Tito slavní herci v minulosti odmítli ztvárnit Jamese Bonda. Zdaleka nešlo jen o britské rodáky

Tito slavní herci v minulosti odmítli ztvárnit Jamese Bonda. Zdaleka nešlo jen o britské rodáky
Vysvobození | Warner Bros.
Byli osloveni, mohli se ocitnout ve službách Jejího Veličenstva a o jeho ikonickou roli mohli dokonce i připravit legendárního Seana Conneryho (popřípadě pozdější představitele), ale s díky odmítli - tito herci si dovolili smést ze stolu nabídku, pro níž by většina jejich kolegů vraždila. Vzhledem k tomu, o jak slavná jména se jedná a jak úspěšné kariéry se s nimi pojí, však nelze v žádném případě tvrdit, že by učinili vyloženě chybný krok. A skutečnost, že jde ve všech případech o muže bílé pleti, zároveň opět trochu zpochybňuje diskutovanou možnost, že by Daniela Craiga mohl poprvé nahradit herec černé pleti (čemuž by se Fleming asi hodně divil).
Hugh Jackman
Hugh Jackman
Hugh Jackman
Australského rodáka si asi všichni spojujeme s rolí Wolverina v úspěšné komiksové sérii X-Men, ovšem pro svůj herecký rozsah si škatulkovat určitě nezaslouží. Jackman byl jedním z těch, kdo se ocitli v hledáčku tvůrců na sklonku éry Pierce Brosnana, a právě z toho důvodu nabídku odmítl - nelíbil se mu totiž skoro až parodický tón, který poslední 'Brosnanovky' svébytně naladily. Aby roli přijal, požadoval od producentů větší kreativní kontrolu, aby jeho Bond dostal temnější ráz. Jak už víme, úloha mu nepřipadla a místo něj skončil na palubě Daniel Craig, který toho temnějšího agenta 007 skutečně vzkřísil.
Richard Burton
Mel Gibson
Mel Gibson | Dino De Laurentiis Productions
Slavný herec, jehož kariéra kulminovala v šedesátých a sedmdesátých letech, mohl být vůbec prvním představitelem 007, kdyby ho tehdy osvítila větší prozřetelnost. Burton se zdráhal přijmout nabídku na několik filmů v rámci série, která byla něčím zcela neprozkoušeným, a nakonec si řekl o příliš vysoký honorář, čímž si možná úmyslně cestu k bondovské slávě podkopal. Zpětně se to jeví jako pošetilé jednání, které ale jeho kariéře nijak neuškodilo a navrch otevřelo dveře Seanu Connerymu, bez jehož předobrazu si celou sérii už nelze představit. A na Burtonovu obranu - kdo mohl tenkrát tušit, jaký úspěch Dr. No nakonec zaznamená?
Cary Grant
Cary Grant
Cary Grant
Dříve než tehdy nepříliš známému Connerymu byla ikonická role nabídnuta také hollywoodské legendě, která za hvězdu první velikosti platila už od třicátých let. V době, kdy se chystala produkce Dr. No, však bylo Carymu Grantovi už skoro 60 let, což shledal jako naprosto nevyhovující on sám - nabídku tedy jako 'příliš starý' s díky odmítl. Zajímavé ovšem je, že Roger Moore později natočil svou poslední bondovku Vyhlídka na vraždu ve svých 58 letech.
Liam Neeson
Liam Neeson
96 hodin | Twentieth Century Fox
Dostáváme se k akční hvězdě 21. století, která ovšem nabídku na ztvárnění Jamese Bonda obdržela už roku 1994, tedy krátce po svém charakterním představení v Schindlerově seznamu. Na rozdíl od ostatních kolegů však Liam Neeson vůbec neměl příležitost přijetí role zvažovat - jeho tehdejší snoubenka Natasha Richardson mu totiž dala jasné ultimátum a sdělila mu, že si ho nevezme, pokud roli největšího lamače dívčích srdcí přijme. Neeson poslušně následoval svou životní lásku, s níž žil až do její nešťastné smrti roku 2009, kdy podlehla těžkým zraněním po lyžařské nehodě.
Clint Eastwood
Clint Eastwood
Drsný Harry
Tehdejší westernové ikoně přistála na stole nabídka na ztvárnění Jamese Bonda roku 1967, kdy se s charakterem loučil úspěšný Connery. Eastwood ovšem vycítil, že kráčet ve stopách skotského elegána není pro jeho ostře řezané rysy to pravé. A usoudil také, že agent ve službách Jejího Veličenstva by měl zůstat zakázkou pro britské herce, nikoli pro americké kovboje, u nichž také ve své tvorbě dál setrvával.
Burt Reynolds
tito-slavni-herci-v-minulosti-odmitli-ztvarnit-jamese-bonda-zdaleka-neslo-jen-o-britske-rodaky-2
Burt Reynolds | Warner Bros.
Podobnou 'výmluvu' jako Eastwood měla také hvězda Vysvobození či Nejtěžšího yardu a věčný elegán Burt Reynolds. Tomu byla role nabídnuta roku 1970 a stejně jako Eastwood ji odmítl s odůvodněním, že Bonda by měl hrát Brit. Jak ale později přiznal, šlo z jeho strany o ukvapené rozhodnutí: "Myslím, že jsem si s tím mohl poradit dobře. Ve své hlouposti jsem řekl, že 'Američan nemůže hrát Bonda, že to nemohu dělat'. Oops. Jo, mohl jsem to zvládnout." Vzhledem k jeho charismatu s tím určitě lze souhlasit.
Mel Gibson
Mel Gibson
Mel Gibson | Dino De Laurentiis Productions
Převzít otěže po Rogeru Mooreovi v polovině osmdesátých let údajně odmítl také sám Šílený Max Mel Gibson. Možná sám tušil, jak překvapivou volbou by v této záležitosti byl, a proto jednoduše neměl o roli zájem. Místo něj tedy nastoupil Timothy Dalton a Gibson mohl vesele natáčet Smrtonosné zbraně, za což mohou být jeho fanoušci dodnes rádi.
Ralph Fiennes
Ralph Fiennes
Ralph Fiennes
V tomto případě je možná trochu nepřesné mluvit o přímém odmítnutí role, ale současný herecký představitel M už několikrát potvrdil, že v polovině devadesátých let byl s Jamesem Bondem úzce spojován. Už tehdy ale podle všeho cítil, že producenti mají větší zájem o Pierce Brosnana, tudíž si zachoval zdrženlivost. I zpětně je Fiennes prý rád, že roli získal nakonec právě Brosnan, a nemyslí si, že by se mu on sám mohl vyrovnat.
Ewan McGregor
Ostrov
Ewan McGregor | 2005 Dreamworks
Dalším slavným hercem, který mohl 007 ztvárnit namísto Daniela Craiga, je také Ewan McGregor. Tehdejší Obi-Wan byl na vrcholu slávy, ovšem nabídku nepřijal ze strachu, že skončí už navždy svázán právě s rolí Bonda. "Star Wars jsme natáčeli nějaké tři měsíce, takže nešlo o nějaké drastické angažování. V případě Bonda jsem ale předpokládal, že by šlo o mnohem delší natáčení, navíc spojené s velkým množstvím publicity. Bál jsem se, že bych nebyl schopen dělat žádnou jinou práci." Později však McGregor své stanovisko pozměnil: "Mohlo být docela cool hrát Jamese Bonda. V téhle fázi mé kariéry to už není takový problém (typové obsazování)."
Michael Gambon
tito-slavni-herci-v-minulosti-odmitli-ztvarnit-jamese-bonda-zdaleka-neslo-jen-o-britske-rodaky-1
Michael Gambon | British Broadcasting Corporation (BBC)
Ač si to dne málokdo dokáže představit, roku 1970 mohl na Seana Conneryho navázat také druhý představitel Albuse Brumbála (od třetího až do závěrečného dílu). Proslavený shakespearovský herec však takovou možnost rezolutně zamítl. "Řekl jsem, že nemůžu hrát Jamese Bonda, protože jsem plešatý, mám dvě brady a holčičí prsa."
Adam West
Adam West
Adam West
Zarytí fandové Batmana jistě obličej Adama Westa okamžitě identifikují. Americký herec ztvárnil superhrdinu z Gothamu v neodolatelně rozpustilých adaptacích z šedesátých let, a byť se musel pohybovat po papundeklových kulisách a v kostýmu, jaký místo respektu vzbuzuje spíše široký úsměv, jako playboy Bruce Wayne dokázal, že bondovský charakter a vizáž mu neschází. Byl tak dalším z řady Američanů, kteří mohli agenta 007 ztvárnit v sedmé bondovce Diamanty jsou věčné, ale podobně jako Reynolds odmítl zabírat místo britským hercům. Při zpětném ohledu je především zvláštní, že nikdo z oslovených jakoby nebral v potaz fakt, že se role v předešlém snímku už chopil George Lazenby - rozený Australan.