Libor Všetula: V pandemii se musíme soustředit na budování společenství

Libor Všetula: V pandemii se musíme soustředit na budování společenství
1. prosince 2020 Události Autor: Jana Kuklová

V pořadu Dopoledne s Proglasem jsme hovořili s ředitelem Salesiánského mediálního centra paterem Liborem Všetulou, který je také ředitelem salesiánské komunity v brněnských Žabovřeskách.

Salesiáni z Brna-Žabovřesk pro Radio Proglas zajišťují přenosy mší svatých a také večerní modlitby růžence. Zajímalo nás proto, jaký ohlas tato aktivita má mezi samotnými členy salesiánského společenství: “V komunitě prožíváme tvůrčí napětí vyplývající z rozdílnosti povah a věků. Je totiž pochopitelné, že starší spolubratr může mít obavy, když mu nabídneme, aby vstoupil do on-line prostoru. Je přirozené, že je člověk nervózní, když má mluvit na mikrofon a ví, že to půjde do Proglasu a že jeho slova poslouchají tisíce lidí,” přiblížil Libor Všetula.

Ředitel Salesiánského mediálního centra také v pořadu Dopoledne s Proglasem objasnil, jaké výzvy před něj a jeho kolegy koronavirová pandemie postavila: “Nyní naší prioritou není ani tak produkce obsahu, který si někdo přečte, ale musíme se zaměřit hlavně na vytváření kontaktů. Snažíme se proto o budování společenství a o to, aby spolu byli lidé v kontaktu a to i prostřednictvím techniky, když se nemohou setkávat osobně.

V rozhovoru s Liborem Všetulou proto přišla také řeč na to, jak salesiánská komunita prožívá omezení mezilidských kontaktů způsobené koronavirovou pandemií: “Nemůžeme si stěžovat na nedostatek kontaktů s lidmi a zároveň nás netrápí ani to, že by se každý z nás schoval do své komůrky, kde bychom si odžívali nějakou svoji krizi. My jsme totiž pořád mezi lidmi, ale jen v on-line rovině.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony