Menu
WomanOnly
Krása

Káva, víno, limonády. Jaké nápoje negativně ovlivňují barvu zubů?

Redakce

Redakce

1. 12. 2020

Jednou z největších hrozeb pro vznik tmavého pigmentu na zubní sklovině jsou potraviny. Za největší viníky se přitom pokládá pití kávy a červeného vína. Co dalšího ještě způsobuje žloutnutí zubů a je nutné se pro zachování zářivě bílého chrupu zcela vzdát svých oblíbených nápojů či potravin?

Povrchové versus hloubkové zabarvení zubů

Povrchově mohou sklovinu zabarvit pigmenty z různých potravin, nápojů a zlozvyků. Mezi nejčastější z nich patří káva, čaj, červené víno, žluté koření a jiné výrazně barevné potraviny. Ze zlozvyků je to kouření. „Tyto pigmentace jsou na povrchu skloviny, proto je možné je odstranit mechanicky pomocí kartáčku a zubní pasty. V případě hloubkového zabarvení, které může být způsobeno například některými léky, nadměrným příjmem fluoridů, nebo může jít o vrozené zabarvení skloviny, to tak jednoduché není. Je nutné to řešit bělením zubů, či estetickou korekcí u zubního lékaře,“ říká MUDr. et MDDr. Eva Luskačová, odbornice na celostní zubní péči a odborná garantka značky SPLAT.

Zajímavost: Věděli jste, že zabarvení zubu závisí na barvě a průsvitnosti skloviny a na barvě zuboviny pod sklovinou? Ta je oproti sklovině žlutá a v různé míře prosvítá na povrch.

Trojice nejznámějších nápojů, která zubům neprospívá

Jak už bylo v článku zmíněno, mezi známé „škodiče“ v souvislosti s barvou skloviny patří káva, červené víno a čaj. V černé kávě a čaji jsou třísloviny, kvůli kterým se na zubech vytvářejí skvrny. Jejich pitím dochází k narušování hladiny pH v ústech a k zabarvení skloviny do žluta, v případě zeleného čaje do šedých tónů. Dobrou zprávu nemáme ani pro milovníky červeného vína, které může sklovině dodat žlutý nádech. „Pigmentové skvrny od červeného vína jdou navíc velmi špatně ze zubů dolů. Pokud si však zuby správně čistíte a v ideálním případě k tomu používáte speciální zubní pastu, můžete si bílou přirozenou barvu skloviny uchovat i přesto, že se oblíbené kávy nebo vína nevzdáte,“ tvrdí Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

Zajímavost: K povrchovému odstranění pigmentu ze skloviny, který způsobilo pití kávy, červeného vína a čaje jsou vhodné bělicí zubní pasty s obsahem přírodního enzymu papainu, který pochází z exotické papáji. Tento enzym chrání před tvorbou zubního plaku, rozpouští zabarvený zubní plak a dokonce zabraňuje onemocnění dásní.

Dejte si pozor na čerstvé ovocné šťávy

Konzumace čerstvého ovoce a zeleniny je pro tělo prospěšná, jelikož tyto potraviny obsahují řadu vitamínů, minerálních látek a vlákninu, ale zubům mohou dát ovocné šťávy pořádně zabrat. „Čerstvá citronová či grepová šťáva sice tělu dodá dostatečný podíl vitamínu C, ale taky doslova naleptá sklovinu. Podobně jsou na tom i rajčata, která navíc mohou zbarvit sklovinu do žlutavého nádechu,“ říká MUDr. et MDDr. Eva Luskačová. Po konzumaci těchto těchto potravin je proto vhodné vypláchnout si ústní dutinu vodou.

Slazené limonády z jídelníčku odstraňte

Negativní vliv na barvu zubní skloviny mají i slazené limonády, které jsou navíc plné chemie a oproti šťávám z čerstvého ovoce nám v ničem neprospívají. „Limonády kromě cukrů obsahují kyseliny a barviva způsobující pigmentaci skloviny. Jinak na tom nejsou ani limonády bez cukru, které obsahují kyselinu citronovou a fosforečnou. Ty mohou při častější konzumaci poškodit sklovinu,“ varuje zubní lékařka.

Zajímavost: Věděli jste, že zubní sklovinu můžete obnovit a posílit používáním speciální ústní vody? Účinné jsou ústní vody obsahující hydroxyapatit vápenatý, který je základní stavební složkou skloviny a vápník získaný z vaječných skořápek, který efektivně remineralizuje zubní sklovinu.

Kouření a špatná hygiena jako další příčina žlutých zubů

Podobně jako nejsou pro naše tělo ničím prospěšné sladké limonády plné chemie, nejsou zdravé ani dýmky, cigarety a další tabákové výrobky. Pravidelní kuřáci si zvyšují pravděpodobnost plicního onemocnění a kromě toho jsou cigarety příčinou žlutých zubů. Specialistka na péči o zuby a ústa upozorňuje i na nedostatečné čištění zubů. „Pokud si zuby poctivě nečistíte alespoň dvakrát denně, drží se na nich nánosy zubního plaku. Nahromaděný plak, který neodstraníte, může rychle demineralizovat sklovinu, vytvářet skvrny a měnit se na zubní kámen,“ vysvětluje Zuzana Heiník Bělová.

Nažloutlé zuby můžete mít i v genech

Na závěr je potřeba říct, že ne vždy stojí za žlutým zabarvením skloviny špatně zvolené potraviny a nápoje. „Žlutou barvu zubů můžeme mít v genech. V tomto případě je pak jedinou možností profesionální vybělení zubů. Stejně tak je možné pozorovat žloutnutí zubů s rostoucím věkem. Sklovina se opotřebovává a slábne,“ uzavírá Eva Luskačová.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Káva, víno, limonády. Jaké nápoje negativně ovlivňují barvu zubů?