metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 12 °C

Úterý 16. dubna 2024. Svátek má Irena

Magistrát chce sportovní areály rekonstruovat i budovat. Předělá také jen měsíc fungující plovárnu

  19:57
Koronavirová opatření pražským sportovcům pořádně zkomplikovala život. Letošní absenci pohybového vyžití chtějí zástupci hlavního města svým obyvatelům začít vynahrazovat v příštích měsících a letech. Deník Metro zmapoval, jaké mají radní konkrétní plány. Mezi ty nejočekávanější patří revitalizovaný stadion na Strahově či obnovené letenské kurty.

Další 1 fotografie v galerii
Strahovský stadion | foto: Archiv

Myšlenka postavit v Praze na strahovském kopci moderní stadion, který by byl hoden historie a velikosti tohoto prostranství, se opět vrací na scénu. Chátrající areál má být podle plánů magistrátu zrekonstruován takřka k nepoznání. „Příští rok by měly být podniknuty první kroky, které revitalizaci sportovního areálu odstartují, aniž by zničily jeho dosavadní ráz a zabránily účelu, kvůli kterému byl původně vybudován. Lokalita je výjimečná tím, že leží v podstatě na vrcholu Prahy. Kromě krásných výhledů má toto místo svou bohatou historii, kterou bychom chtěli částečně zachovat. Stadion by si měl i nadále zachovat funkci sportovního charakteru,“ říká pro Metro náměstek primátora pro oblast územního rozvoje a plánování Petr Hlaváček.

Strahov se tak podle něj do budoucna stane nejen baštou profesionálního a amatérského sportu, ale především další plnohodnotnou odpočinkovou zelenou zónou. „Stane se tak i díky lepší dostupnosti, kterou má v budoucnu zajistit nová tramvajová linka,“ dodává Hlaváček.

Oprava kurtů z první republiky
Smeče zde trénovali velikáni našich dějin. Od prvního československého prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka přes nositele Nobelovy ceny Jaroslava Heyrovského až po herečku Adinu Mandlovou. Historie letenských kurtů se začala psát roku 1904 a v první polovině 20. století platily za vyhledávanou destinaci příslušníků prvorepublikové smetánky. Kvůli sporům o vlastnictví začal v devadesátých letech pozemek chátrat, a dřevěná historická budova, sloužící jako zázemí s šatnou a restaurací, postupně ztratila původní kouzlo i účel.

Letenské tenisové kurty LTC

„Hlavní město proto přistoupilo na směnu části pozemků za letenský tenisový klub, čímž získalo čtyři tenisové kurty i historickou budovu. Tyto nemovitosti plánuje opravit a následně znovu zpřístupnit široké veřejnosti. Areál byl dlouhá léta rozdělen na dvě části, což rozhodně nebylo ku prospěchu jeho rozvoje jako celku. Jsem rád, že se podařilo s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových po sáhodlouhých jednáních dospět k dohodě,“ shrnuje pro Metro radní pro správu majetku Jan Chabr.

Pokud by k ní nedošlo, podle odborníků by pravděpodobně následoval prodej majetku formou dražby, kdy by v případě získání areálu soukromníkem hrozila i změna využití centrální části Letenských sadů. „Za mě má ale tato část zcela jistě sloužit jako klidové relaxační místo v centrální části Prahy. Zájem města bude, aby i nadále sloužily pozemky pro sportovní využití a citlivou rekonstrukcí se vrátil život i do objektu klubovny,“ předznamenává radní Chabr.

Plovárna na měsíc
Návrat Pražanů v horkých dnech do Vltavy symbolizovalo v srpnu otevření nové plovárny na Štvanici, po Žlutých lázních teprve druhé v Praze. Zájemci se z ní však těšili pouze zhruba měsíc. V různých podobách fungovala až do povodní v roce 2002. Po osmnácti letech se tedy občanská plovárna Baden Baden opět otevřela veřejnosti v provizorním režimu.

V příštím roce zde má vzniknout písčitá pláž, brouzdaliště pro děti a molo, kde se návštěvníci budou moci nejen opalovat, ale i užívat kulturního programu.

Organizátoři taktéž počítají s vytvořením sportovních hřišť k míčovým hrám, například volejbalu a nohejbalu. Chybět nebudou ani venkovní kurty na badminton či dokonce zázemí pro vodní aktivity.

Sportovní pětiletka

  • Praha má plánů více než dost. Pokud je dotáhne, čeká nás zajímavá sportovní pětiletka.
  • V roce 2024 by měla vzniknout nová čtyři kilometry dlouhá promenáda spojující část Vršovic se Strašnicemi, která bude kopírovat osu koridoru zrušené železniční trati.
  • Odpočinková zóna podle radních urychlí pohyb mezi městskými částmi a poskytne prostor pro rekreační i sportovní aktivity.
  • Změna čeká také Trojské nábřeží, které se má stát centrálním bodem pro dopravu mezi Stromovkou, Císařským ostrovem a čtvrtí Troja, kde se nachází pražská zoologická zahrada a Trojský zámek. 
  • Stromovka – jeden z nejstarších a zároveň nejoblíbenějších pražských parků – také možná zažije proměnu. Alespoň podle dlouhodobějšího záměru, jehož dokončení se odhaduje na rok 2026.
  • l Hlavní město v současnosti připravuje také celý soubor projektů revitalizací pražské říční krajiny. Kromě Trojské kotliny je to Rohanský ostrov a Štvanice. Na jižní straně Prahy čeká rozvoj rekreační oblast soutoku Vltavy a Berounky. „Praha se tak přiblíží Mnichovu, který je známý svojí úspěšnou revitalizací řeky Isar o délce osmi kilometrů, která se tak přiblížila lidem ipřírodě,“ popisuje náměstek primátora Petr Hlaváček.

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

„Teď můžeme určovat trendy a překvapit. To, co jsme už vydali, je odvážnější“

vydáno 16. dubna 2024  7:00

Kapela Mirai, nesoucí jméno svého frontmana Miraie Navrátila, obráží česká pódia už deset let. „Tak to pěkně vyšlo k výročí, že vydáváme čtvrtou desku,“...  celý článek

Češi si potrpí na kvalitu. Radši si připlatí za konopí než nějaké jiné bylinky

vydáno 15. dubna 2024  18:00

Svět kanabinoidů se rozpíná, aktivisté chtějí potlačit černý trh. Až tři rostlinky marihuany na dospělou osobu v jedné domácnosti a legální držení...  celý článek

Ve škole ohně a kouře aneb Jak vymazlit steaky tak, že to hosty na párty pošle do kolen?

vydáno 15. dubna 2024  13:00

Motor zaburácí. Zvonek u vrátek. Štěká pes. Před domem zaparkoval obrovský americký pick-up. Dveře. Pohorka na silnici. V kšiltovce, košili a džínech...  celý článek

Češi zachraňují památky i méně známé ruiny. A jsou v tom poměrně úspěšní

vydáno 15. dubna 2024  6:00

Zdevastovaných zámků, hradů, fabriček i drobných staveb typu kapličky je v Česku obrovské množství. Fenomén urbexu, který v Česku začal někdy na přelomu...  celý článek