Diplomatický pas Nejedlému zůstane. Cesta do Ruska nepředstavuje bezpečnostní riziko, tvrdí Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) míní, že cesta poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého do Ruska nepředstavovala bezpečnostní riziko. Nejedlý se v Moskvě setkal s Jurijem Ušakovem, poradcem prezidenta Vladimira Putina. Projednávala se témata v gesci administrativy prezidenta republiky, řekl v úterý Petříček poslancům. Lidovci neprosadili, aby se Nejedlého návštěvou Moskvy zabývalo sněmovní plénum.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček | Zdroj: Úřad vlády ČR

„Neřekl bych, že tato cesta představuje nějaké bezpečnostní riziko, jak se zde hovořilo,“ uvedl Petříček. Cesta byla podle něho plánovaná delší dobu v souvislosti se zrušením setkání Putina se Zemanem, které se mělo uskutečnit v květnu. Mluvilo se i o přípravě budoucího setkání obou prezidentů, řekl ministr.

Nejedlý se vrátil z Moskvy, kde jednal s Putinovým poradcem Ušakovem. Podrobnosti k setkání neuvedl

Číst článek

České velvyslanectví v Moskvě obecně o přípravě Nejedlého cesty podle Petříčka vědělo, o konkrétním plánu a programu informováno podle něj nebylo. Nejedlý podle něho následně informoval o obsahu schůzky velvyslance Vítězslava Pivoňku. Obsah je i v zápisu, který ministerstvo zahraničí má, dodal Petříček.

Opět se vrátil k tomu, že Nejedlý má diplomatický pas. Podle ministra mu byl vydán v souladu s mezinárodními zvyklostmi, byť vykonává funkci prezidentova poradce externě. Okolnosti k odebrání diplomatického pasu podle Petříčka nenastaly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme