Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pražská speciální sanitka otestuje lidi na covid-19 ve firmě nebo doma. Výsledky budou i do 2 hodin

Autor: veef - 
1. prosince 2020
17:22

Pražský magistrát ve spolupráci s firmou GHC Genetics, která v Praze provozuje několik odběrových míst na covid-19, představil první mobilní laboratoř na testování zmíněné nemoci. Nabídne především firmám možnost objednání odběru na libovolném místě a otestování prostřednictvím plnohodnotného PCR testu s vyhodnocením již od dvou hodin.

Mobilní odběrové týmy v Praze působí už čtyři. Tyto sanitky, upravené na odběr vzorků, fungují ve spolupráci pražských zdravotníků a policie. Tato pátá mobilní jednotka posunuje komfort testování zase o něco dál. Ve speciálně upraveném sanitním voze nejenže tým laborantů z GHC Genetics dokáže odebrat až 94 vzorků, ale zvládne je také vyhodnotit i za dvě hodiny, což může být obzvlášť pro firmy velmi užitečná služba.

„Na rozdíl od upravených sanitek, které Praha používala do teď, u této nové mobilní laboratoře zmizí potřeba vzorky převážet do nemocnice nebo jiných laboratoří k vyhodnocení. Vše potřebné je uvnitř vozu,“ popsal náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který nad novou laboratoří převzal záštitu.

Ideální je pro firmy, objednat si ji může i jednotlivec

Bereme to jako další možnost, jak ulehčit Pražanům a zvláště podnikatelskému prostředí zvládat pandemii. I když je Praha v posledních dnech na tom s počtem nakažených nejlépe v republice, chceme být připravení. I vzhledem k blížícímu se rozvolnění by tuto laboratoř mohly využívat především hotely, úřady, výrobní závody a další provozy, aby měly jistotu, že jsou jejich pracovníci negativní,“ dodal Hlubuček.

Jednotlivec či firma si může zmiňovanou mobilní laboratoř objednat na webu firmy. Tam si také vybere místo a čas, kdy chce, aby laboratoř přijela. Sanitka ke své činnosti potřebuje zdroj elektřiny. Podle mluvčího GHC Genetics Michala Mikšíka ale stačí standardní přípojka. Sanitka je také vybavena dostatečně dlouhým kabelem. Ve voze je pak umístěno veškeré vybavení nejen k provedení PCR testu, ale také k jeho vyhodnocení.

„Kromě plnohodnotného PCR testu (odběr vzorku je standardně stěrem ze sliznice nosohltanu) bude samozřejmě možné provést v případě zájmu i imunochromatografický test na protilátky a antigenní test. Oba tyto testy budou na místě vyhodnoceny do 10 minut,“ vysvětli tiskový mluvčí GHC Genetics Michal Mikšík.

Náměstek Hlubuček také připomněl, že jde o čistě komerční službu a Praha je pouze prostředníkem, stejně tak jako třeba u odběrových míst, které Praha a GHC Genetics dohromady provozují. „V těchto případech Praha poskytla pozemek a veškeré náklady na výstavbu laboratoře šly za GHC Genetics. V případě mobilní laboratoře se Praha nijak finančně neúčastní, pouze chceme tuto službu dostat k co nejvíce lidem,“ uzavřel.

Jaká bude cena?

  • 5–10 vzorků (odběr v Praze) = 2 500 Kč/1 osoba – výsledek do 2 hod + cena za přistavení sanitního vozu 5 000 Kč (jednorázově)
  • 11–34 vzorků (odběr v Praze) = 2 200 Kč/1 osoba – výsledek do 3 hod + cena za přistavení sanitního vozu 2 000 Kč (jednorázově)
  • 35 a více vzorků (odběr v Praze) = 1 900 Kč/1 osoba – výsledek do 5–6 hod. Přistavení sanitního vozu = ZDARMA
    Video  Vláda o rozvolnění opatření v Česku  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa