březnu nechal rozpustit také spolek napojený na radikální hnutí Říšští občané, které nynější spolkovou republiku považuje za nelegitimní.

Související

Prvomájová demonstrace Národní demokracie proti EU a české vládě

ROZHOVOR: Na podzim nejspíš uvidíme nepříjemné věci, míní expert na extremismus Jan Charvát

Velká část tuzemské veřejnosti se v důsledku stereotypních mediálních výkladů stále domnívá, že příslušník krajní pravice rovná se skinhead s vytetovaným hákovým křížem, upozorňuje odborník na extremismus Jan Charvát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog z Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy v něm mimo jiné přiblížil, jak došlo k rozpadu tuzemských krajně pravicových struktur či nakolik se krajní pravice etablovala v prostředí stále populárnějších bojových sportů. Vysvětlil také, proč očekává, že současné ekonomické problémy povedou spíše k posílení populistů a demagogů než skutečných radikálů a extremistů.
Kulomet, ilustrační fotografie automatické těžké zbraně

Bayerischer Rundfunk: Česko je díky střelnicím rájem pro německé neonacisty

České pohraničí je díky svým střelnicím zaslíbenou zemí pro německé krajně pravicové radikály. Uvádí to bavorská televize Bayerischer Rundfunk (BR), která na dnešní večer na toto téma zařadila do vysílání dokument Im Visier - Neonazis planen den Umsturz (V hledáčku - Neonacisté plánují puč). V něm tvrdí, že bavorští neonacisté se nevzdávají plánů na převrat a vyhrožují místním politikům, policistům, muslimům i Židům.

Více souvisejících

neonacisté Německo extremismus Horst Seehofer

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

před 16 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy