16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Do Betléma s rockery i cimbálovkou

1. 12. 2020

|
Tisk
|

Neotřelé spojení dětských hlasů, moravského folkloru, rockových tónů a profesionálního hereckého přednesu nabízí autorská dvojice Josef Fojta a Emanuel Míšek na novém CD Vánoce: Písničky z Betléma.

Vydání: 2020/49 Světlo pro ty, kdo trpí za víru, 1.12.2020, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Perspektivy 49


Bubeník známého Hradišťanu a umělecký vedoucí souboru Anima Una Josef Fojta si spolupráci s písničkářem Emanuelem Míškem vyzkoušel už v předchozích letech, společně připravili dvě zdařilá CD pro děti a i album pro dospělé nazvané Všechno má svůj čas – to ostatně po premiéře v roce 2011 právě vychází v reedici. K projektu nyní oba tvůrci přizvali například velkomeziříčský dětský sbor Harmonie, zlínské filharmoniky, čtveřici rockových hudebníků, cimbálovku Mladí Burčáci a herce Slováckého divadla navrch s Josefem Poláškem a Barborou Hrzánovou.
Výsledkem je mimořádně rozmanitá a zvukově barevná třičtvrtěhodinka poslechu, která však drží pohromadě. První část „Zpáteční do Betléma“ je stylizovaná jako výlet vlakem k betlémské jeskyni přes Evropu i Blízký východ a kromě řady textových vtípků (jako arabský moment „Šejkův dech nás ovane. Buďte zdrávi, Slované! Tady máte balík koží, pozdravujte Dítě Boží“) je i výletem hudebním. Každá ze zemí, kterou dětští zpěváci „projíždějí“, se ozve hudebním motivem. Ironickým štípancem je pak ozvuk koledy „Narodil se Kristus Pán“ s textem: „Jsou tu opět po roce televizní Vánoce, od rána až do noci není lidem pomoci.“
Hudební pohádku „Jak Ježíšek přišel na buben“ doprovází slovem Barbora Hrzánová, titulní buben se tu ozývá společně s elektrickou kytarou a s rozmarnými verši, které ironizují konzumní chápání Vánoc. A folklorní inspiraci nejsilněji prozrazuje závěrečná část „Vánoce na čtyřech strunách“, kde nářeční dětské sbory i dospělá sóla doprovází cimbálová kapela. Nejspíš tady se posluchač rozpomene na Hradišťan a jeho písně, kde pro dokonalé zvládnutí žánru jen stěží rozeznáváme lidovou tvorbu od té autorské.
Album se zčásti nahrávalo ve studiích Radia Proglas a zde je také na konci listopadu požehnal ředitel Proglasu Mons. Martin Holík. „Dej, ať nám toto album stále připomíná, že se tvůj Syn narodil jako nejchudší ze všech lidí, a tak nám dal příklad dokonalé pokory a chudoby,“ popřál Mons. Holík cédéčku na cestu k posluchačům. CD je k objednání na webu Slyš.to, stejně jako v křesťanských knihkupectvích a na e-shopech.
Josef Fojta – Emanuel Míšek: Vánoce: Písničky z Betléma (Anima Art 2020)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou