Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podplácení a Ohrožení pod vlivem návykové látky

České Budějovice - Mladík chtěl smazat svou alkoholovou jízdu a nabízel úplatek. 

Českobudějovičtí kriminalisté od nedělního dopoledne realizují případ zločinu Podplácení a přečinu Ohrožení pod vlivem návykové látky. Z těchto činů je důvodně podezřelý 23 letý mladík z Bechyňska, když se snažil o sobotní noci řešit svou jízdu pod vlivem alkoholu.

V 21:30 hod. jel s osobním vozidlem tovární značky Peugeot Partner, kdy jej v Týně nad Vltavou zastavili strážníci Městské policie. Ti ho při běžné silniční kontrole vyzvali k provedení testu na zjištění návykové látky v dechu alkoholtesterem Dräger. Tomu se podrobil a výsledek měření vykázal více jak 1,5 promile. Lustrací též zjistili, že není držitele řidičského oprávnění skupiny B. Po pár minutách test opakovali a výsledek byl totožný s prvním měření. Mladík se snažil své jednání „vyžehlit“ a nabídl jim úplatek ve výši 3 000 korun, když ho nechají jet. To však strážníci neakceptovali a přivolali své kolegy z Obvodního oddělení policie Týn nad Vltavou. Ti opět provedli test na zjištění návykové látky v dechu, kdy se množství alkoholu mírně zvýšilo a i na strážce zákona mladík zkoušel formou podplacení – zvyšováním částky až na třicet tisíc korun - aby nebylo jeho závažné chování řešeno. Policisté muže zadrželi a převezli na vyšetření k službukonajícímu lékaři, který potvrdil, že je schopen pobytu v policejní cele.

Zde přečkal noc, kde postupně vystřízlivěl, až byl schopen výslechu. Z cely si ho už vyzvedli kriminalisté z oddělení obecné kriminality, kteří mu po seznámení se stavem věci předali usnesení o zahájení trestního stíhání pro výše popsané skutky. Dle trestního zákoníku mu za zločin Podplácení, spáchaný vůči úřední osobě, hrozí trest odnětí svobody od jednoho do šesti let, propadnutí majetku nebo peněžitý trest.

Muže a ženy zákona se nevyplácí podplácet!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

1. prosince 2020

vytisknout  e-mailem