Hlavní obsah

Uličného bičem nový teplický kouč práskat nebude, zkušené opory chce ale přesto probudit

Teplice

Samozřejmě že i on dorazil do Teplic s cukrem a bičem. „Ale práskat s ním tak silně, jako to někdy dělával trenér Petr Uličný v dobách našeho společného působení ve Znojmě, rozhodně nebudu. Mockrát to bylo hodně nepříjemné,“ ujišťoval nový kouč teplických fotbalistů Radim Kučera, když dorazil v úterním dopoledni na severočeská Stínadla, kde ho čeká druhá ligová štace. První v ostravském Baníku nevyšla podle jeho představ, takže věří, že teplická bude po dvou a půl letech úspěšnější.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radim Kučera na archivním snímku.

Článek

„Působení v Baníku skutečně nedopadlo podle mých představ, ale jedno jsem si z Ostravy přesto odnesl. Naučil jsem se pracovat pod tlakem," přiznával šestačtyřicetiletý Kučera, který jako hráč prošel Opavou, Olomoucí, ale také německou Arminií Bielefeld.

Po nedělním odvolání Stanislava Hejkala si ho vybraly Teplice a nabídly mu podobnou situaci a konstelaci. Pramálo komfortní, protože jejich tým figuruje s pouhými šesti body až na patnáctém místě tabulky a starosti o ligové přežití jsou víc než aktuální. I proto musí Kučera počítat s obrovským tlakem, s nímž nebude jednoduché se vyrovnat.

„Standa Hejkal to měl těžké, když polovina hráčů byla zraněných a mužstvo nemohlo ani ve dvou po sobě jdoucích zápasech nastoupit ve stejném složení. Na hřiště proto šli hráči bez zkušeností, složení týmu se stále měnilo, což se samozřejmě promítalo do sehranosti, výkonů a bodového zisku," připomínal Kučera ještě před prvním tréninkem na Stínadlech kádr zdecimovaný zraněními, koronavirovou nákazou, ale koneckonců i dost bídnou formou zkušených opor.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva Jakub Mareš z Teplic a Dominik Plechatý ze Sparty

„Máme problémy, ale kdo je v téhle době nemá?!" ví Kučera, že bude na něm, aby se vyrovnal se situací a dokázal, že pod tlakem pracovat dovede.

„Proto musíme ze všeho nejdřív ustálit sestavu. Najít stabilní obrannou čtveřici, protože od fungující defenzivy se musíme odrazit. Spoléhám přitom na morální vlastnosti teplických hráčů, kteří překonají práh bolesti a o body a vzestup tabulkou se porvou," vyjmenovával nový teplický kouč priority, jimiž chce začít.

„Na zkušené hráče Mareše, Řezníčka a spol. spoléhám také. Věřím, že je nastartuji a oni pak nastartují ostatní kolem sebe," přidával, že nikoli cukr a práskající bič, ale vzájemná důvěra mezi trenérem a hráči pro něho představuje základnu, na níž chce stavět. „Proto mi půjde o to získat mužstvo na svou stranu a najít společnou řeč. Potenciál k tomu, abychom začali získávat body a dostali se před krátkou zimní přestávkou v tabulce výš, teplický kádr rozhodně má. Stejně jako nadějné mladé, ambiciózní a hladové fotbalisty, kterým budu dávat příležitost. A v zimě se pak budeme snažit přivést posily a kádr ještě zkvalitnit."

První test Kučerovy odolnosti a připravenosti na tlak, jemuž bude vystaven, přijde v neděli v Mladé Boleslavi.

„Také není zrovna v top formě. Předchozí zápasy jí nevyšly podle představ, má jen o dva body víc než my, trenér Jožka Weber se také vyrovnává s problémy. O body se tam porveme a věřím, že si nějaký odvezeme," je Kučera před návratem na ligovou scénu optimistou.

A nejen před ní... „Čeká nás na podzim ještě pět zápasů, takže by bylo samozřejmě nádherné získat v nich patnáct bodů. Nebo alespoň deset. Hrajeme ovšem dvakrát doma a třikrát venku, takže budu vzhledem k panující situaci spokojený, když v zápasech na našem hřišti zvítězíme a z venku také nějaký bod přivezeme, abychom se vzdálili sestupovým příčkám," netají se kalkulem pro zbytek podzimu nový teplický trenér Radim Kučera.

Pomůže Teplicím trenérská změna do klidnějších pater prvoligové tabulky?
ano
26,1 %
ne
73,9 %
Celkem hlasovalo 525 čtenářů.

Reklama

Související témata: