Plány na výstavbu obchodního centra v Kuklenách v Hradci Králové prověří takzvaná „velká EIA“

1. prosinec 2020

Obyvatelé královéhradeckých Kuklen mají naději, že chystaná výstavba obchodního centra na okraji krajského města bude přeci jen muset brát větší ohled na životní prostředí nebo dopravu v oblasti. Plány na novou zástavbu s více než 40 tisíci metrů čtverečných prodejní plochy a téměř dvěma tisícovkami parkovacích míst ještě prověří takzvaná "velká EIA", tedy studie vlivu stavby na životní prostředí. 

Že by stavba mohla mít významný vliv na životní prostřední nevyloučil Královéhradecký kraj, záměr proto musí být důkladně posuzován podle zákona EIA.

Čtěte také

Objevily se totiž připomínky, které nešlo v samotném zjišťovacím řízení vypořádat, říká mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.
„Tyto připomínky se týkaly vlivu záměru na podzemní vody, ochranu přírody a krajiny, ochranu zemědělského půdního fondu, dopravu a krajinný ráz. Dále byly uplatněny připomínky z hlediska odpadového hospodářství, hluku a z hlediska územního plánu."

Rozhodnutí vítá i magistrát, podle předsedy výboru pro územní plánování Oldřicha Vlasáka z ODS se k připomínkám přidalo i město. Pro investora tedy ještě nebude situace jednoduchá - a původní plány, počítající se začátkem výstavby v roce 2022 a dokončením v roce 2025, tak bude potřeba přinejmenším odložit.

Česko z nebe - Hradec Králové

Naděje tak svitla obyvatelům Kuklen, kteří podle šéfky Komise místní samosprávy Aleny Nekolové s výstavbou centra dlouhodobě nesouhlasí.
„To důkladnější projednání bereme jako naději, že se ta situace bude nějak řešit. Protože v původním plánu vůbec není řešena dopravní situace směrem do Hradce Králové."

Obyvatelé Kuklen se bojí hlavně velkého nárůstu dopravy

Město sice připravuje rozsáhlé opravy Pražské ulice a chystá se jednat o výkupu pozemků na novou Zelenou ulici, ale všechno je podle Oldřicha Vlasáka otázkou nejméně pěti až deseti let. A sladění termínu dokončení nové Zelené ulice s výstavbou obchodního centra požaduje i hradecké zastupitelstvo.

Čtěte také

Lidé v Kuklenách podle Aleny Nekolové doufají, že město neumožní výstavbu takových staveb, které by dopravu v oblasti ještě víc zatížily, oficiální informace jim ale chybí. A vést dialog s investorem se komisi místní samosprávy nedaří.
„Ne, s námi nikdo nekomunikuje."

Vyjádření investora - developerské společnost Endeta - se nám nepodařilo získat. Společnost se sídlem v Praze sice existuje od roku 2006, ale nemá webové stránky a prakticky na ni nelze najít telefonický nebo e-mailový kontakt, a to ani v obchodním rejstříku.

Podle magistrátu i Krajského úřadu zastupuje Endetu hradecká společnost DP Eco-Consult, která to ale prostřednictvím jednatelky Daniely Pačesné odmítla komentovat s tím, že s Endetou nejednala, nikoho z firmy ani nezná a v kontaktu je pouze s projektanty.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.