Ani online přenos, ani zvonění z oken. Ve Volyni se rozhodli zahájit advent prodejními trhy i veřejným rozsvícením vánočního stromku

1. prosinec 2020 13:14

Na volyňském náměstí Svobody se v neděli poprvé rozsvítil vánoční strom. V okolí to přitom sledovaly desítky lidí. Volyně je jedno z mála jihočeských měst, které se rozhodlo slavnostní rozsvícení uspořádat. 

Doprovázely ho navíc i prodejní trhy, na kterých své zboží prodával i hrnčíř Alexandr Soukup. Sám k tomu říká:

„Je to jediná příležitost o Vánocích, jediný trh, který je široko daleko v okolí. Takže netuším, co budu dělat dál. Další příležitost je, že občas spolupracuji s kolegy, že jim natočím polotovar, ale příležitost dneska je i tak minimální, protože ti kolegové jsou na tom stejně, jako já.“

Alexandr Soukup se svému řemeslu věnuje 25 let. I proto si dokáže jen těžko představit, že by musel změnit povolání.

„Kompenzační bonus, co mě nabízí finanční úřad a který jsem ještě mimochodem nedostal, tak, když jsem spočítal ty dva a půl měsíce, mi nepokryje ani náklady na život,“ dodává Alexandr Soukup.

Trhy doprovázela řada bezpečnostních opatření. Stánky musely být od sebe čtyři metry, prodejci měli u stánků dezinfekci a návštěvníci museli mít roušky a neshlukovat se. Tradičně se ve Volyni adventní trhy konají v prostorách Pošumavské tržnice. To se ale letos muselo změnit, potvrzuje pracovnice Volyňské kultury Kateřina Dodoková:

„Normálně máme adventní trhy ve vytápěných prostorách, pro letošek jsme udělali výjimku, aby se to mohlo uskutečnit. Takže jsme adventní trhy dali ven, během týdne jsme pročítali veškerá opatření, abychom všechno dodrželi, to se nám povedlo splnit, takže nestálo nic v cestě tomu, abychom je mohli uspořádat. Také už nám ty akce všem chybí,“ shrnula Kateřina Dodoková.

Konání dalších akcí spojených s adventem, jako je tradiční Troubení u vánočního stromu zatím ve Volyni není jisté. Podobné rozsvícení doprovázené farmářskými trhy se ale uskutečnilo i v Týně nad Vltavou.

Spustit audio