Menu
WomanOnly
Nemoci a jejich příznaky

Torze neboli uskřinutí vaječníku ohrožuje ženy. Stát se může i těhotné!

Torze vaječníku neboli torze adnex je po mimoděložním těhotenství druhá nejčastější příčina náhlé příhody břišní, tedy silných bolesti břicha se závažnými následky. Tento stav vyžaduje okamžitý lékařský zákrok. Proč k uskřinutí dochází a jak torze vaječníku poznáme?

Torze vaječníku – příčiny

K uskřinutí vaječníku dochází zaškrcením pohyblivého ovariálního tumoru nebo stopkatého myomu, který se otočí kolem své osy. To znamená, že se ve vaječníku nachází útvar, který tam nemá co dělat a který uskřinutí způsobí. Může jít o pouhou cystu, ale také o zhoubný nádor. K torzi ale může dojít i u zcela zdravého vaječníku. Torze zdravého vaječníku může vzniknout i jako následek sportu u mladých dívek, například u hráček volejbalu nebo basketbalu, které hodně skáčou.

Cysta na vaječníku. Kdy vám nic nehrozí a v jakých případech je lepší zpozornět?

Někdy se vyskytuje částečná rotace, kdy se utlačí žíly, ale tepenný přítok zůstane zachován. Tehdy dochází k městnání krve v cystě, otoku a krvácení, které se může rozvinout i do dutiny břišní. Jindy je zaškrcení žil i tepen úplné a rychle se rozvíjí zánět a nekróza. Podobně u mužů vzniká uskřinutí varlete.

Na základě toho, k jak velkému zaškrcení dochází, se objevují i příznaky, které mohou být náhlé a intenzivní, nebo postupně nastupující.

Jak poznat torze vaječníku?

Uskřinutí vaječníku nebo vejcovodu se dá poznat podle silné a prudké bolesti na jedné straně podbřišku. Protože jde o náhlou příhodu břišní, která vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc, není na co čekat. Kvůli zaškrcení cysty na vaječníku a rychlému nástupu zánětu celé pobřišnice se objevují příznaky jako celková slabost a nevolnost, zvracení, zrychlený tep, zimnice a studený pot, prudké bolesti břicha, zástava odchodu plynů a stolice, hrozí i nástup šokového stavu.

Pacientka je ohrožena na životě, proto je nutné okamžitě volat rychlou záchrannou službu. Přivolaný lékař může zjistit diagnózu pohmatem. Břicho je tvrdé, vzedmuté a bolestivé, místo torze je extrémně citlivé. Diagnózu může potvrdit ultrazvukové vyšetření a laparoskopie, která obvykle končí laparotomií – provedením operace.

Torze vaječníku – laparoskopická operace

V případě torze vaječníku neexistuje žádný jiný možný způsob než okamžitý chirurgický zákrok, stejně jako třeba u zánětu slepého střeva, protože je pacient ohrožen na životě. Torze vaječníku se dnes již řeší převážně laparoskopicky, je třeba navrátit torzi do původního stavu. Zároveň se vzniklá cysta odstraní a útvar se posílá na histologický rozbor.

Pokud se ve vážnějších stavech rozšíří nekróza nebo je zde větší tumor, je nutné provést také odstranění celého vaječníku i vejcovodu, tedy se provádí adnexektomie. Jednostranná adnexektomie ale pochopitelně již vede k výraznému snížení šance na otěhotnění.

Léčba rakoviny může způsobit neplodnost. Jak na zmrazení buněk?

Torze vaječníku v těhotenství

Vzhledem k tomu, že i samotné uskřinutí vejcovodu nebo vaječníku je spíše vzácné, není třeba se ničeho obávat. Zvýšené riziko torze nastává v případě výskytu patologických útvarů na vejcovodech, nejčastěji jsou to benigní cysty, ale může jít samozřejmě i o zhoubný nádor. Proto i šance, že se vám něco takového stane v těhotenství je malá, avšak není to zcela vyloučeno.

Pravidelné kontroly na gynekologii a vynález ultrazvuku dokáží zjistit výskyt cyst nebo jiných útvarů na vaječnících, tudíž to pro těhotnou ženu nemusí být žádným překvapením. V rané fázi těhotenství se skutečně cysty na vaječníku mohou ještě vyskytovat. Ženy trpící těmito cystami mnohdy v průběhu menstruačního cyklu zjistí, že se cysty mění a průběžně odcházejí. V těhotenství drobné cysty také většinou samy vymizí.

Mimoděložní těhotenství. Proč k němu dochází a jak jej poznáme?

Riziko torze vaječníku v těhotenství je spojeno s výskytem cysty, ale i zhoubného nádoru, který může dále růst. V tomto případě je potřeba zvážit možnost včasného chirurgického zákroku i v těhotenství, abychom neohrozili ani miminko, ani jeho matku. Vše však záleží na individuálním posouzení lékaře. Pokud není ovariální nález podezřelý, je lepší s operací počkat. Jak již bylo zmíněno, pokud je to cysta, většinou se sama rozpustí. Když lékař vyhodnotí, že je nález krajně podezřelý a představuje pro ženu vysoké riziko, dochází k operaci i na úkor těhotenství.

Operace po 20. týdnu těhotenství už je opravdu spojena s vysokým rizikem předčasného porodu. Jakákoliv operace v průběhu těhotenství je už sama o sobě pro nastávající maminku riziková, natožpak pro dítě. Informace o této problematice podrobněji poskytuje článek https://zdravi.euro.cz/clanek/postgradualni-medicina/v-gravidite-449543.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Torze neboli uskřinutí vaječníku ohrožuje ženy. Stát se může i těhotné!