Zastupitelé Karlovarského kraje znovu nezvolili své vedení

1. prosinec 2020 11:00

Karlovarský kraj stále nemá zvolené vedení. Ani čtvrté pokračování ustavujícího zasedání zastupitelstva dnes neskončilo jeho volbou.

Kluby 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Místních, VOK a SNK1 a klub K5 složený z ODS a KDU-ČSL a jedné zastupitelky ze SNK1 dosud neuzavřely dohodu o koalici. ODS by mohla návrh klubu 21 na to, aby se hejtmankou stala Olga Haláková (KDU-ČSL) projednat tento týden. Jednání zastupitelstva bude pokračovat v pondělí 7. prosince. 

Přerušení jednání dnes navrhnul lídr kandidátky koalice ODS a KDU-ČSL Karel Jakobec (ODS). Opakované přerušení schůze rozzlobilo dosavadního hejtmana Petra Kubise (ANO). „Dvakrát jsem se pokoušel vystupovat slušně a korektně. Dnes už budu mluvit jako naštvaný hejtman. To snad nemyslíte vážně! To si už děláte legraci z nás a občanů! Pokud se vám nedaří sestavit koalici, tak to rozpusťte a my do několika dní sestavíme funkční koalici,“ řekl Kubis.

Zastupitel a senátor Miroslav Plevný (za STAN) na to reagoval tím, že ANO může zkusit koalici sestavit. „Kdo vám v tom brání? Pokud na to máte, tak to dělejte. A vy to děláte už od voleb. Nebyli jsme to my, kdo prvních 14 dní blokoval jednání,“ uvedl Plevný. ANO krátce po volbách začalo jednat se stranami a připravilo projekt koalice založené na dosavadní koalici ANO, Místních, Pirátů a ODS + KDU-ČSL a zastupitelů ze SNK1.

Jenže sestavení koalice nevyšlo. Ve 45členném zastupitelstvu získalo ANO 13 mandátů, STAN osm mandátů a Piráti šest mandátů. Po čtyřech mandátech má koalice ODS a KDU-ČSL, hnutí Místní a SPD. Tři mandáty získalo hnutí VOK a SNK1. Blok 21 zastupitelů a blok K5 se už shodly na programových cílech i na koaliční smlouvě. Posledním bodem k jednání je složení rady, včetně postu hejtmana.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio